MUMS_51_tau

Torticolis congènita i plagiocefàlia

Temps de lectura: 3 minuts

Durant la gestació és recomanable que l’osteòpata valori la mobilitat del cos de la mare, per afavorir el posicionament i moviment fetal, i a la vegada per facilitar el procés de part. Valorar al nadó i si fós necessari tractar-lo, també serà important per intentar acompanyar un creixement equilibrat del seu cos durant tota la infància.

La plagiocefàlia és una assimetria cranial que pot estar present des del naixement o pot desenvolupar-se durant els primers mesos de vida.

Aquesta deformitat pot estar associada o no a torticoli, un acurtament del múscul esternocleiodomastoideu (ECOM) que obligarà al nadó a adoptar una posició en inclinació del cap amb una desviació del mentó al costat contrari.

Influències durant l’embaràs i el part

Durant el desenvolupament intrauterí el nadó anirà creixent i movent-se, adaptant-se a l’espai que l’envolta.

Hi ha situacions que poden provocar compressions mantingudes  afavorint la creació de deformitats cranials durant la gestació. Per exemple una reducció en la quantitat de líquid amniòtic, un embaràs múltiple, prematuritat o que el nadó hagi estat moltes setmanes encaixat a la pelvis materna previament al treball de part, limitant així la seva mobilitat.

Una plagiocefàlia també pot instaurar-se després d’un part difícil, amb processos traumàtics durant la fase expulsiva o ús de fórceps, espàtules o ventosa.

Un part traumàtic també pot sobreestirar o lesionar l’ECOM produint-li d’aquesta manera una torticoli. En alguns casos és palpable un nòdul a l’ECOM. El metge en farà una valoració ecogràfica per descartar altres patologies i el següent pas serà que l’osteòpata intervingui de manera relativament ràpida per evitar que acabi produint-se una deformitat cranial associada.

Els primers mesos de vida postnatal és quan el crani experimenta un creixement exponencial. Les sutures cranials encara no s’han tancat, els ossos estan “tovets” i la pressió de postures mantingudes poden crear aplanaments i deformitats cranials.

 

Què passa si detectem una deformitat cranial?

Davant una deformitat, primer és important fer un bon diagnòstic mèdic i descartar la presència de craneosinostosis (tancament prematur de sutures) o altres patologies associades.

Depenent de la gravetat de la deformitat, el neurocirurgià conjuntament amb l’ortopeda acostuma a valorar la possibilitat o no de colocar un casc per moldejar la forma cranial.

 

L’osteòpata especialitzat en pediatria ens pot ajudar

L’objectiu serà valorar i alliberar les zones amb restricció de mobilitat, tant a nivell cranial com en la resta del cos, ja que l’osteopatia contempla el cos com una unitat.

Amb això s’intentarà evitar la creació de compensacions en altres àrees del cos durant el seu creixement.

Paral·lelament, l’osteòpata explicarà als pares alguns consells i punts a tenir en compte. Per exemple, l’observació d’assimetries facials i cranials (posició dels ulls, de les orelles o forma del cap com podem veure en la imatge) per ajudar a valorar l’evolució del seu fill/a, i exercicis o estiraments per complementar el tractament de l’osteopatia a casa.

Serà imprescindible aprendre a realitzar una bona higiene postural incloent un coixí adaptat a prevenir aquests punts de pressió cranial mantinguda, i l’osteopata orientarà sobre la relació que tenen tots aquests conceptes amb el desenvolupament psicomotriu del nadó.

S’ha de tenir en compte que cada nen es únic, i depenent de la seva situació personal, els consells o tipus de tractament aniran adaptats al seu cas.

Aquests desequilibris  o “bloquejos de mobilitat” dels que parlem ara, a vegades poden ser l’inici de problemes de psicomotricitat en el nadó. Més endavant poden crear alteracions visuals, d’oclusió, dificultat en drenatge de mucositats, i tot plegat pot interferir en l’aprenentatge del nen, entre d’altres aspectes.

Pensant a llarg termini fer un seguiment osteopàtic serà important per evitar desequilibris associats, com podrien ser una escoliosis, deformitats a les cames o peus, etc.

Per tant l’osteopatia a part d’ actuar de manera inmediata s’entén com una eina preventiva a futur i els nens que tenen anys de creixement per davant són els que millor se’n poden beneficiar. 

 

#Patricia Meseguer Núñez. Fisioterapeuta col.5980      
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook

últims articles

Otitis infantil

Temps de lectura: 2 minuts L’otitis infantil: aquest estiu, més perillosa que mai Els nens, que han passat diverses setmanes tancats a les seves cases sense tot just contacte amb l’exterior, tindran aquest estiu més propensió a contreure malalties com

Llegeix més »
salut en acció

Setmana solidària “Salut en acció”

Temps de lectura: < 1 minut Professionals Sanitaris Solidaris del Camp de Tarragona s’uneixen per recaptar fons pel Banc d’Aliments Des d’avui dilluns 13 i fins al diumenge 19, els professionals sanitaris de les comarques de Tarragona s’uneixen en “SALUT EN

Llegeix més »

No t'ho perdis!

SORTIR
EN FAMÍLIA

Gaudeix en família de rutes, activitats i propostes a prop de casa.

DESCOMPTES
i PROMOCIONS

Els millors descomptes i campanyes dels nostres anunciants.

DIRECTORI
D'EMPRESES

Estàs buscant un servei? Utilitza el nostre directori.

Vols estar al dia?

Inscriu-te a la newsletter i descobreix les novetats

CatalanSpanish