MUMS_adaptacio-escola
Temps de lectura: 4 minuts

S’han acabat les vacances, comença l’escola, la rutina, horaris… Arriba el moment de repassar tot el que fa falta per anar a l’escola, el material, bates, motxilla… Però, sobretot, toca ordenar les emocions i els sentiments.

Tot canvi comporta una adaptació i la tornada a l’escola és un pas important que cal tenir present i preparar-lo entre tots.

Nervis, inquietud, inseguretat, pors… Són sentiments normals que tenen els infants dies abans, n’hi ha molts que no dormen la nit abans de l’inici de l’escola. Tot serà nou! Els mestres, els companys, la classe… quins nervis! Els adults es troben la mateixa oficina, el mateix cap, el mateix espai, els mateixos companys… Però, en canvi, els infants, sobretot, els més petits, ho estrenen tot: l’escola, l’aula, els mestres, els companys, els espais… Per tant, han de fer una adaptació física i sentimental.

És importantíssim que pares i mestres els acompanyin en aquesta nova etapa, els donin tranquil·litat, caliu i seguretat. Cal fer-los adonar que són al seu costat, que estan amb ells, que tot el que els passa i senten és normal i que no passa res. La motxilla emocional que porten al seu càrrec ha d’estar ben carregada de sentiments positius.

Així doncs, l’adaptació representa un esforç per a tots plegats –nens, pares i mestres– però qui ho viu més intensament és l’infant, ja que d’entrada no entén que els seus pares el deixin en un lloc desconegut amb altres persones.

L’adaptació a l’escola és un període molt important en què l’infant crea vincles afectius amb les mestres i amb d’altres criatures. Com es viuen els primers dies incideix en els sentiments que l’escola desperta a la criatura més endavant. És per aquest motiu que l’adaptació es contempla amb l’acompanyament de les famílies durant el temps que l’infant necessiti per sentir-se bé, i segur, a l’escola. El període d’adaptació és obert i no té un final concret.

Quan parlem d’adaptació, parlem sobretot dels primers quinze dies o a molt allargar el primer mes d’escola. Parlem d’un període curt, però molt intens emocionalment.

El període d’adaptació cal, doncs, entendre’l com un procés individual de cadascun dels infants que depèn d’un seguit de factors diferencials.

Tots aquests canvis són positius per als infants, però provoquen reaccions i respostes entre ells que depenen dels factors personals i de la reacció dels adults. Aquestes reaccions es poden agrupar en:

Reaccions actives:

Plors, queixes, angoixes, resistències a deixar qui l’acompanya, dependència de l’adult, regressió conductual , rebel·lions (en el menjar, en el control d’esfínter, etcètera) , reaccions psicosomàtiques ( febre, vòmits, descomposició, desgana…).

Reaccions passives:

Inseguretat, inhibició, desconfiança, aïllament, submissió, somnolència…

Per tant, paciència. Aquests primers dies d’escola són durs, molt durs, i amb unes connotacions emocionals importants. És importantíssim que, com adults , els pares transmetin alegria, serenor, tranquil·litat i aproximar el canvi en positiu, de manera que encomanin als fills aquest estat emocional

 

Què podeu fer des de casa per a afavorir aquest procés?

 

Durant l’estiu:

L’actitud positiva dels pares cap a l’escola. Els infants poden captar els vostres dubtes i pors. És important que vosaltres esteu convençuts de que portar el vostre fill/filla a la llar d’infants és la millor opció que teniu per a ell/a.

És convenient que us hagueu separat en algunes ocasions abans del primer dia d’escola.

El contacte previ amb altres infants (parc, cosins…) farà que connectin més fàcilment amb els de la seva classe.

 

A  l’escola:

El comiat ha de ser breu i clar. De vegades ens sembla que si estem una estoneta més podrem deixar a l’infant més tranquil però no és així, quan més aviat assumeixen que els pares no hi són, més aviat comencen a gaudir del que el nou entorn els ofereix.

En els primers dies, si l’infant plora i s’agafa als pares, hem d’entendre que és una situació normal i no perdre la serenitat ni contagiar-vos per l’angoixa. Deixeu que els mestres facin la seva feina… Si cal, truqueu.

La puntualitat d’entrada i sortida. Entrar en una classe on l’activitat ja ha començat i perdre’s el ritual d’entrada fa més difícil la integració al grup. Esperar que els vinguin a buscar veient que els companys se’n van els provoca ansietat.

Acompanyeu al vostre fill/a a trobar a la seva mestra i expliqueu-li tot el que farà i que fareu vosaltres.

És important que aneu a l’escola sense presses, fent un comiat breu i sense fer-ho d’amagat. Pot ser que el nen plori, però poc a poc entendrà que ara li dieu adéu, però que més tard el vindreu a buscar.

Si l’assistència és continuada, facilitarà que l’adaptació sigui més curta.

No aprofiteu l’anada del nen a l’escola per treure-li el bolquer, xumet o d’altres objectes, als quals el nen estigui molt acostumat.

La bona adaptació dels infants a l’escola és un factor clau per al seus benestar i desenvolupament. Pensem que la comoditat emocional i la confiança en l’entorn és el que els permet explorar sentint-se segurs.

Aquesta bona adaptació depèn de l’infant, de l’escola i de la família. La durada d’aquests procés és molt variable (de la primera setmana al mes i mig), passat aquest període els infants s’integren a la classe i estan còmodes i contents amb l’entorn.

 

 

Consells pels infants més grans

  • Recuperar els hàbits i les rutines dies o una setmana abans de començar l’escola.
  • Endreçar l’habitació abans.
  • Preparar el material escolar dies abans.
  • Esmorzar adequadament abans de sortir de casa per arribar amb forces a l’escola.
  • Recuperar els hàbits de son una setmana abans de començar l’escola.
  • Vestir roba còmoda.
  • Utilitzar una bona motxilla per evitar excés de pes.

 

 

Aquí trobaràs 6 contes per llegir en família que us ajudaran en el procés d’adaptació.

 

LAURA COLL I   Postgrau d’Educació Especial i un Màster en Logopèdia
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
0 0 vota
Qualificació de l'article
1 Comentari
El més nou
Més antic Més votats
Respostes en línia
Veure tots els comentaris

[…] L’adaptació a l’escola és un període molt important en què l’infant crea vincles afectius amb les mestres i amb d’altres criatures. Llegeix aquí alguns consells per afavorir aquest procés. […]

últims articles

Otitis infantil

Temps de lectura: 2 minuts L’otitis infantil: aquest estiu, més perillosa que mai Els nens, que han passat diverses setmanes tancats a les seves cases sense tot just contacte amb l’exterior, tindran aquest estiu més propensió a contreure malalties com

Llegeix més »
salut en acció

Setmana solidària “Salut en acció”

Temps de lectura: < 1 minut Professionals Sanitaris Solidaris del Camp de Tarragona s’uneixen per recaptar fons pel Banc d’Aliments Des d’avui dilluns 13 i fins al diumenge 19, els professionals sanitaris de les comarques de Tarragona s’uneixen en “SALUT EN

Llegeix més »

No t'ho perdis!

SORTIR
EN FAMÍLIA

Gaudeix en família de rutes, activitats i propostes a prop de casa.

DESCOMPTES
i PROMOCIONS

Els millors descomptes i campanyes dels nostres anunciants.

DIRECTORI
D'EMPRESES

Estàs buscant un servei? Utilitza el nostre directori.

Vols estar al dia?

Inscriu-te a la newsletter i descobreix les novetats

CatalanSpanish