ecologic_mums

Beneficis de l’alimentació ecològica

Temps de lectura: 5 minuts

Què és un aliment ecològic?

Un aliment ecològic és aquell aliment produït sense l’ús de productes químics de síntesi ni OMG (transgènics), respectant el cicle vital de l’animal o planta, sense adulterar-lo amb tractaments hormonals ni antibiòtics, ni adobs químics. Respectant la normativa vigent, i controlat per l’organisme de control de cada comunitat autònoma, en el cas de Catalunya és el CCPAE.

Necessitat d’aliments ecològics per a un bé comú

Existeixen dos factors molt importants a més de tots els avantatges d’escollir aliments ecològics. Per una banda el factor mediambiental, ja que vetllar pel medi ambient garanteix que les generacions futures puguin gaudir d’aliments sans i segurs. Amb els sistemes actuals tenim una pèrdua de diversitat a causa dels mètodes intensius de cultiu i una acumulació de metalls pesats al sòl.

Respecte al factor Salut, els aliments ecològics són més nutritius i perjudiquen menys la salut humana.

A continuació us resumirem dotze dels principals beneficis de l’alimentació ecològica per tal que pugueu decidir si val la pena triar-los:

 • 1. Pel baix contingut en nitrats procedents dels adobs i fertilitzants.
 • 2. Perquè NO contenen productes químics de síntesi tan fàcilment acumulables al nostre cos.
 • 3. Per l’alt contingut en vitamines i minerals: 
  • · Més contingut en VIT C , Fe, en fruites i verdures.
  • · Menys aigua en carns, per tant, menys pèrdua de volum al cuinat i més contingut de proteïna.
 • 4. Pel seu gust més intens i la seva textura més agradable.
 • 5. Pel baix contingut d’aigua total a l’aliment:
  • · Menys putrefacció
  • · Més contingut en nutrients
 • 6. Perquè no conté organismes modificats genèticament (OMG)
 • 7. Perquè són aliments ÍNTEGRES, conserven la seva essència i ens transmeten beneficis no visibles, però que fan que ens sentim millor
  • · Més antioxidants, més nutritius
  • · Més energia procedent de la manera de cultivar segons les seves necessitats.
 • 8. Hi ha un control en l’ús d’additius alimentaris.
 • 9. Absència de substàncies com el clembuterol (broncodilatador) a la producció d’animals destinats a consum humà per tal de que s’engreixin més ràpidament.
 • 10. A la ramaderia ecològica el creixement dels animals és lent i progressiu, per tant assoleixen nivells de greix intramuscular (més beneficiós) a causa de la seva activitat a l’aire lliure.
 • 11. Absència de residus de medicaments i d’antibiòtics (tetramicines …) donats sistemàticament a animals i que es transmeten a aliments com la llet de vaca o carns animals.
 • 12. Absència de pesticides i contaminants ambientals (DDT, fa anys que està prohibit el seu ús i encara se’n troben restes en nadons).

Què passa amb els nitrats?

El 5% dels nitrats (provenent d’adobs químics i fertilitzants sobretot en aliments vegetals) que consumim amb l’alimentació diària es transformen dins el nostre sistema digestiu en nitrits, responsables de 2 problemes de salut principals:

 • Digestius (nitrits + amines digestives = nitrosamines altament nocives)
 • Transformació de l’hemoglobina en metahemoglobina, que causa falta d’oxigen

I amb els pesticides?

Un informe de les Nacions Unides conclou que l’ús indiscriminat de pesticides comporta un risc significatiu per a la salut i el medi ambient.

Nens, dones embarassades i mares que donen el pit són els col·lectius més vulnerables.  Diferents estudis afirmen que, fins i tot en petites dosis, els pesticides afecten els cervells dels nens i estimulen l’aparició de malalties com el TDAH. Pel que fa als adults, a més d’incidir en el desenvolupament de diferents tipus de càncer, els pesticides afecten el sistema endocrí, de manera que repercuteixen negativament en la fertilitat i ataquen el sistema immunològic i neurològic. Amb tot, no hi ha estudis que avaluïn quins són els efectes de l’exposició als pesticides al llarg de tota una vida. A més, tots els treballs es fan analitzant pesticida per pesticida, però cap té en consideració què passa quan n’estem exposats a un nombre molt més gran, i com interactuen entre ells.

Resumint, 10 raons per consumir aliments ecològics

1. Productes saludables. En haver estat cultivats amb adobs naturals per enriquir i dotar de vida a terra, amb fauna auxiliar per al control de plagues i malalties, i amb les estructures òptimes i necessàries per a control d’humitat i temperatura; obtindrem productes frescos i en el seu punt òptim de maduració. En el cas de la ramaderia s’han evitat els antibiòtics i qualsevol tipus d’hormona que acceleri el creixement, proporcionant així la millor qualitat en els productes d’origen animal que es consumeixen. Els aliments ecològics estan sotmesos al control de l’estricta normativa de producció de la UE, a més de complir tota la legislació general d’alimentació.

2. No han estat modificats ni química ni genèticament. Són 100% naturals, llavors que no s’han modificat en laboratori; guanyat l’ADN no ha estat alterat.

3. Incrementen la biodiversitat. La producció ecològica no fa mal a altres espècies de flora i fauna que envoltin el cultiu, tot el contrari tota forma de vida que envolta al cultiu es pot considerar un aliat i és introduïda en l’ecosistema del cultiu, es realitzen pràctiques com la plantació de tanques per evitar contaminacions o que serveixin de reservori per a fauna útil, es manté flora arvense en els marges que també actuen com a refugi de fauna útil, etc.

4. Ajuden a preservar l’entorn. Evitant els fitosanitaris i els productes químics, les hormones i antibiòtics, es redueix la contaminació i l’abocament de residus que genera l’Agricultura no Ecològica.

5. Redueixen l’ús d’energia. Per la realització de pràctiques com la rotació de cultius, sembra d’adobs verds, no utilització de fertilitzants de síntesi (pels que en la seva elaboració es fan servir elevats recursos energètics), en la producció ecològica es realitza un ús més eficient de l’energia, alhora que es millora el balanç de CO2.

6. Fomenta la qualitat no la quantitat. Els sistemes de cultiu convencional van començar a estendre amb l’objectiu d’augmentar la producció a un menor cost, s’obtenia més volum però el resultat no podia ser tan bo com el conreat de manera artesanal i sense l’ús de químics.

7. Redueixen excedents. En ser els rendiments inferiors a la producció convencional no es produeixen els excedents que de vegades es produeixen en aquesta i que normalment acaben destruïts al camp.

8. Contribueixen a la creació d’ocupació. El treball de camp a la bioagricultura és més gran, els esforços que s’han de realitzar per evitar i controlar plagues, control de la flora adventícia en el cultiu, fer un seguiment de la producció, resulta més manual que el de l’agricultura convencional i requereix la mà de més persones a la finca productora, contribuint a l’ocupació rural i les oportunitats de desenvolupament.

9. Garanteixen un preu just per a l’agricultor. Que un producte sigui sostenible no només engloba el fet que generi menys residus, sinó que també produeixi beneficis al productor d’aquests aliments. I en aquest sentit la producció ecològica pot tenir un marge econòmic més gran per a l’agricultor, si bé és cert que la inversió inicial és més gran, els resultats a mig llarg terminis poden ser millors que el model convencional.

10. Recuperen sabors i aromes perduts. Els productes conreats en ecològic i conserven el seu sabor a causa que s’han respectat els cicles de creixement que la planta necessita per completar la seva maduresa, aportant al producte qualitat en nutrients i sabor.

Aquestes són les 10 raons que hem recollit avui, però són moltes més les avantatges de consumir aliments produïts de manera orgànica, biològica o ecològica.

 

Eva Núñez I Nutricionista I www.ruralcat.net

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook

últims articles

Otitis infantil

Temps de lectura: 2 minuts L’otitis infantil: aquest estiu, més perillosa que mai Els nens, que han passat diverses setmanes tancats a les seves cases sense tot just contacte amb l’exterior, tindran aquest estiu més propensió a contreure malalties com

Llegeix més »
salut en acció

Setmana solidària “Salut en acció”

Temps de lectura: < 1 minut Professionals Sanitaris Solidaris del Camp de Tarragona s’uneixen per recaptar fons pel Banc d’Aliments Des d’avui dilluns 13 i fins al diumenge 19, els professionals sanitaris de les comarques de Tarragona s’uneixen en “SALUT EN

Llegeix més »

No t'ho perdis!

SORTIR
EN FAMÍLIA

Gaudeix en família de rutes, activitats i propostes a prop de casa.

DESCOMPTES
i PROMOCIONS

Els millors descomptes i campanyes dels nostres anunciants.

DIRECTORI
D'EMPRESES

Estàs buscant un servei? Utilitza el nostre directori.

Vols estar al dia?

Inscriu-te a la newsletter i descobreix les novetats

CatalanSpanish