Què has de saber – 10 preguntes i respostes

Segueix sent el medicament més buscat a les farmàcies… tens nens? Segur que estàs apuntat a alguna llista d’espera a una farmàcia… o ets un/a mare/pare amb sort i ja has aconseguit les teves dosis? En qualsevol cas, et deixem la informació definitiva sobre la vacuna Bexsero.

Primer… expliquem enfront de què protegeix la vacuna Bexsero

1. Què és la Meningitis?

La meningitis bacteriana és una infecció greu de les membranes que envolten al cervell i a la medul·la espinal. Pot ser causada per diferents bacteris, essent Neisseria meningitidis una d’elles, podent arribar a causar grans epidèmies…. que, com a moltes de les pitjors coses d’aquest món, afecta en major mesura als països de l’Àfrica subsahariana, arribant-se a conèixer aquesta franja com el “cinturó de la meningitis” . Per sort, per a nosaltres, la incidència de la malaltia a Espanya és molt baixa…

Tornem al joiós bacteri, la Neisseria meningitidis, de la qual s’han identificat 12 serogrups, cinc dels quals (A, B, C, W135 i X) poden causar epidèmies… A Espanya el principal causant de malaltia meningocòccica és el del grup B, en una altra època també era habitual la malaltia causada pel meningococ C, això ja no ocorre perquè? Fàcil, gràcies a la vacunació sistemàtica ja que la vacuna enfront del Meningococ C està inclosa al calendari vacunal.

2. Què és una vacuna i com funciona?

Les vacunes són medicaments que en la seva composició compten amb elements que produeixen la inducció i producció d’una resposta immune especifica protectora enfront d’un virus o bacteri… què aconseguim amb aquesta resposta immune específica? Com us podeu imaginar el que fem és impedir el desenvolupament de la malaltia si en el futur estem exposats a ella.

Segons el mètode de fabricació trobem 4 tipus de vacunes:

Atenuades: S’obtenen a través de microorganismes que no tenen capacitat de “emmalaltir” però sí són capaces de produir una resposta immune. La resposta immunològica que produeix és molt intensa i duradora en el temps.

Inactives: Aquestes s’obtenen a través de microorganismes morts o “trossos” d’aquests que són capaços de generar una resposta immune. En aquest cas la resposta és menys intensa i duradora.

Recombinants: Obtingudes per clonació de gens.

Sintètiques: Fabricades copiant l’antigen en qüestió.

3. Què és Bexsero ?

Bexsero és una vacuna que protegeix enfront el tipus B de la Neisseria meningitidis i està indicada per a individusa partir dels 2 mesos d’edat.
Conté quatre components diferents de la superfície del bacteri Neisseria meningitidis grup B, la vacuna estimula la producció d’anticossos bactericides enfront d’aquest tipus de bacteri.

4. Quin és la pauta de vacunació de la vacuna Bexsero?

Aquest és el gran dubte … és una mica embolic, ja que no és la mateixa pauta de vacunació per a tots els pacients, depèn de l’edat… Així trobem que:

Nens de 2 a 5 mesos

3 dosis seguides + 1 dosi de record:
– La primera injecció s’ha d’administrar als 2 mesos d’edat.
– L’interval entre cada injecció ha de ser, almenys, d’1 mes.
– S’administrarà una quarta injecció (dosi de record) entre els 12 i els 15 mesos d’edat.
En cas de retard en l’administració, la dosi de record no s’ha d’administrar més tard dels 24 mesos.

Nens de 6 a 11 mesos

Han de rebre dues injeccions, en un interval de, almenys, 2 mesos i una dosi de record en el segon any de vida.

Nens de 12 a 23 mesos

Han de rebre dues injeccions, en un interval d’almenys, 2 mesos seguides d’una tercera dosi de record després d’un interval de 12 a 23 mesos des de la segona injecció.

Nens de 2 a 10 anys d’edat

Els nens de 2 a 10 anys d’edat han de rebre dues injeccions, en un interval entre cada injecció de, almenys, 2 mesos.

Adolescents i adults

Els adolescents (des d’11 anys d’edat) i els adults han de rebre dues injeccions en un interval entre cada injecció de, almenys, 1 mes.

5. Es pot administrar-la alhora amb d’altres vacunes?

Sí, es pot administrar alhora amb altres vacunes que li corresponguin al nen. No existeix pèrdua d’eficàcia, tot i que, si es pot, es recomana espaiar-les en el temps ja que és bastant més probable l’aparició de reaccions adverses, com a febre, dolor a la pressió en el lloc d’injecció, irritabilitat… en nens que reben la Bexsero juntament amb altres vacunes.

6. Puc administrar Paracetamol per prevenir o tractar la febre posterior a la vacunació?

No hi ha problema…pots administrar Paracetamol per a la febre, o per tractar el dolor a la zona de la injecció… i pots fer-ho tant per tractar els símptomes com per prevenir-los.
L’administració profilàctica del Paracetamol és especialment adequat si han de coincidir dues vacunacions… fes-ho amb les dosis adequades segons el pes.

7. Quines són les reaccions adverses més freqüents a la vacunació de Bexsero ?

_Febre (≥38 °C).

_Dolor agut en el lloc d’injecció (incloent dolor intens en el lloc de la injecció definit com a plor quan es mou l’extremitat en la qual s’ha administrat la injecció).

_Eritema (lesió cutània caracteritzada pel to roig que agafa la pell) i inflor en el lloc de la injecció.

_Irritabilitat i pèrdua de gana.

8. Li he posat la primera dosi de la vacuna però NO trobo la segona dosi i ja han passat 2 mesos!

Aquesta també es una situació recurrent. Sobretot últimament, donada la situació de falta d’estoc de la vacuna a les farmàcies. I això s’uneix al fet que el laboratori fabricador, GlaxoSmithKline, al gener de 2017 va emetre un comunicat on va fer saber que, per problemes tècnics durant el procés de producció de la seva vacuna, el nombre de vacunes que distribuirien a Espanya es veuria disminuït.

Doncs bé… papa o mama has de tenir en compte dues coses: L’interval entre les dosis és d’almenys 1 o 2 mesos
segons l’edat… aquest almenys significa com a poc, és a dir, no pot passar menys però sí més temps.

Quant més temps? Bé, doncs segons el Comitè Assessor de Vacunes de l’Associació Espanyola de Pediatria no hi ha data límit… pots trigar a administrar la segona dosi 3, 4, 6 mesos i no es perd capacitat d’immunització.
Així que no t’atabalis i administra-la al nen quan l’aconsegueixis.

9. Tinc sort i ja tinc la vacuna … Com la transporto fins al centre de salut ?

Si bé és fonamental mantenir la cadena de fred durant el transport, distribució i emmagatzematge de la vacuna; aquestes vacunes romanen estables durant un temps determinat i a temperatures no extremes… En el cas de Bexsero, la vacuna roman estable a una temperatura d’entre 20-25 ºC durant 48 hores… així que ja saps, no fa falta que vagis a la farmàcia amb la teva nevera de la platja carregada d’acumuladors de fred.Bexsero roman estable a una temperatura d’entre 20-25 ºC durant 48 hores.

De tota manera, la millor opció és que la farmàcia et guardi la vacuna i la passis a recollir de camí al centre de salut on l’hauran d’administrar.

10. Els diversos problemes de subministrament afecten a la qualitat del producte?

En cap cas… les vacunes que es troben a les farmàcies o als hospitals compten amb totes les garanties, avalades per l’Agència Espanyola del Medicament i l’Agència Europea del Medicament.

Amb tot els problemes de subministrament… fabricació… escassetat… No sé si posar la vacuna al meu fill/a. És lògic… la veritat és que tot això de la vacuna Bexsero s’està convertint en un serial… però dels dolents… amb una gestió per part del laboratori fabricador, francament millorable.

Dit això, sí és molt important que tinguis en compte que les vacunes són un dels majors avanços en el camp de la medicina i que han salvat milions de vides… per tant NO has de tenir dubtes, el correcte és la vacunació del teu fill o filla.

Ara bé… no et preocupis… no t’atabalis… es tracta d’un procés que no requereix urgència, es tracta d’una malaltia amb una baixa prevalença, a Espanya és de 0,7 casos per cada 100 000 persones/any… Així que… sense pressa però sense pausa.

#medicadoo.es

CatalanSpanish