Temps de lectura: 4 minuts

Collit sí, collit no… cada família és única, per tant, la decisió de dormir junts ha de ser una cosa consensuada dins de la parella. A MUM’S li hem dedicat molts articles a aquesta pràctica, però en aquest cas aprofundim en una nova recerca relacionada amb el vincle patern.

Al voltant de la meitat dels pares dorm sovint amb els seus fills. En països com el Regne Unit, la meitat dels nounats i la cinquena part dels lactants passen gran part de la nit en el llit dels seus pares. A Alemanya, la xifra ascendeix al 23% i a Itàlia al 24%. A Espanya la realitat no és molt diferent.

No obstant això, encara que es tracta d’una pràctica freqüent, encara és controvertida en l’àmbit professional ja que alguns experts asseguren que té un perill potencial. De fet, s’ha demostrat que els nens que dormen amb els seus pares tenen un major risc de sofrir problemes d’asfíxia. En canvi, altres especialistes i pares estan a favor del llit familiar. El Comitè de Lactància Materna de l’Associació de Pediatria assegura que no existeix suficient evidència que desaconselli aquesta pràctica, sempre que es prenguin les mesures de seguretat necessàries, una afirmació que també recolza la neurociencia.

Dormir amb els pares fins als 3 anys beneficia el cervell infantil

Experts de la Universitat de Ciutat del Cap, a Sud-àfrica, afirmen que el collit és una pràctica molt beneficiosa per al desenvolupament cerebral infantil: redueix els nivells de cortisol, l’hormona de l’estrès i la por, alhora que millora el cicle del son, fent que el llindar d’alerta cerebral descendeixi i que el bebè pugui aconseguir una fase més profunda, la qual estimula la segregació de l’hormona de creixement infantil i facilita l’eliminació de toxines a nivell cerebral.

Aquests especialistes també afirmen que el collit ajuda a prevenir problemes de comportament infantils derivats de l’increment del cortisol. Per això, recomanen mantenir aquesta pràctica fins a al voltant dels 3 anys, moment a partir del qual el petit ja ha d’adaptar-se a dormir sols.

Collit fins als 3 anys

No obstant això, aquest no és l’únic estudi que avala la importància de dormir amb els nens durant els seus primers anys de vida. Científics del Centre per a la Salut Mental Infantil de Londres comparteixen la idea que el llit familiar converteix als nens en adults més sans i equilibrats. Després d’analitzar les ressonàncies magnètiques de nens que dormien amb els seus pares o sols, van trobar que en els petits que dormien separats dels seus pares solia activar-se durant la nit les mateixes àrees cerebrals que s’activen davant el dolor físic. En altres paraules, dormir separats dels seus pares els “feia mal”.

Així mateix, s’ha trobat que els nens que dormen sols solen tenir un menor rendiment acadèmic en comparació amb els seus coetanis que dormen al costat dels seus pares. Aquests últims també solen ser més segurs de si mateixos i desenvolupen millors habilitats cognitives.

Beneficis de dormir junts

S’ha dut a terme una recerca exhaustiva sobre la fisiologia del son i la lactància materna de la mare i el bebè, però com veurem a continuació, la proximitat del son pare-fill afectar la fisiologia dels homes.

1. Afavoreix la lactància materna

Una recerca publicada en la revista Pediatrics va trobar que la durada de les preses de llet en els bebès que comparteixen el llit amb les seves mares solen estendre’s tres vegades més que en els bebès que dormen separats dels seus pares.

2. Redueix el risc de mort sobtada del lactant

Contrari al que pensen molts pares, un estudi realitzat pel Centre d’Estudis Alemany GeSID, va revelar que dormir amb els pares redueix en un 50% el risc de mort sobtada en el bebè. Estar prop dels pares calma al bebè, regula la respiració i la temperatura corporal, alhora que ajuda a conciliar millor la soni, la qual cosa redueix considerablement el risc de morir durant la nit.

3. Enforteix el vincle entre el bebè i el seu pare sintonitzant biologicament

Està desmotrat que el contacte físic que manté el bebè amb els seus pares mentre dormen junts no només li fa sentir més segur sinó que també contribueix a estrènyer el vincle patern-matern.

Una nova recerca de la Universitat de Notre Dame mostra que els pares homes que dormen prop dels seus fills experimenten una reducció en els nivells de la testosterona. Recerques anteriors suggereixen que aquesta disminució podria fer que els homes responguin millor a les necessitats dels seus fills i els ajuda a respondre a les demandes de la paternitat.

Gettler va mostrejar a 362 pares, tots ells de 25 i 26 anys d’edat, i els van dividir d’acord amb la ubicació nocturna dels quals dormien: els que dormien sols, els que dormien en la mateixa habitació que els seus fills i els pares que dormien en la mateixa superfície que els seus fills.

Els nivells de testosterona dels pares es van mesurar a partir de mostres de saliva recollides en despertar i de nou just abans de dormir. Encara que els nivells hormonals dels tres grups no van mostrar diferències significatives en aixecar-se, aquells que dormien en la mateixa superfície que els seus fills van mostrar una testosterona més baixa a la tarda.

La recerca ha demostrat que quan els homes es converteixen en pares, la seva testosterona disminueix, i que aquells que dediquen molt temps a la seva cura -jugant amb els seus fills, alimentant-los o llegint-los- tenen una testosterona més baixa. Aquests nous resultats complementen la recerca original fent un pas més enllà, mostrant que la proximitat nocturna o la proximitat entre pares i els seus fills té efectes sobre la biologia dels homes i això sembla ser independent del que estiguin fent durant el dia.

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook

últims articles

Otitis infantil

Temps de lectura: 2 minuts L’otitis infantil: aquest estiu, més perillosa que mai Els nens, que han passat diverses setmanes tancats a les seves cases sense tot just contacte amb l’exterior, tindran aquest estiu més propensió a contreure malalties com

Llegeix més »
salut en acció

Setmana solidària “Salut en acció”

Temps de lectura: < 1 minut Professionals Sanitaris Solidaris del Camp de Tarragona s’uneixen per recaptar fons pel Banc d’Aliments Des d’avui dilluns 13 i fins al diumenge 19, els professionals sanitaris de les comarques de Tarragona s’uneixen en “SALUT EN

Llegeix més »

No t'ho perdis!

SORTIR
EN FAMÍLIA

Gaudeix en família de rutes, activitats i propostes a prop de casa.

DESCOMPTES
i PROMOCIONS

Els millors descomptes i campanyes dels nostres anunciants.

DIRECTORI
D'EMPRESES

Estàs buscant un servei? Utilitza el nostre directori.

Vols estar al dia?

Inscriu-te a la newsletter i descobreix les novetats

CatalanSpanish