Com sobreviure a l’estiu si treballes!

Temps de lectura: 4 minuts

Encara que s’acaba el curs escolar la immensa majoria dels pares segueixen amb els seus compromisos laborals tractant d’equilibrar el seu temps. La terapeuta familiar Àngels Ponce ens dóna les claus per treure el millor partit a les vacances i conciliar a l’estiu no sigui missió impossible. És fonamental tractar de gaudir del temps amb els fills i filles al màxim, i no oblidar que és molt sa donar-se permís per a fer una cosa diferent a les activitats quotidianes.

S’acaba el curs i tenim per davant tres mesos sense col·legi. Tant temps dóna per a molt, però en molts casos, també suposa un gran esforç per a les mares i els pares, que hauran de compatibilitzar aquests mesos el seu horari laboral amb la nova situació dels més petits, a més d’alguns dubtes: quina activitat haurien de fer els nens durant l’estiu? Hem de mantenir les rutines a casa, o els donem més llibertat? Podem oblidar-nos dels deures?

Les colònies i els avis, les principals opcions per a conciliar a l’estiu

 

L’oferta d’activitats d’estiu dirigides als infants cada vegada és més àmplia: tallers, campaments, estades esportives… Totes aquestes elles són un gran recurs per a moltes famílies durant les vacances escolars, alhora que un obstacle per a aquelles que no poden accedir a elles. Qualsevol activitat d’estiu dirigida és una gran oportunitat perquè els més petits facin nous amics i tinguin noves experiències sempre que puguin fer activitats que els agradin i no ho visquin com alguna cosa que els generi ansietat ni tinguin la sensació de que els pares els hi treuen de damunt temporalment.

També existeix l’opció dels avis per a aquells que els tenen a prop, o per als quals tenen la sort que els seus avis passin l’estiu en un apartament a la platja, en el càmping o simplement al poble. Als pares, que han de continuar treballant durant aquest temps sempre els queda el dubte de quin és la millor opció per a conciliar la vida familiar a l’estiu.

Deu consells a tenir en compte per a conciliar a l’estiu

Sobre el canvi de rutines per a aquests mesos i la manera d’equilibrar vida laboral i familiar en aquesta nova situació, us proposem:

1.- La primera clau és no sentir-te culpable: no tenir vacances quan si les tenen els teus fills és un problema que es pot considerar social i cultural. Compatibilitzar la vida laboral i familiar és encara una utopia, no és culpa teva. Els teus fills poden gaudir de l’estiu a pesar que tu treballis, sobretot si estàs amb ells quan arribes a casa.

2.- Organitza’t amb antelació i estableix prioritats. Potser necessites planificar amb temps la despesa extraordinària dels mesos d’estiu: activitats per als nens i nenes mentre treballes, vacances familiars… Si es dispara el pressupost el millor és preveure’l. Però al tanto: no és necessari gastar molt per a divertir-se a l’estiu, recorda-ho. Planifica també segons el teu horari durant aquests mesos i no t’apuris massa. Potser necessites d’algú que els porti o reculli durant aquests dies, demana ajuda si la necessites. I si en sortir del treball et sents esgotat pren-te un temps per a descansar abans de passar a l’acció que els nens et demanaran. Està bé que vegin que no tens super-poders o una energia inesgotable: tu no estàs de vacances.

3.- L’oferta d’activitats d’estiu per a nens és molt àmplia i variada, però té un temps per a la inscripció. Si ho deixes per a l’últim moment potser et quedes sense plaça.

4.- És important escoltar els desitjos dels més petits per a triar una activitat programada o una altra. Sempre és millor que estigui d’acord amb les seves preferències, d’aquesta manera s’implicarà i gaudirà molt més. Però sigues raonable, si l’activitat que li agradaria fer al teu fill suposa una despesa que no pots assumir, parla amb ell i raona els motius. No has de cedir a tots els seus desitjos.

5.- Mantenir les rutines a casa o ser més flexibles a l’estiu? La clau és l’equilibri, de manera que els nens puguin tenir una rutina (encara que sigui diferent a la que tenen mentre van a escola) com les hores d’aixecar-se, menjars, anar al llit etc, juntament amb moments que tinguin més llibertat i no estiguin programats. No podem ignorar que les característiques de l’estiu ens obliguen a portar cert ritme, diferent al que tenim a l’hivern: l’excessiva calor en les hores centrals del dia, la nit arriba més tard, l’agradable que és passejar amb el fresc del capvespre. Està bé que t’adaptis.

6.- Deures a l’estiu? Depèn del nen i dels pares: si consideren que ha realitzat un bon curs, és lògic que li deixin “descansar” dels continguts acadèmics, però sempre és interessant mantenir altres hàbits més relaxats com llegir un bon llibre, o jugar amb un llibre de matemàtiques que estimuli el seu interès i diversió per exemple. Està bé desconnectar de l’escola i gaudir de totes les possibilitats diferents que ens ofereix l’estiu.

7.- A l’estiu també s’aprèn. Durant les vacances, els nens tenen l’oportunitat d’aprendre i exercitar un altre tipus d’habilitats: les socials, jocs espontanis, activitat física, creativitat… És important valorar això i no només veure als continguts acadèmics com a aprenentatges. A més, el temps més lliure i relaxat que ens ofereix l’estiu perquè els nens poden explorar i mostrar quals són els seus veritables interessos i inquietuds (fora d’un context dirigit com és l’escola).També podem aprofitar per a transmetre un altre tipus de valors igual d’importants en un ambient més relaxat, com els que tenen a veure amb l’àmbit familiar i personal. Per exemple, la col·laboració en les tasques domèstiques i el manteniment de la llar o la planificació d’activitats.

8.-Si s’avorreixen una mica, no passa res. No és necessari que el temps que passen a casa estigui programat, avorrir-se està bé! Els nens han d’aprendre a trobar alternatives quan estan avorrits. Els pares no som animadors que els hem d’oferir diversió a cada moment.

9.- Vigila amb les pantalles: són el recurs fàcil per a omplir el temps. És una bona idea limitar el seu ús a l’estiu, això significa fixar un període raonable en què la usarem al dia (1 hora, 2 hores…) i el millor és fer-ho amb ells al principi de l’estiu i ser coherents amb això.

10.- Pares i fills podem realitzar moltes activitats junts després del treball, com llegir, jugar a jocs de taula, veure alguna pel·lícula, disfressar-nos, sortir amb bicicleta, preparar junts el sopar o fins i tot només conversar. N’hi ha prou amb posar-nos a la seva altura, demostrar-los que estem interessats en ells i acompanyar-los. És recomanable trobar activitats que fomentin la col·laboració i participació dels pares, estimulant la comunicació i la proximitat de tots els membres de la família. Fins i tot descobrint junts noves activitats i entorns, estimulant la curiositat innata dels nens. Moltes ciutats ofereixen activitats per a fer amb nens a l’estiu (visitar museus, concerts a l’aire lliure, tallers per a famílies …etc).

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook

últims articles

Otitis infantil

Temps de lectura: 2 minuts L’otitis infantil: aquest estiu, més perillosa que mai Els nens, que han passat diverses setmanes tancats a les seves cases sense tot just contacte amb l’exterior, tindran aquest estiu més propensió a contreure malalties com

Llegeix més »
salut en acció

Setmana solidària “Salut en acció”

Temps de lectura: < 1 minut Professionals Sanitaris Solidaris del Camp de Tarragona s’uneixen per recaptar fons pel Banc d’Aliments Des d’avui dilluns 13 i fins al diumenge 19, els professionals sanitaris de les comarques de Tarragona s’uneixen en “SALUT EN

Llegeix més »

No t'ho perdis!

SORTIR
EN FAMÍLIA

Gaudeix en família de rutes, activitats i propostes a prop de casa.

DESCOMPTES
i PROMOCIONS

Els millors descomptes i campanyes dels nostres anunciants.

DIRECTORI
D'EMPRESES

Estàs buscant un servei? Utilitza el nostre directori.

Vols estar al dia?

Inscriu-te a la newsletter i descobreix les novetats

CatalanSpanish