conflicte-entre-germans-mums

CONFLICTES ENTRE GERMANES I GERMANS

Temps de lectura: 4 minuts

Una mica de conflicte entre germans o cosins que fan de germans és normal i sa. No podem pretendre tenir germans que visquin amb harmonia i sense conflictes. Part de la seva relació implica aquests enfrontaments que els poden ensenyar capacitats molt valuoses.

Com podem convertir la lluita entre els germans i germanes en oportunitats per aprendre habilitats importants per a la vida adulta. 

La rivalitat i la competència promou la creativitat i marcar els límits de l’acceptable, (ho parlem a l’article l’ordre de naixement).

La cooperació, capacitat per negociar els conflictes, (resoldre problemes, retirar-se de la situació, calmar-se, defensar-se) veure que més d’una perspectiva pot ser vàlida, arribar a acords (trobar solucions que funcionin per més d’una persona), solucionar errors (reconèixer, acceptar o reconèixer responsabilitat, reconciliar-se, resoldre).

Totes elles són capacitats i habilitats que desitgem que els nostres fills i filles assoleixin. Algunes d’elles ens costen fins i tot a nosaltres, els adults. Però tenim aquí una gran oportunitat per aprendre i ensenyar.  Ajudeu-los a desenvolupar les capacitats necessàries per a resoldre un conflicte de tal manera que els nens se sentin preparats en aquest aspecte en un futur.

En comptes d’intentar gestionar-ho tot nosaltres, és hora de crear un diàleg i un mètode per involucrar els fills/es en el seu procés de creixement. Practicar maneres d’apropar-nos a aquestes “baralles” de forma constructiva i descobrir com convertir la lluita entre els germans i germanes en oportunitats per aprendre habilitats importants per a la vida adulta. 

Com a pares hem de tenir present que amb la nostra actuació podem agreujar  el conflicte. Per tant,  és millor desenvolupar les capacitats necessàries per a minimitzar la competició. Però, com ho fem? 

5 trucs per gestionar bé un conflicte

El millor que podem fer quan els fills i filles discuteixen, és allunyar-nos del lloc dels fets, deixant-los clar que confiem en les seves possibilitats de resoldre el conflicte amb comentaris com “Jo sé que us sabreu posar d’acord” o “Confio en que trobareu una solució a això que us passa”. Els nens i nenes són molt més creatius i flexibles del que sovint els pares ens pensem. Tot i així, hi ha casos en què sí que cal intervenir, perquè es tracta d’una agressió, una injustícia flagrant o hi ha un dels nens/nena en una posició de menys poder. Com cal actuar en aquests casos?

1. Asseiem els fills/es un al costat de l’altre

Per no reforçar la idea d’enfrontament, és important no asseure’ls davant de l’altre.

2. Equilibrem la situació

Per reduir la tensió cal equilibrar la situació. Som conscients que el que ha passat els ha molestat a tots dos, no hi ha cap dubte que tots dos tenen raons per sentir-se malament.

3. Canviem el “Què ha passat?” per “Què és el que t’ha molestat?”

La manera en què preguntem als nens i nenes sobre els fets pot complicar encara més la situació. Si preguntem “Què ha passat?”, estem incitant a que tots dos parlin alhora per donar la seva versió dels fets. Per arribar a un acord, cal expressar els sentiments. Per això és més eficient preguntar primer a un i després a l’altre què és el que els ha fet empipar, per identificar l’emoció que hi ha darrere del fet. A més, d’aquesta manera cadascú pot parlar sense ser interromput.

4. Parafrasegem el que ens diuen

Quan repetim amb altres paraules el que ens han dit amb un to de veu lliure de càrrega emocional, es redueix la tensió.

5. Fomentem que els nens expressin les seves necessitats i trobin solucions

Quan tots dos germans/es hagin dit la seva, cal preguntar-los-hi per torns com haurien d’haver anat les coses per evitar el conflicte. Detectat el problema, podem arribar a una solució. Els podem ajudar preguntant: “Què us sembla que podeu fer la propera vegada quan hi hagi una situació semblant?” 

Fixeu-vos que no estem jutjant el que ha passat, sinó que estem construint una alternativa per al futur. En aquest punt és important que animem als nens i nenes a donar idees amb frases engrescadores com “Què se us acut? Generalment teniu idees interessants!”. Quan hagin fet les seves propostes, les resumim i acabem amb una conclusió constructiva confirmat que segur que a la següent ho faran més bé.

A més és important que..

– Eviteu comparar-los.

– Eviteu les recompenses.

Sense deixar de celebrar els èxits de cada nen i nena de manera apropiada. (Hi ha un límit difícil d’establir entre un premi i un reconeixement / estimulació. Una pregunta útil és: per què estic fent això? Si és perquè segueixin amb el que han fet, llavors és una recompensa. Si és una observació d’un èxit, és un reconeixement.)

– Animeu i encoratgeu al les nenes i nens en lloc de lloar-los.

– Eviteu etiquetar a un com a provocador/a i a l’ altre com a víctima (gairebé mai sabem exactament el que ha passat)

– Si s’ha d’intervenir en un conflicte, tracteu a tots els participants IGUAL.

Al contrari del que pensem habitualment, el conflicte entre germans i germanes té molt a veure amb els progenitors. Els nens no comprenen que l’amor no té límit i per tant poden preferir la vostra atenció negativa. Així, és millor  evitar ficar-se en les baralles dels infants sempre que sigui possible. Encara que tinguin una idea incorrecta de com aconseguir-ho, cada nen o nena vol sentir que pertany a la família i que importa a la seva mare i al seu pare.

Aquests conflictes poden ser oportunitats extraordinaries per ensenyar-los normes i pràctiques bàsiques de seguretat per prevenir relacions abusives i promoure relacions respectuoses.

Normes bàsiques entre germans i germanes

Consensuar i establir uns límits i unes normes bàsiques, ens pot ajudar a gestionar els conflictes. Seieu junts i valideu una sèrie de límits i normes, com per exemple:

– Si no estàs a gust digues “Prou! o Para!”

– Si algú diu “Prou!”, vol dir que cal parar .

– Retira’t de la situació o allunya-te’n. Dona’t un temps.

– Espera i calma’t, després demana perdó (pregunta com se sent l’altre i si necessita alguna cosa, explica com et sents tu)

– Parleu sobre el problema: busqueu una solució que afavoreixi a les dues parts (compartiu, establiu torns, etc.)

– Si l’altre no es calma i continua molestant és oportú retirar-se de la situació. Marxa del lloc, ves a jugar a una altra cosa.

– Demana ajuda per resoldre el problema

Si us demanen ajuda, doneu suport als nens i nenes ensenyant-los el següent: pràctiques per resoldre problemes, com escoltar, com retirar-se d’una situació, per què les persones es comporten de certa manera, com demanar i donar perdó sincer (però no abans que estiguin llestos) etc. Recordeu que ajudar-los a resoldre no és el mateix que rescatar-los i resoldre-ho per ells.

Les persones adultes podem aprendre a cuidar-nos a nosaltres mateixos de tal manera que els conflictes entre germans deixin de ser un problema, a més, si estem atents podem esbrinar quins elements o circumstàncies són les que fan augmentar o disminuir els embolics entre germans.

Fonts:

youmekids  I juditteixidorpsicologa.com

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
0 0 vota
Qualificació de l'article
Subscriu-te
Notificar-ho
0 Comentaris
Respostes en línia
Veure tots els comentaris

últims articles

Otitis infantil

Temps de lectura: 2 minuts L’otitis infantil: aquest estiu, més perillosa que mai Els nens, que han passat diverses setmanes tancats a les seves cases sense tot just contacte amb l’exterior, tindran aquest estiu més propensió a contreure malalties com

Llegeix més »
salut en acció

Setmana solidària “Salut en acció”

Temps de lectura: < 1 minut Professionals Sanitaris Solidaris del Camp de Tarragona s’uneixen per recaptar fons pel Banc d’Aliments Des d’avui dilluns 13 i fins al diumenge 19, els professionals sanitaris de les comarques de Tarragona s’uneixen en “SALUT EN

Llegeix més »

No t'ho perdis!

SORTIR
EN FAMÍLIA

Gaudeix en família de rutes, activitats i propostes a prop de casa.

DESCOMPTES
i PROMOCIONS

Els millors descomptes i campanyes dels nostres anunciants.

DIRECTORI
D'EMPRESES

Estàs buscant un servei? Utilitza el nostre directori.

Vols estar al dia?

Inscriu-te a la newsletter i descobreix les novetats

CatalanSpanish
0
M'encanten els vostres pensaments, comenteu-ho.x
()
x