BasqueCatalanEnglishSpanish

cute-kid-pool

Si t’agrada passar tot el dia a la platja, prendre molt el sol i banyar-te fins que cau la tarda, i ara tens un bebè, la platja no és el lloc més adequat per portar-li de vacances.

Horari limitat per a bebès a la platja

Els bebès menors de sis mesos no poden trepitjar la platja perquè no se’ls pot exposar mai al sol directe. Els bebès de més de sis mesos tampoc han d’anar a la platja, perquè encara que estan sota una ombrel·la, el simple reflex del sol sobre la seva pell els pot provocar cremades solars, ja que la seva pell és molt sensible.

Si el teu bebè té més de 8 mesos pots baixar-lo a la platja, però dins d’un horari limitat. Per exemple, de 9 a 10 i mitjana del matí i, a la tarda, a partir de les 17h. Així t’asseguraràs d’estar protegint-li dels rajos de sol més nocius i perillosos, que són els de les hores centrals del dia. A primera hora de matí i a última de la tarda gaudiran de la frescor de mullar els seus peus en el mar, si ho desitgen, i de sentir el suau tacte de la sorra sense cap perill per a la seva salut. Una vegada a la platja, no li perdis de vista per si es porta alguna cosa a la boca.

 

Els nens petits gaudeixen molt jugant amb la sorra, però procura que estiguin en tot moment sota una ombrel·la. La sorra també reflecteix les radiacions. Per aquesta raó, mantingues al teu fill sempre vestit amb una samarreta de cotó i una gorra. Si el teu fill ha jugat al matí a la platja, és convenient que abans o després d’esmorzar, el nen descansi una migdiada. A la tarda, podeu triar un passeig diferent en lloc de tornar a la platja.

 

Precaucions amb nens i bebès

Si heu optat per anar a la platja amb nens petits, aquí teniu alguns consells que us serviran d’orientació a l’hora de “bussejar” al món del mar.

1. Evita portar a bebès menors de 6 mesos a la platja. Els bebès d’aquesta edat no tenen la pell preparada per aplicar-los crema protectora. Podria causar-los reaccions al·lèrgiques. A partir dels sis mesos, és convenient fer una prova: aplicar la crema en la cara interna de l’avantbraç i observar si la tolera bé.

2. Crema protectora per a bebès i nens. Tria una crema fotoprotectora especial per a la pell de nens i bebè, amb un factor de protecció superior a 30 i que sigui resistent a l’aigua. Assegura’t d’estendre-la bé per tot el cos, incloses el clatell, els peus, mans i orelles, almenys mitja hora abans d’anar a la platja. Una vegada allí, no t’oblidis de renovar-la amb freqüència, sobretot, després del bany.

3. Passejos d’estiu. En sortir de passeig amb el teu fill, no t’oblidis de desplegar sempre una ombrel·la o un tendal  perquè el bebè vagi a l’ombra, i protegeix el seu cap amb un gorrito ben posat.

4. Teixits clars i lleugers. Vesteix al teu fill amb roba molt lleugera, de cotó, que és transpirable.

5. Aigua fresca. Porta sempre a la borsa del bebè un biberó d’aigua o ampolleta d’aigua per al teu fill. Els nens petits es poden deshidratar fàcilment. Els més petits, els lactants estan hidratats amb només oferir-los llet (de pit o biberó). Per garantir-los un aigua fresqueta, una bona idea és portar un  termo o una petita nevera portàtil. En ella podràs portar també una mica de fruita i/o una altra cosa refrescant.

Banys amb nens més grans

Una regla bàsica, els nens que no saben nedar. És important que els banys es realitzin sempre sota la supervisió d’un adult, ja que si el nen es queda sense vigilància sempre hi ha perill d’ofegament.
Els experts desaconsellen l’ús de maniguets inflables i flotadors

Molts són els pares que confien en els maniguets i flotadors perquè els fills estiguin segurs dins l’aigua i aprenguin a nedar. Els experts adverteixen que aquests materials suposen un perill per als més petits.

Cada vegada es veuen menys nens amb flotadors i maniguets a les piscines. Molts experts porten temps advertint de l’amenaça que suposen. Cap de les dues opcions és segura i, a més, cap és útil perquè els petits aprenguin a nedar.

Els flotadors generen una sensació de falsa seguretat i un excés de confiança per part dels pares i, per tant, suposen un risc molt gran. Els pares creuen que els nens no corren cap perill, ja que aquest material els permet flotar i, per això, descuiden la seva vigilància i poden deixar de prestar una total atenció. Però una simple distracció pot generar una situació de perill; és fàcil que els flotadors es donin la volta i que el nen quedi cap per avall sense possibilitat de tornar a la superfície, amb el risc per al nen d’ofegar-se.

Pel que fa als maniguets, igual que els flotadors, poden punxar-se amb facilitat. A més, s’han d’utilitzar uns adequats a la mida del nen, ja que si són molt grans poden sortir-se fàcilment quan el nen aixequi els braços. La majoria de maniguets impedeixen als nens moure els braços amb comoditat i, per tant, són contraproduents perquè els petits aprenguin a nedar des d’una edat molt primerenca i adquireixin una bona posició i tècnica de braços; quan se’ls treguin els maniguets, no sabran què fer amb els braços ni com moure’ls.

Perquè els més petits gaudeixin de la piscina, hi ha diversos materials segurs i adequats per aprendre a nedar. Els xurros permeten una gran mobilitat i una varietat d’exercicis que permetran que el nen aprengui a desenvolupar-se a l’aigua. Els extrems del xurro poden unir-se mitjançant un connector, formant un cercle perquè el nen es col·loqui. Quan són molt petits, aquest sistema permet que vagin adquirint equilibri poc a poc.

També, són molt útils els cinturons amb tauletes i suros que permeten la flotació. Possibiliten una bona mobilitat del petit i dificulten més l’equilibri, cosa que permet adquirir més capacitats en el medi aquàtic. Un altre material apropiat per aprendre a nedar són els maniguets de poliestirè amb diversos discos, que no es punxen i permeten graduar la dificultat en anar traient els discos. De la mateixa manera, els banyadors amb flotadors integrats permeten, alhora, la flotació i una gran mobilitat. Quan el nen ja tingui cert control a l’aigua, poden afegir-se suros dins del mateix banyador i anar traient-los segons el nivell; a mesura que es vagin retirant, el nen passarà de posició vertical a horitzontal, i ja podrà aprendre a desplaçar-se.

 

 

# faros.hsjdbcn.org

 

 

Hacer Comentario