Educant per la sostenibilitat

Temps de lectura: 5 minuts

Construir el futur significa construir el present. És crear un desig que valgui per avui i que estigui orientat cap al demà”. El Petit Príncep. Antoine de Saint-Exupéry.

 

La societat actual està immersa en plàstic. Volem anar més ràpid, fer menys esforços i tenir el millor preu, i el plàstic és un material perfecte per acomplir aquestes necessitats. Se n’està fent un ús completament abusiu, mireu al vostre voltant i comproveu quants objectes de plàstic teniu a la vora.

Per molt que el separem i el dipositem al contenidor corresponent, en molts casos el plàstic no es pot reciclar o només es pot fer amb un procediment molt costós que no surt a compte a les empreses.

El 79% del plàstic produït en els últims 70 anys s’ha llençat al medi i només el 9% s’ha reciclat. La resta, s’ha incinerat.

La situació mundial és dramàtica, més encara tenint en compte que la producció de plàstics s’acostarà el 2020 als 500 milions de tones (un 900% més que el 1980).

 

On es troben els plàstics?

Es troba a per tot, des del mar antàrtic fins a la més remota de les illes del pacífic. Cada any es llencen 8 – 12 milions de tones als oceans. Hi ha 500 vegades més peces de microplàstic al mar que estrelles en la nostra galàxia i

a falta d’un pla d’acció per a reduir la quantitat de plàstics que arriben a la mar, es calcula que l’any 2050 hi haurà més plàstics que peixos a dins la mar.

 

El canvi és possible

Malgrat que les xifres són alarmants, no hem de perdre l’esperança. Han sorgit moltes iniciatives per a denunciar i revertir aquesta tendència i assegurar un futur lliure de plàstics a les nostres mars i als nostres oceans.

Existeixen moltes fundacions, associacions, programes i iniciatives públiques i privades que treballen per a desenvolupar i elaborar accions per a solucionar aquest problema. L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) col·labora també en la prevenció dels residus de plàstic a la Mediterrània mitjançant els seus projectes Marviva, ACT4litter i Marine-litter MED.

 

Què podem fer des de casa?

A casa hem de conscienciar a tota la família que el millor que podem fer per a ajudar a la protecció de la vida marina és reduir el consum de plàstics i replantejar-nos la filosofia d’un sol ús. A continuació us proposem una sèrie d’accions molt fàcils que podem duur a terme a casa, però existeixen molts recursos per treballar i estimular la sensibilització, la divulgació i l’acció en la protecció del medi ambient. Us animeu?

> Eliminem de la nostra vida canyetes, coberts, gots i plats de plàstic. Segur que la majoria dels vostres peques fan servir una canyeta per veure la llet al matí. Expliqueu-los quin mal pot fer als peixos i als ocells un cop arriben al mar.

> Consum de proximitat o l’anomenat “shop friengly” on es substitueixen bosses de plàstic de la compra per bosses re-utilitzables de roba, cistells vegetals, envasos de vidre o paper…

 >Ampolles. Optar per cantimplores metàl·liques i ampolles de vidre en comptes d’ampolles de plàstic. Intentem substituir l’aigua embotellada per la de l’aixeta. Podem instal·lar un descalcificador i filtres per consumir l’aigua corrent amb seguretat, i guardar-la en una gerra de vidre a casa i ampolles d’acer per prendre a l’exterior.

A escala global es compra un milió d’ampolles de plàstic per minut. Això són 20.000 ampolles per segon. El 2016 es van produir 480.000 milions d’ampolles i es calcula que la xifra arribi als 580.000 milions al 2021. Per tant és molt important reduir aquest consum ja que a més, la gran majoria d’aquestes ampolles acaben en abocadors, marges i sobretot al mar.

> Envasos del menjar per emportar. Cafè, sobres, safates d’un sòl ús… Si ens parem a pensar en la proporció de plàstic-menjar cada cop que escollim l’opció de menjar per emportar, ens adonem ràpidament que estaríem més tips si mengéssim plàstic ja que moltes vegades el volum de plàstic és major que el de menjar. Pensem-hi: els coberts de plàstic, amb el seu embolcall de plàstic, els gots de plàstic, la tapa del got, la palleta, que evidentment portarà el seu sobre de plàstic, els sobres de sal-pebre-sucre, tots junts dins una altra bossa de plàstic, l’envàs de les típiques patates fregides, l’envàs de l’entrepà o hamburguesa, l’envàs de l’amanida amb els envasos de les salses corresponents a dins, a vegades inclús els diferents ingredients venen separats per envasos dins l’envàs. I tota aquesta pila d’envasos amb menjar infiltrat encara en l’enduem dins una bossa o caixa. En definitiva, el menjar sembla la nina petita d’unes Matrioixca.

 > És important demanar als comerços opcions sense plàstic. Demanar begudes sense palleta. Demanar utensilis de fusta o de bambú, rebutjar productes envasats en plàstic. Per exemple, el canvi de comprar productes com fruita, carn i altres aliments envasats en safates o fer-ho a la fruiteria o secció de fruita i la carnisseria permet substituir els embolcalls de plàstic per embolcalls reutilitzables ”tuppers” de vidre.

 > Utilitzem bosses de compra reutilitzables, a poder ser de tela. Intentem portar-ne sempre al cotxe o a la bossa per no haver de comprar-ne mai.

> Si un mateix producte es ven en diferents formats, triem sempre el vidre o el paper abans que el plàstic. Per exemple, els sucs de fruites es poden comprar en molts casos en botelles de vidre enlloc de brics.

 > Escollim sempre els envasos més grans i evitem els formats individuals. Hi ha molts productes que es venen envasats en plàstic, com per exemple algunes galetes, i que després tenen un altre envàs individual per cada una d’elles que és totalment innecessari. De la mateixa manera, si podem escollir entre un format de quilo i un de mig, triem sempre el més gran que ens durarà més.

> Substituïm el paper d’alumini dels entrepans per una funda de tela, un envàs de vidre o plàstic reutilitzable. Els que cada dia portem l’esmorzar a la feina, consumim una gran quantitat de paper d’alumini que no és necessari.

> Si en tenim l’opció, utilitzem envasos reutilitzables. Tot i que aquesta pràctica s’ha perdut molt, en algunes localitats s’està recuperant, comprova si ho pots fer a la teva: llet fresca, gasoses, sifons, vins…

 > Anem canviant els estris de cuina de plàstic per fusta a mesura que es fan malbé, així com les carmanyoles de plàstic per vidre o acer.

 > Portem la bossa del pa. Si cada dia anem a comprar pa al matí, utilitzem una bossa de roba i estalviem el plàstic o paper del forn que va directe a la brossa.

 > Prendre partit. Cal un canvi en la manera de funcionar i per això cal naturalitzar accions que potser al principi semblen estranyes com la de portar tu el teu envàs quan vas al mercat o supermercat. Cal prendre consciència i divulgar la perillositat que té l’abús que s’està fent del plàstic.

> Reciclar. Tot i que el plàstic no es degrada mai i per tant, en reciclar-lo no l’estem eliminant sinó donant-li un altre ús, reciclar és prevenir l’entrada de macro-plàstics a la natura i evitar molts dels problemes que tenen sobre animals. A més, reciclar plàstic redueix la necessitat de produir-ne i per tant en redueix les emissions.

 

 

 

 

 

 

 

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook

últims articles

Otitis infantil

Temps de lectura: 2 minuts L’otitis infantil: aquest estiu, més perillosa que mai Els nens, que han passat diverses setmanes tancats a les seves cases sense tot just contacte amb l’exterior, tindran aquest estiu més propensió a contreure malalties com

Llegeix més »
salut en acció

Setmana solidària “Salut en acció”

Temps de lectura: < 1 minut Professionals Sanitaris Solidaris del Camp de Tarragona s’uneixen per recaptar fons pel Banc d’Aliments Des d’avui dilluns 13 i fins al diumenge 19, els professionals sanitaris de les comarques de Tarragona s’uneixen en “SALUT EN

Llegeix més »

No t'ho perdis!

SORTIR
EN FAMÍLIA

Gaudeix en família de rutes, activitats i propostes a prop de casa.

DESCOMPTES
i PROMOCIONS

Els millors descomptes i campanyes dels nostres anunciants.

DIRECTORI
D'EMPRESES

Estàs buscant un servei? Utilitza el nostre directori.

Vols estar al dia?

Inscriu-te a la newsletter i descobreix les novetats

CatalanSpanish