El permís de lactància

Temps de lectura: 3 minuts

El nou permís de lactància, ara anomenat “permís per a la cura del bebè lactant” el poden gaudir tant el pare treballador com la mare treballadora. Nova regulació en vigor des del 8 de març de 2019.

En què consisteix el permís de lactància?

Els treballadors que han estat pares, ja sigui de forma natural com per adopció, guarda o acolliment, tenen dret a absentar-se del seu lloc de treball durant una hora, per a la cura del fill/a lactant. Aquesta nova denominació (“cura del fill lactant”) és la que s’ha donat a aquest permís a través del RDL 6/2019, en vigor des del 8 de març de 2019.

El permís de lactància (o “per a la cura del bebè lactant”) és un tipus de permís que paga l’empresa, no la Seguretat Social ni la Mútua. Pot durar fins que el fill compleixi 9 mesos, tant si la lactància és natural com a artificial i consisteix a poder disposar d’una hora al dia per a la cura del bebè. Aquesta hora es pot dividir en 2 fraccions. Aquest permís el poden sol·licitar a les seves empreses tant el pare com la mare, o tots dos.

Aquest és un permís retribuït, per la qual cosa el treballador/a continuarà cobrant el mateix encara que treballi una hora menys. Això si, és cert que l’empresa pot disminuir o descomptar proporcionalment plusos que vagin directament relacionats amb la productivitat, o a l’assistència al lloc de treball, però el salari basi ha de continuar sent el mateix.

Hi ha 3 formes de gaudir el permís de lactància

La forma normal de gaudir aquest permís és mitjançant el dret a absentar-se del treball, però es pot gaudir de 3 formes:

El permís per a absentar-se 1 hora al dia, podent dividir en dues fraccions aquesta hora.
Per exemple, Gemma treballa de 9 a 18 hores. D’11 a 12 anirà a cuidar al seu nadó que està en una llar pròxima. Si es tria aquesta modalitat, és el treballador/a qui decideix quan gaudeix del seu permís, dins de la jornada ordinària de treball.

Reduir la jornada mitja hora al principi o al final de la jornada.
Exemple: Jordi treballa normalment de 8 a 17 hores, i opta per reduir la seva jornada diària entrant a les 8.30 o com alternativa, sortint a les 16.30 hores.

Acumular les hores d’aquest permís per a aconseguir jornades completes.
Exemple: Joana es reincorpora de la seva baixa de maternitat i queden 5 mesos fins que el seu fill compleixi 9 mesos. En comptes de gaudir durant aquests 5 mesos d’un permís d’una hora diària, acumula aquesta hora diària en dies sencers. Pel que Joana té dret a 15 dies més de permís de lactància acumulat.

 

En quants dies es pot acumular la lactància?

Caldrà comptar el nombre de dies laborals que hi ha entre quan es demana el permís acumulat i la data en la qual el fill compleixi 9 mesos, acumulant-se una hora per cada dia, i després aquestes hores se sumaran fins a veure a quantes jornades de treball equivalen. Pel que dependrà del nombre de dies laborals, els festius, els caps de setmana, el nombre de dies que es treballa a la setmana, el nombre d’hores que es treballa al dia. El normal és que siguin 15 dies de permís acumulat, però no en tots els casos té per què ser aquest període.

Hi ha una modalitat que es prolonga fins als 12 mesos d’edat del bebè (i no només 9), quan tots dos progenitors exerceixin aquest dret amb la mateixa durada i règim. En aquest cas, en el període que va des dels 9 mesos del bebè fins als 12, es produeix una reducció proporcional del salari.

Les per a gaudir del permís de la forma 1) només s’haurà d’avisar a l’empresa. Per a canviar el permís per les formes 2) i 3) es necessita pactar-lo amb l’empresa, tret que estigui reconegut aquest dret en el Conveni Col·lectiu.

Qui té dret al permís de lactància?

El dret és dels treballadors progenitors, ja siguin homes o dones. Si els dos treballen, poden sol·licitar el permís tots dos. El que no es pot fer és cedir el dret de l’un a l’altre.
En el cas de parts, adopcions o acolliments múltiples el permís s’incrementa proporcionalment al nombre de fills que es té. Pel que per exemple en cas de 2 fills, es té dret a 2 hores.
En el cas que es vulgui gaudir del permís de forma acumulada o de reducció, llavors caldrà veure si el Conveni Col·lectiu estableix si es multiplica o no la durada del permís.

Com se sol·licita a l’empresa?

El permís s’ha de demanar a l’empresa per escrit de manera que quedi constància i amb un preavís de 15 dies, o el que estableixi el Conveni Col·lectiu. S’ha d’indicar el dia en què es comença i el dia en què s’acaba. A més en el cas d’optar per la lactància acumulada o la reducció de jornada, especificar-lo.

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook

últims articles

Otitis infantil

Temps de lectura: 2 minuts L’otitis infantil: aquest estiu, més perillosa que mai Els nens, que han passat diverses setmanes tancats a les seves cases sense tot just contacte amb l’exterior, tindran aquest estiu més propensió a contreure malalties com

Llegeix més »
salut en acció

Setmana solidària “Salut en acció”

Temps de lectura: < 1 minut Professionals Sanitaris Solidaris del Camp de Tarragona s’uneixen per recaptar fons pel Banc d’Aliments Des d’avui dilluns 13 i fins al diumenge 19, els professionals sanitaris de les comarques de Tarragona s’uneixen en “SALUT EN

Llegeix més »

No t'ho perdis!

SORTIR
EN FAMÍLIA

Gaudeix en família de rutes, activitats i propostes a prop de casa.

DESCOMPTES
i PROMOCIONS

Els millors descomptes i campanyes dels nostres anunciants.

DIRECTORI
D'EMPRESES

Estàs buscant un servei? Utilitza el nostre directori.

Vols estar al dia?

Inscriu-te a la newsletter i descobreix les novetats

CatalanSpanish