Moltes famílies des del naixement del seu primer fill es dediquen en exclusiva a la seva criança. En aquest període de temps s’estableix un vincle afectiu molt fort entre ells. Aquest vincle és necessari per al bon desenvolupament del petit. És una connexió que ha de ser cuidada, pròxima i activa, però també és molt important atendre els moments de separació per evitar que els nostres petits tinguin massa por o trobin insegurs.

 

La separació del nostre petit per primera vegada per deixar-lo a l’Escola Bressol o a la Llar d’Infants, fan que aquest vincle es debiliti. Són moments on sorgeixen sentiments, tant als pares com als fills, de por, abandó, tristesa, culpabilitat… Freqüentment, durant el període d’adaptació és molt més dur per als pares que per als fills. Així que anem amb comte, ja que als nostres petits els hi afecta molt els nostres sentiments. Som un referent i si nosaltres estem tranquils, ells estaran confiats i serens.

 

És molt important que ens preparem emocionalment per aquest moment. Alguns aspectes que ens ajudaran a estar més tranquils són:

 

• Estar segurs de la decisió presa.

• Seleccionar un centre amb referències i de confiança:      Conèixer el tipus de pedagogia, recursos i instal·lacions.

• Establir una bona relació amb els educadors.

 

De cara als nostres petits és important:

 

• Explicar on aniran. És molt important que treballem amb els petits, mitjançant contes, jocs, etc., què és el cole?, qui hi ha? Què farà? Parlar amb entusiasme farà que ho vegin com una cosa positiva.

 

• Visitar el centre i tenir un primer contacte amb els cuidadors.

 

• Explicar que el deixarem al cole una estoneta però que tornarem a buscar-lo.

 

• Establir una bona relació amb el cuidador, així el nostre fill veurà que és una persona de confiança i que poden estar tranquils.

 

• L’hora de la recollida ha de ser tranquil·la i alegre. És molt important compensar la nostra absència amb molt d’amor.

 

• Un cop a casa és molt important parlar amb ells del cole, dels seus amics…

 

És molt important respectar el període d’adaptació fixat pel centre. Això ens ajudarà a realitzar suaument aquest procès i evitar traumes causats per la separació.

 

Hi ha nens que trigaran un temps a familiaritzar-se amb la dinàmica del cole. Uns altres, en funció del seu caràcter i com ho hem treballat a casa, estiran encantats d’anar-hi i compartir temps amb els seus companys. Sigui d’una manera o d’un altre, no ens hem d’angoixar, ja que el malestar es calmarà. De totes maneres, si aquesta angoixa es perllonga en el temps, seria convenient consultar amb un profesional per a que ens ajudi a entendre qué li està passant al nostre petit i així poder ajudar-lo.

 

És molt important parlar amb el noste fill, donar-li nom als sentiments que està experimentant i explicarli per qué es sent així.

Feliç inici de curs! 😉

CatalanSpanish