Després de més de 14 anys dedicats a la fisioteràpia i a l’osteopatia, he pogut comprovar de primera mà la necessitat que tenen moltes dones de trobar algú que les acompanyi en el descobriment de la seva salut, en el camí de fer confiança en el seu cos, especialment durant l’embaràs i la maternitat.

És per això que quan la Laura em va oferir la possibilitat d’escriure un article en la seva revista no m’ho vaig pensar dues vegades. Espero que aquest sigui el primer de diversos articles, que no pretenen res més que acostar-vos la meva opinió sobre les que són les vostres consultes o inquietuds que rebo més sovint a la consulta.

Avui començaré per donar-vos una bona notícia: estar embarassada no és sinònim de tenir dolor o trobar-se malament.

Quants cops he sentit les queixes de les dones embarassades que pateixen allò que alguns anomenen “els dolors típics de l’embaràs”: ciàtiques, lumbàlgies, adormiment de les mans, inflor de cames, acidesa… La resposta que reben aquestes dones quan consulten sobre aquestes dolences és sempre la mateixa:

–  Tranquil·la això és per l’embaràs, ja et passarà el dia que pareixis… ja falta poc. 

Mira, ara et toca aguantar. Sí, ja ho sé, és molt pesat. Pensa que és per una bona causa…

Moltes dones, aguanten fins al final, desitjant que el suplici s’acabi aviat.

No és trist sentir-se així en un dels moments més bells de la nostra plenitud sexual?

Són les més inconformistes les que busquen i pregunten  fins que acaben a la meva consulta o a la d’algun altre company de professió. És aleshores quan surten després del primer tractament i et diuen:

I això, per què ningú no m’ho havia explicat mai?… Era just el que necessitava.

Doncs bé, principalment és pel gran desconeixement que existeix de la nostra professió.

L’osteòpata és el que diríem un especialista en la mecànica del cos, en la seva funció i moviment. En el nostre país, és una professió encara no reglada. És per això que us convido a què sempre us assegureu que el professional que us atengui tingui una professió sanitària de base, com ara la fisioteràpia.

La nostra feina consisteix a revisar el bon funcionament de la globalitat del nostre cos, no només de l’aparell locomotor, també de tot el sistema visceral i cranial, de la correcta interacció entre les diferents estructures mecàniques, fluídiques i neurològiques del cos.

En el transcurs de l’embaràs, l’úter creix a gran velocitat i passa de tenir la mida d’un ou de gallina a les grans panxes que fan girar a tothom per veure-les passar. En aquest magnífic desplegament, és necessari que tot el sistema ossi, muscular i visceral s’adaptin a les noves condicions del cos. Si alguna estructura es queda bloquejada, aleshores apareix el dolor o la simptomatologia. Per exemple, si la columna dorsal no es mou correctament, no permet la bona adaptació de les costelles i poden aparèixer dolor a nivell del fetge, dificultat per respirar o acidesa d’estómac…

Com és que durant l’embaràs ens controlen amb tant de rigor el pes, la tensió arterial i el sucre i ningú no revisa la tonicitat dels nostres músculs i la facilitat que té la nostra pelvis per a moure’s?

Qualsevol manifestació de dolor durant l’embaràs està relacionada amb un deficient equilibri biomecànic. És la manera que té el cos de demanar-nos que revisem allò que falla per posar-hi solució. Si cuidem el cos i la nostra postura durant l’embaràs, estem cuidant la nostra capacitat de moviment i ens estem preparant per un part més fàcil i, el que és més important, vetllem pel benestar del nostre nadó.

En què consisteix una sessió d’osteopatia?

En la primera visita, el vostre terapeuta us farà preguntes sobre la vostra salut i us realitzarà alguns tests de mobilitat global i específica per observar com us moveu i, d’aquesta manera, detectar zones de menys mobilitat, restriccions i bloquejos.

En la mateixa sessió ja us realitzarà el tractament, que consisteix principalment en la utilització de diferents tècniques, sempre manuals, suaus, indolores i sobretot segures, que tenen com a objectiu restablir la bona mobilitat de tots els segments del cos.

El professional osteòpata us assessorarà sobre la quantitat de sessions que necessiteu en funció de la causa de la consulta. Tot i així, si la vostra salut és correcta i no teniu cap afectació greu, us recomano les següents visites a títol preventiu:

-Preconcepcional:  Posem el comptador a zero, construïm l’embaràs des d’un cos equilibrat i lliure de tensions i bloquejos per tal de millorar també la fertilitat.

-Embaràs:

o Entre setmana 13 i 20: Revisió dels canvis posturals      del primer trimestre. Detecció precoç de possibles disfuncions.

o Entre setmana 20 i 28: Revisió dels canvis posturals del segon trimestre.

o Entre setmana 28 i 32: Revisió dels  canvis posturals de la mare i de la posició fetal.

o Entre setmana 38-40: Acompanyament en la funció hormonal i preparació al part.

I recordeu sempre que la millor preparació per a un part fàcil és construir un embaràs saludable.

# Judit Montserrat.

Osteòpata Col. 3194

CatalanSpanish