families_acollida_mums

Vols ser família d’acollida?

Temps de lectura: 3 minuts

A Catalunya hi ha infants i adolescents que, per diverses circumstàncies, temporalment no poden viure amb la seva família d’origen.

L’acolliment familiar

L’acolliment familiar és una mesura de protecció que permet als infants créixer en un entorn familiar, mentre no és possible el retorn amb la seva família d’origen. L’acolliment familiar permet que els nens i les nenes acollits rebin una atenció individualitzada i exclusiva, generin vincles afectius sans amb els nous adults referents.

L’acolliment familiar, està recollit en la Llei 14/2010 dels drets i les oportunitats en la infància i l’adolescència. Des d’aquest marc legal s’estableixen les seves condicions i característiques: la guarda de l’infant és delegada a una família, durant un temps. Aquesta, es compromet a tenir-ne cura, alimentar-lo, educar-lo i procurar-li una formació integral, fins que pugui ser atès adequadament per la seva família d’origen, o bé fins que s’estableixi una altra mesura protectora més adient per a ell.

Interessar-se per l’acolliment familiar requereix tenir present la temporalitat d’aquesta mesura, també la presència dels contactes dels infants amb la seva família d’origen, mitjançant visites i sortides, així com l’acompanyament i el suport d’un equip de professionals durant tot l’acolliment.

Tipus d’acolliments

En funció de les necessitats dels infants i de la situació de la família d’origen, hi ha diferents tipus d’acolliment:

* Acolliment d’urgència i diagnòstic

Va adreçat, prioritàriament, a infants d’entre 0 i 6 anys, que necessiten de manera urgent una família que els pugui atendre adequadament. Es tracta d’un recurs temporal. Durant l’acolliment un equip especialitzat d’Infància realitzarà l’estudi de la família d’origen, a partir del qual decidirà la millor opció de futur per l’infant: reintegració a la seva família d’origen, acolliment familiar simple o permanent o l’adopció.

En aquesta tipologia d’acolliment la disponibilitat de la família ha de ser alta, donat que ha d’atendre de forma immediata a infants de curta edat, ha de facilitar l’acompanyament a les visites amb la seva família, així com l’assistència a visites mèdiques i/o a d’altres serveis.

* Acolliment familiar simple

Aquest acolliment es dóna quan es preveu que el desemparament de l’infant serà transitori i serà possible el retorn al seu entorn familiar en 2 primers anys.

La relació dels nens amb la seva família s’anirà incrementant tenint en compte les capacitats parentals que aquests puguin anar desenvolupant.

* Acolliment permanent

S’estableix quan es preveu que el desemparament serà definitiu i no es considera més favorable per a l’interès de l’infant o l’adolescent l’aplicació de l’acolliment preadoptiu, o quan aquest no sigui possible. L’infant, tot i poder arribar a conviure amb els acollidors fins a la majoria d’edat, manté els contactes amb la seva família d’origen, si es consideren positius i adients.

* Acolliment de caps de setmana i vacances

És un tipus d’acolliment adreçat a infants, majors de nou anys, que resideixen en centres residencials.

L’infant conviu amb la família col·laboradora durant els caps de setmana i períodes de vacances escolars.

* Acolliment en unitats convivencials d’acció educativa (UCAE)

Està adreçat a infants i adolescents amb necessitats educatives especials, malalties cròniques i/o trastorns de conducta, i grups de germans que requereixen una atenció més especialitzada.

És requisit que un dels membres de la família tingui una titulació específica, formació i experiència per atendre les necessitats especials d’aquests infants i adolescents.

Les famílies acollidores

Les famílies que vulguin acollir un infant i/o adolescent, han de gaudir d’una situació afectiva equilibrada i estable, disposar de temps, tenir una actitud educativa flexible i un entorn familiar socialitzador, assumir el compromís de respectar i facilitar la relació de l’infant amb la seva família d’origen i estar disposades a col·laborar amb els professionals tècnics que acompanyen l’acolliment.

Tots els membres del nucli familiar, incloent-hi els fills i filles, si n’hi ha, han d’estar-hi d’acord.

Ser família acollidora dóna l’oportunitat d’estimar, educar i donar seguretat a un nen o nena que ho necessita, tot fent les funcions que temporalment no pot fer la seva família d’origen.

Les persones i famílies que desitgen acollir un nen o adolescent han de passar per un procés de formació i valoració, on la família i els tècnics responsables d’aquesta valoració reflexionaran sobre les seves motivacions, capacitats i disponibilitats per a ser família acollidora.

Els principals aspectes a valorar són:

* la motivació adequada, i compartida per tots els membres de la família, pel projecte d’acolliment

* l’estabilitat emocional

* la capacitat educativa

* les circumstàncies socioeconòmiques

* l’acceptació del seguiment i assessorament tècnic del procés.

Acolliment familiar al camp de tarragona

Les famílies interessades en l’acolliment familiar que resideixin en el Camp de Tarragona, poden adreçar-se a:

CENTRE D’ACOLLIMENTS FAMILIARS SANT JOSEP

Avda / Estanislau Figueres 4-6. Tarragona.

977 240823

caf@casasantjosep.cat

www.casasantjosep.cat

El Centre d’Acolliments Familiars Sant Josep (CAF) és un servei de la Fundació Casa Sant Josep, la qual pertany a la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla. El CAF és una Institució col·laboradora d’integració familiar (ICIF), en conveni amb l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció (ICAA).

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook

últims articles

Otitis infantil

Temps de lectura: 2 minuts L’otitis infantil: aquest estiu, més perillosa que mai Els nens, que han passat diverses setmanes tancats a les seves cases sense tot just contacte amb l’exterior, tindran aquest estiu més propensió a contreure malalties com

Llegeix més »
salut en acció

Setmana solidària “Salut en acció”

Temps de lectura: < 1 minut Professionals Sanitaris Solidaris del Camp de Tarragona s’uneixen per recaptar fons pel Banc d’Aliments Des d’avui dilluns 13 i fins al diumenge 19, els professionals sanitaris de les comarques de Tarragona s’uneixen en “SALUT EN

Llegeix més »

No t'ho perdis!

SORTIR
EN FAMÍLIA

Gaudeix en família de rutes, activitats i propostes a prop de casa.

DESCOMPTES
i PROMOCIONS

Els millors descomptes i campanyes dels nostres anunciants.

DIRECTORI
D'EMPRESES

Estàs buscant un servei? Utilitza el nostre directori.

Vols estar al dia?

Inscriu-te a la newsletter i descobreix les novetats

CatalanSpanish