452

la importància de l’art en el desenvolupament infantil

Temps de lectura: 4 minuts

la importància de l’art en el desenvolupament infantil

L’art és un meravellós recurs que ens pot ajudar a grans i petits a entendre com ens sentim, expressar-nos lliurement i aprendre.

Durant aquests dies de confinament, moltes famílies ens sentim angoixades per com afrontarem les activitats educatives escolars dels nostres fills i filles. Pautar horaris, seguir rutines, fer fitxes… La teoria és molt bona, i tot que hi ha famílies i infants que s’adapten bé als canvis i han creat una bona dinàmica a casa, en altres casos, no resulta tan senzill.

Prioritzar com se senten els nostres petits, en aquesta situació tan extrema, és molt important a l’hora de poder-los acompanyar durant aquests dies de tancament, i si a més podem ajudar-los en el seu desenvolupament i fer-ho d’una forma lúdica i enriquidora, millor que millor, no?

L’Art com a forma d’expressió

L’art en el desenvolupament infantil juga un paper més important del que pensem, a més de considerar-se una disciplina fonamental per a l’educació dels més petits. D’una banda, les activitats artístiques estimulen l’aprenentatge d’altres matèries com la lectura o les matemàtiques i per una altra, afavoreixen el desenvolupament de la percepció, la motricitat i la interacció social.

A més, utilitzar l’art com a vehicle d’expressió per als nens i nenes és molt enriquidor, ja que pot convertir-se en una gran forma de comunicació per a ells. A través dels diferents tipus d’activitats artístiques poden revelar els seus pensaments, sentiments i interessos.

Fomentar l’art en la infància implica brindar estratègies per a canalitzar les diferents formes d’expressió dels petits.

Per a la pedagoga Lina Idárraga, especialista en expressió plàstica infantil, l’art és una experiència que permet als infants exterioritzar sentiments. Fins i tot, pot arribar a emprar-se per a tractar tot tipus de discapacitats pel gran nombre de propietats beneficioses que ofereixen.

Segons aquesta autora, a través de la música, la dansa i l’expressió corporal els infants transmeten idees i sentiments. Si els adults saben interpretar aquest llenguatge, llavors poden introduir-se en el món infantil.

A més, els psicòlegs coincideixen que endinsar-se en l’art és positiu a qualsevol edat. No obstant això, la infància primerenca és el període idoni per a ensenyar als nens les diferents disciplines artístiques que existeixen per la seva gran capacitat per a absorbir, fàcilment, qualsevol tipus d’aprenentatge.

La importància de l’art en el desenvolupament infantil

La música

La música ha estat introduïda en el currículum pedagògic en edats preescolars per la importància que representa aquest tipus d’art en el desenvolupament infantil. Per exemple, en àmbits com l’intel·lectual, auditiu, sensorial, de la parla i motriu.

El llenguatge musical és universal i els petits que viuen en contacte amb la música aconsegueixen tot tipus de beneficis. Entre altres coses, aprenen a conviure millor amb altres nens, aprendre a relaxar-se i la seva capacitat auditiva s’estimula.

A més, la música afavoreix l’aprenentatge a través de les cançons infantils, en les quals les rimes i les repeticions són contínues i s’acompanyen de gestos en cantar. D’una manera divertida, els petits incrementen el seu vocabulari i entenen millor el significat de les paraules.

D’altra banda, entonar cançons als bebès i escoltar música, a més de produir canvis a nivell fisiològic, afavoreix el desenvolupament d’un fort vincle afectiu amb els pares. A més, estimula la seva intel·ligència emocional.

La literatura

Els psicopedagogs especialitzats en l’estimulació primerenca de la lectura estan d’acord que llegir és un hàbit que difícilment s’adquireix en l’edat adulta. I és que, en general, l’afició per la lectura té només possibilitats de consolidar-se quan s’ha despertat en la infantesa.

La lectura infantil és una activitat de les més enriquidores del món. Desenvolupa capacitats cognitives com la memòria, el llenguatge, la capacitat d’abstracció i la imaginació.

Els llibres descobreixen als infants un meravellós món de somnis i diversió. La lectura a edats primerenques i enfocada de manera lúdica provoca que els nens no l’entenguin com a obligació, sinó com una forma d’entreteniment. D’aquesta forma, serà molt més fàcil que incorporin els llibres al seu repertori de jocs i activitats en el temps lliure.

Ara bé, independentment que comencin a llegir a l’escola, aquest aprenentatge necessitarà reforç a casa per a desenvolupar-se plenament. Donar-los suport en això reforçarà els vincles i ajudarà a crear una relació molt especial. Per això, la lectura no ha de ser vesteixi com una obligació, sinó com un moment de diversió per a compartir.

El dibuix i la pintura

El dibuix i la pintura són dues activitats artístiques que faciliten i permeten que el nen millori en molts àmbits. Entre altres coses, ajuden a desenvolupar la psicomotricitat fina, l’escriptura, la lectura, la creativitat i augmenten l’autoconfiança.

A més, aquestes disciplines són un excel·lent mitjà perquè els nostres petits expressin els seus sentiments, emocions i sensacions. Per si això fos poc, contribueix notablement a la formació de la seva personalitat i maduresa psicològica.

Per a fomentar la creativitat natural és aconsellable promoure el dibuix lliure. Amb ell, els infants poden deixar anar la seva imaginació i a la seva manera personal d’expressar-se. Per a això és recomanable facilitar l’accés a diferents materials com a ceres, plastilina, pintures de dits i aquarel·les, i a diferents suports de dibuix com a pissarra, murals, cartons, tela…

El teatre

Una altra de les maneres d’introduir l’art en el desenvolupament infantil és a través del teatre. Practicar aquesta disciplina ens ajuda a aprendre valors tan importants com el respecte i la tolerància.

En el teatre infantil, els infants representen obres en les quals han de posar-se en el lloc de persones molt diferents. Així, poden identificar-se amb els personatges aprenent de la seva experiència. D’aquesta manera es fomentarà la seva obertura mental.

El teatre també pot obrir les portes a la imaginació i la creació. I encara que aquests beneficis poden aconseguir-se simplement portant als peques a veure una obra, s’amplifiquessin si és ell mateix el que actua.

L’expressió corporal

A través del moviment i l’expressió corporal, els petits potencien i afavoreixen el seu desenvolupament físic: el creixement saludable del cos, la seguretat en el seu maneig, el manteniment de la flexibilitat i el desenvolupament de les capacitats naturals per a moure’s, córrer, saltar i girar. També adquireixen l’equilibri, la coordinació i el control necessari per al seu desenvolupament evolutiu.

A més d’aquestes capacitats físiques, l’expressió a través del cos i el moviment incideix de manera clara en el desenvolupament de la seva intel·ligència emocional, així com en aspectes socials i creatius. Per això, encara que l’expressió corporal no és considerada normalment com una mena d’art, pot proporcionar alguns beneficis tan interessants com els de disciplines més clàssiques.

 

 

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook

últims articles

Otitis infantil

Temps de lectura: 2 minuts L’otitis infantil: aquest estiu, més perillosa que mai Els nens, que han passat diverses setmanes tancats a les seves cases sense tot just contacte amb l’exterior, tindran aquest estiu més propensió a contreure malalties com

Llegeix més »
salut en acció

Setmana solidària “Salut en acció”

Temps de lectura: < 1 minut Professionals Sanitaris Solidaris del Camp de Tarragona s’uneixen per recaptar fons pel Banc d’Aliments Des d’avui dilluns 13 i fins al diumenge 19, els professionals sanitaris de les comarques de Tarragona s’uneixen en “SALUT EN

Llegeix més »

No t'ho perdis!

SORTIR
EN FAMÍLIA

Gaudeix en família de rutes, activitats i propostes a prop de casa.

DESCOMPTES
i PROMOCIONS

Els millors descomptes i campanyes dels nostres anunciants.

DIRECTORI
D'EMPRESES

Estàs buscant un servei? Utilitza el nostre directori.

Vols estar al dia?

Inscriu-te a la newsletter i descobreix les novetats

CatalanSpanish