Temps de lectura: 5 minuts

Aprofitem que s’acosta el Nadal per parlar de la importància dels contes en l’educació dels nostres petits. En l’educació emocional són una eina imprescindible, i per això us hem preparat una sèrie de pautes i consells i una guia de contes per treballar les diferents emocions. 

La intel·ligència emocional és considerada com l’habilitat essencial de les persones per atendre i percebre els sentiments de forma apropiada i precisa, la capacitat per assimilar-los i comprendre’ls adequadament i la destresa per regular i modificar el nostre estat d’ànim o el dels altres.

Aquesta habilitat de fer servir les emocions de forma apropiada es pot i s’ha de desenvolupar des dels primers anys de vida ja que les emocions s’expressen des del naixement. Un nen estimat, acariciat, serà un nen amb confiança en si mateix, un nen segur.

L’educació no només contempla aspectes intel·lectuals i rendiment escolar, actualment s’està posant èmfasi al desenvolupament d’habilitats emocionals i l’autoestima, és a dir, l’educació dels sentiments, la valoració de si mateixos.

Les persones amb intel·ligència emocional:

Aprenen a identificar les seves pròpies emocions.

Manegen les seves reaccions emocionals identificant maneres adequades d’expressar-les.

Desenvolupen una acceptació incondicional de si mateixos i dels altres.

Desenvolupen l’autocontrol i l’empatia: posar-se en el lloc de l’altre.

Des de petits aprenen que existeixen diferents tipus de situacions i que cadascuna els exigirà unes o altres respostes: Resolució de problemes.

En aquest aspecte, els contes són un instrument fonamental per al desenvolupament de la intel·ligència emocional:

Els contes permeten al nen conèixer altres vides, que, d’alguna manera, acaben fent seves.

Els contes ajuden al nen a identificar i comprendre millor els sentiments tant propis com a aliens: la por, el dolor, el fàstic, l’alegria, la pèrdua d’alguna cosa o d’algú…

Els contes desenvolupen la sensibilitat del nen per posar-se en el lloc d’un altre i tractar de comprendre-ho.

Els contes ofereixen diferents estratègies per a la solució de problemes.

Els contes li serveixen al nen per alliberar frustracions i ansietats. En aquest sentit, els contes populars, com diu Bruno Bettelheim, juguen un paper catalitzador de les pors infantils, ajudant al nen a lliurar-se dels seus propis fantasmes.

Com desenvolupar la intel·ligència emocional en els nens?

El primer és conèixer com és el desenvolupament emocional del nen en els primers anys per d’aquesta forma saber què habilitats necessiten estimular-se segons cada etapa.

El desenvolupament evolutiu de l’afectivitat, es presenta d’aquesta manera:

El nounat sent malestar o assossec. Plora o riu. El seu món és de necessitats, afectes i accions, el primer tracte amb la realitat és afectiu.

Cap als 18 mesos ja s’han connectat les estructures corticales amb les profundes del cervell, la qual cosa permet l’aparició d’una afectivitat intel·ligent.

Cap al primer any, la seguretat de l’afecte de la mare és el que permet al nen apartar-se, explorar, dominar les pors i els problemes, una correcta educació proporciona la seguretat i el suport afectiu necessaris per a les seves noves trobades.

El desenvolupament de la intel·ligència està molt lligat a l’educació dels sentiments, sentir-se segur és sentir-se volgut, en la família un és estimat incondicionalment. Les experiències infantils impregnades d’afecte passen a formar part de la personalitat a través de la memòria, aprèn a caminar i a parlar i el seu món s’expandeix.

Cap als dos anys entren al seu món les mirades alienes, gaudeixen en ser mirats amb afecte. A partir d’ara cobra gran força educativa la satisfacció davant l’elogi o davant les mostres d’aprovació d’aquells a qui ell aprecia.

Cap als 7- 8 anys ens convertim en actors i jutges: reflexió i llibertat. I apareixen l’orgull i la vergonya encara que no hi hagi públic.

Cap als 10 anys poden integrar sentiments oposats. Comença a adonar-se que els sentiments han de controlar-se.

L’adolescència és una etapa decisiva en la història de tota persona. Els sentiments flueixen amb força i variabilitat extraordinàries, és l’edat dels grans ànims i descoratjaments, molts experimenten la rebel·lia de no poder controlar els seus sentiments ni comprendre la seva complexitat., el descobriment de la llibertat interior és important per a la maduració de l’adolescent, al principi poden identificar obligació amb coacció, el deure amb la pèrdua de llibertat.

En anar madurant comprèn que hi ha actuacions que li porten a un desenvolupament més ple i unes altres que li allunyen, que el que ve de gust no sempre convé, que una llibertat sense sentit és una llibertat buida.

Estratègies per estimular la intel·ligència emocional en els nens:

Donar nom als sentiments: Ser capaços dóna nomenar emocions com la còlera o la tristesa, els ajuda a reconèixer aquestes emocions quan les senten. I saber què és el que senten els pot ajudar a gestionar aquest sentiment. Ensenya-li al teu nen a reconèixer emocions (alegria, tristesa, còlera, por) a través de contes, targetes amb dibuixos, etc.

Relacionar gestos amb sentiments: És important que el nen aprengui a identificar emocions en altres persones, d’aquesta manera desenvoluparà l’empatia. Fesgestos de sorpresa, tristesa, còlera, alegria, temor…, conversa amb ell sobre les emocions que podrien estar sentint els personatges d’un conte o els actors de televisió.

Orientar-los: Una vegada que els teus fills sàpiguin reconèixer les seves emocions, dona’ls normes bàsiques per enfrontar-se a elles. Una bona norma és “Quan expressis el teu empipament no pots fer-te mal ni a tu, ni als altres, ni a les coses”. Explica als seus fills el que sí poden fer. Per exemple: córrer en el jardí, dibuixar figures enfadades, donar cops de puny a un coixí, arrugar un periòdic, etc. Fer això no és dolent, al contrari, expressar l’empipament o angoixa que sent és saludable, sempre que s’expressi de manera acceptable. A més d’això, s’ha d’ensenyar al nen a relaxar-se quan estigui nerviós o disgustat, anima-ho a respirar profund mentre conteu fins a tres i a expulsar a poc a poc l’aire.

Actuar amb empatia: En els nens més petits és recomanable reconèixer sentiments en ells mateixos i en els altres, comença amb les activitats de “Donar nom als sentiments” i “Relacionar gestos amb sentiments”. També pots fer jocs d’imitar els gestos del company, aquestes activitats permeten “posar-se en el lloc de l’altre”.

Reforça positivament: Felicita’ls quan els teus fills s’enfrontin bé a les seves emocions o mostrin preocupació pels altres, diga’ls que t’adones d’això. Exemples: “Molt bé fet el de marxar-te a la teva cambra a tranquil·litzar-te”.

Ensenya amb l’exemple: Aquesta és la millor manera perquè els teus fills entenguin com expressar adequadament les emocions. Per exemple si has passat un mal dia a l’oficina, ves de passeig en lloc de cridar i rescabalar-se amb els altres. Altres estratègies per calmar l’estrès són: respirar profund, donar-se un bany calent, cridar a un amic o escriure en el seu diari. Si té una explosió de mal geni davant dels seus fills, parli després amb ells. Expliqui’ls per què estava enfadat. Després expliqui’ls que es va enfrontar als seus sentiments de forma equivocada i que intentarà fer-ho millor la propera vegada.

Contes Emocions

Fonts:
www.cosasdelainfancia.com
cuentosparacrecer.wordpress.com
Selecció de contes:
www.rejuega.com

Related Posts

Leave a Reply

CatalanSpanish