sexo_parto_mums

LA SEXUALITAT FEMENINA en el postpart

Temps de lectura: 2 minuts

Potser mai t’has parat a pensar, com i quan seria el moment de reempendre la sexualitat després del part, i ara tot et vingui de nou. Cada cas, com cada dona i cada part, són diferents, però podem parlar amb certesa d’aguns aspectes que et faràn entendre el que estàs sentint i experimentant.

El puerperi és el període necessari per l’aparell reproductor de la dona per tornar a les condicions prèvies a l’embaràs. El temps pot oscil.lar entre 6-8 setmanes, aproximadament uns 40 dies, per això també s’anomena la quarentena.

Durant el puerperi es desaconsella reempendre l’activitat sexual coital, ja que això augmentaria la probabilitat d’infeccions, hi ha pèrdues, i  podrien ser doloroses. Passada la quarentena, pot ser un bon moment per començar a retrobar-se amb la sexalitat, però és important saber que probablement, en l’inici no serà igual que abans.

En aquesta fase els dos aspectes més importants implicats en la sexualitat són: la libido i el dolor. El desig sexual (libido) es veurà alterat per les alteracions hormonals, el cansament i la fatiga. El tipus i la intensitat del dolor afectarà directament en la qualitat i la plenitud de la sexualitat de la dona.  El dolor pot estar provocat per:

  • Falta de lubrificació: en aquests casos, és aconsellable l’ús de lubricants.
  • Cicatrius perineals: poden ser per una episiotomia o un esguinçament produït durant l’expulsiu. Els teixits necessiten un temps de cicatrització que varïa en cada cas, i a més, la sensibilitat o el dolor posterior pot ser molt divers.
  •  Tensió muscular (dolor miofascial): ELs músculs que formen el sol pelvià pateixen durant l’embaràs i el part, de manera que poden presentar un augment de tensió, i provocar un altre tipus de dolor, no menys important i incapacitant.
  • Hemorroides o fissures anals.

La fisioteràpia uroginecològica pot ajudar molt a millorar la dispareunia en el postpart (dolor en el coit). Per això, és aconsellable en aquets casos, realitzar una consulta en un centre amb fisioterapeutes experts just passada la quarentena, per fer una valoració i planificar el tractament més adequat per aconseguir la recuperació el més aviat possible.

L’objectiu inicial serà disminuir el dolor si n’hi ha. Tot seguit, recuperar la força i la resistència dels músculs  perineals ens ajudarà a evitar problemes d’incontinència, prolapses, i també a millorar la sensibilitat de la zona, per tal de poder gaudir de la sexualitat plenament.

Una tècnica d’elecció en els casos de dolor i cicatrius perineals és la radiofreqüència. Aquest mètode provoca un moviment dels ions entre les cèl.lules i el medi que les envolta, afavorint així la regeneració dels teixits a través de la formació de col.làgen i elastina, reduïnt els hematomes i els edemes, accelerant la cicatritazió i evitant la fibrosi.

El tractament sempre anirà acompanyat de tècniques manuals específiques. Per altra banda, en alguns casos, la punció seca podrà ser rellevant en determinats problemes de dolor crònic, per desactivar patrons de dolor resistents al tractament conservador.

“El sexe forma part de la naturalesa, i jo em porto de maravella amb la naturalesa” Marilyn Monre.

 

# Nuria Raspall. Col. 6715. Ginsol Fisioterapia

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook

últims articles

Otitis infantil

Temps de lectura: 2 minuts L’otitis infantil: aquest estiu, més perillosa que mai Els nens, que han passat diverses setmanes tancats a les seves cases sense tot just contacte amb l’exterior, tindran aquest estiu més propensió a contreure malalties com

Llegeix més »
salut en acció

Setmana solidària “Salut en acció”

Temps de lectura: < 1 minut Professionals Sanitaris Solidaris del Camp de Tarragona s’uneixen per recaptar fons pel Banc d’Aliments Des d’avui dilluns 13 i fins al diumenge 19, els professionals sanitaris de les comarques de Tarragona s’uneixen en “SALUT EN

Llegeix més »

No t'ho perdis!

SORTIR
EN FAMÍLIA

Gaudeix en família de rutes, activitats i propostes a prop de casa.

DESCOMPTES
i PROMOCIONS

Els millors descomptes i campanyes dels nostres anunciants.

DIRECTORI
D'EMPRESES

Estàs buscant un servei? Utilitza el nostre directori.

Vols estar al dia?

Inscriu-te a la newsletter i descobreix les novetats

CatalanSpanish