consells bàsics contra la calor

La llet materna sempre és a punt perquè el nadó la prengui directament del pit, ni gaire freda ni gaire calenta. Malgrat això, la calor que pateixen tant les mares com els nadons pot dificultar en part aquesta pràctica. Cal tenir en compte que el nadó marcarà les preses de llet a l’estiu i demanarà el pit més vegades al dia, a causa de la calor. Això explica que la mare lactant s’hagi de mantenir hidratada i tenir en compte almenys cinc consells per a alletar els més petits a l’estiu.

Les preses, a demanda

La llet materna és l’aliment més adequat per al creixement i el desenvolupament del nadó. Tant l’Organització Mundial de la Salut com els professionals de la pediatria recomanen a totes les mares la lactància materna exclusiva per als seus nadons, almenys durant els sis primers mesos de vida. El Comitè de Lactància Materna de l’Associació Espanyola de Pediatria (AEP) assenyala que el més convenient durant aquest període és oferir al petit “la llet a demanda”; és a dir, sempre que ho requereixi i tot el temps que desitgi. I evitar, així, la imposició d’horaris o de preses estrictes d’una durada determinada.

Els horaris o preses estrictes d’una durada determinada no funcionen. I menys encara a l’estiu, quan cal cuidar de forma extrema que el petit es mantingui ben hidratat.

La llet materna proporciona al bebè l’aigua que necessita a l’estiu “El bebè no necessitarà cap altre líquid quan la lactància materna és a demanda”, afirma Alba Padró, assessora del grup de suport a la lactància Alba. “Amb les preses de pit a demanda rebrà la hidratació adequada”, assegura.

La llet materna és el menjar i la beguda del petit, per la qual cosa si les preses no són a petició del bebè, li limitem l’accés a la seva alimentació i hidratació. María José Aguilar, autora del lliuro ‘Lactància Materna’ (Elsevier, 2005), recorda que la llet materna conté un 85-87% d’aigua, suficient per satisfer la seva set.

Com més calor faci, més preses demanarà: atendre els senyals del bebè

Durant l’estiu, el nadó transpira més i perd aigua de forma més acusada que en altres èpoques de l’any. Per això, és habitual que els nens vulguin mamar amb més freqüència, encara que menys quantitat en cada presa. Això s’explica perquè en la primera part de la presa de llet conté més aigua i sucre, de manera que satisfà abans la set del nadó.

En aquest sentit, el Comitè de Lactància Materna de l’AEP recomana no esperar que el petit plori per col.locar-lo al pit, sinó atendre els senyals que fa per indicar que vol menjar, com els moviments de cap, treure la llengua, tocar-se la boca o fer sons de crida. D’aquesta manera, el nen sempre es mantindrà ben hidratat, malgrat les altes temperatures de l’estiu.

Mares hidratades

El més recomanable per a una dona que desitja alletar bé el seu fill és seguir una dieta sana i variada i mantenir-se hidratada. Aquestes precaucions són encara més rellevants durant l’estiu. María José Aguilar, catedràtica d’Infermeria i autora del llibre “Lactància Materna”, afirma que la llet materna conté entre un 85 i un 87% d’aigua. Una quantitat suficient per a satisfer la set del nen, amb independència de si la mare pren menys líquids dels que realment necessita. Amb tot, no per això la mare ha de descurar la ingesta abundant, ja que d’això depèn que mantingui un nivell d’hidratació adequat.

A l’estiu, quan la necessitat d’hidratació és més alta, la mare s’ha de guiar per la seva set i prendre líquids en funció de les seves necessitats fisiològiques, encara que el més recomanable és ingerir-ne almenys dos o tres litres diaris. Forçar una ingesta de líquids més enllà de la set no és convenient perquè podria afectar de forma negativa la producció de llet.

Consells per a alletar a l’estiu

1. Preparar amb antelació el lloc on es desitja alletar perquè la temperatura sigui agradable tant per al nen com per a la mare. S’ha d’evitar l’aire condicionat directe sobre el petit.

2. Col.locar entre la pell de la mare i la del nadó una gasa o tela de cotó (mussolina) per evitar la sudoració excessiva.

3. Beure més aigua. La necessitat de beure aigua durant la presa pot ser encara més gran a l’estiu, per això és convenient deixar sempre a mà un got d’aigua gran i, fins i tot, una ampolla per omplir-lo.

4. Buscar sempre que sigui possible posicions còmodes per donar el pit.

Conservació de la llet materna

Un viatge, la possible indisponibilitat de la mare per donar el pit… Davant d’aquest tipus de situacions, la conservació i congelació de la llet és una opció cada vegada més valorada per mares i pares. L’emmagatzematge de la llet materna requereix l’ús d’envasos destinats per a ús alimentari. L’Associació Espanyola de Pediatria aconsella, a més, mantenir les normes d’higiene necessàries, que inclou netejar-los bé amb aigua calenta i sabó (o al rentaplats) abans d’utilitzar-los i segellar-los després d’omplir-los de llet.

CatalanSpanish