Temps de lectura: 3 minuts

Continuar amb la lactància materna en cas de COVID-19 probable o confirmat i fer pell amb pell, usant les mesures de prevenció, són les recomanacions dels principals organismes i autoritats sanitàries a nivell nacional i mundial.

ACPAM (Associació Catalana Pro Alletament Matern ) ha fet una revisió de tots els documents, articles publicats i recomanacions existents a nivell mundial per a donar el millor dels consells en quant què fer en la situació d’una mare lactant amb infecció probable o confirmada de coronavirus COVID-19.

Antecedentes

Els coronavirus són una família de virus que provoquen infeccions de tipus respiratori en animals i humans. El més freqüent és que causin un refredat lleu amb tos, mucositat nasal, mal de coll, febre i dificultat respiratòria lleu.

L’últim cep, el COVID-19, és altament contagiós, amb una mortalitat global d’al voltant del 2%, especialment en persones d’edat avançada i amb malalties cròniques, que a més solen presentar símptomes greus.

També és important saber que la immensa majoria de nens pateixen una malaltia lleu o són asimptomàtics, i que en ells la mortalitat és del 0% fins al dia d’avui.

Què diuen els principals organismes i autoritats sanitàries a nivell nacional i mundial?

Recomanacions de l’OMS, la IHAN, d’UNICEF, del CDC (Center of Disease Control – Centre per a Control i Prevenció de Malalties dels EUA), el Fons de Poblacion de les Nacions Unides (UNFPA), la Academy of Breasfeeding Medicine (ABM), el Royal College of Obstetricians and Gynaecologists (RCOG) d’Anglaterra, i associacions espanyoles com AELAMA, APILAM i FEDECATA, així com el recent informe tècnic del Ministeri de Sanitat i el protocol d’actuació de la Generalitat de Catalunya exposen explícitament que:

1.

En cas de mare amb sospita o amb infecció confirmada per COVID-19, és recomanable la lactància materna des de la primera hora del naixement.

2.

La lactància materna protegeix al bebè d’infeccions respiratòries (entre altres patologies).

3.

Mare i bebè poden i han de romandre junts, sempre que la mare prengui les mesures necessàries per a la prevenció de la transmissió, com són l’ús de màscara facial i la rentada de mans.

4.

Només en cas que la mare amb infecció COVID-19 present simptomatologia greu es planteja la separació de mare i bebè, possibilitant que la mare pugui extreure’s llet per a evitar ingurgitació mamària i per a afavorir la producció làctia. Aquesta decisió es prendrà tenint en compte els desitjos de la mare.

consideracions d’ACPAM

Una vegada revisats els protocols i els articles existents de transmissió vertical o a través de la llet materna del COVID-19 i els Coronavirus, recomanem continuar amb la lactància materna en cas de COVID-19 probable o confirmat, tal com recomanen OMS, Ministeri Sanitat i IHAN, entre altres.

En el cas de nounats nascuts de mares amb infecció probable o confirmada per COVID-19, ACPAM recomana fer pell amb pell, lactància materna directa, usant les mesures de prevenció amb màscara i rentada de mans abans d’agafar al bebè.

No obstant això cal individualitzar cada cas i si una mare afectada presenta infecció greu pot optar per extreure’s llet i que un cuidador sense malaltia la hi pugui donar al bebè, seguint en tot moment les mateixes mesures de prevenció de contagi de la infecció.

En cas que la mare rebi tractament amb el antiretroviral Ritonavir, pot continuar la lactància natural perquè, segons l’última actualització de E-Lactància, el risc d’aquest fàrmac per a la lactància és molt baix i per tant es pot alletar amb seguretat malgrat rebre la mare aquest fàrmac.

Val la pena recordar que la mortalitat per infecció per COVID-19 en menors de 19 anys és del 0%, i que en nen/as i bebès la infecció sol ser molt lleu.

Per tant, des d’ACPAM animen a les mares lactants que ho desitgin al fet que romanguin al costat dels seus bebès i els alletin malgrat estar infectades per COVID-19, perquè són molts els beneficis que aquest tipus d’alimentació pot aportar-li, especialment en la prevenció d’infeccions respiratòries.

Teniu la guia ampliada, recomanacions i enllaços

a www.acpam.org

 

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook

últims articles

Otitis infantil

Temps de lectura: 2 minuts L’otitis infantil: aquest estiu, més perillosa que mai Els nens, que han passat diverses setmanes tancats a les seves cases sense tot just contacte amb l’exterior, tindran aquest estiu més propensió a contreure malalties com

Llegeix més »
salut en acció

Setmana solidària “Salut en acció”

Temps de lectura: < 1 minut Professionals Sanitaris Solidaris del Camp de Tarragona s’uneixen per recaptar fons pel Banc d’Aliments Des d’avui dilluns 13 i fins al diumenge 19, els professionals sanitaris de les comarques de Tarragona s’uneixen en “SALUT EN

Llegeix més »

No t'ho perdis!

SORTIR
EN FAMÍLIA

Gaudeix en família de rutes, activitats i propostes a prop de casa.

DESCOMPTES
i PROMOCIONS

Els millors descomptes i campanyes dels nostres anunciants.

DIRECTORI
D'EMPRESES

Estàs buscant un servei? Utilitza el nostre directori.

Vols estar al dia?

Inscriu-te a la newsletter i descobreix les novetats

CatalanSpanish