lactancia-prolongada

Lactància en nens grans

Temps de lectura: 4 minuts

Es parla molt de quin és el terme adequat per a parlar de la lactància en bebès majors. L’ús de “prolongada” no agrada, tampoc convenç l’ús del terme “lactància irrestricta”. Sembla que encara no hem aconseguit trobar els termes idonis per a referir-nos a la lactància quan els bebès passen dels dos anys. No pretenem entrar ara en aquesta discussió, així que per a entendre’ns parlarem en aquesta de lactància en nens majors.

Haver de demostrar amb evidència científica que el que fem és bo i, pitjor encara, que no té cap perjudici per als nostres fills, és al nostre entendre un despropòsit. I entenem que pugui fer falta per a algunes ments científiques amb poca capacitat d’observació i amb poca sensibilitat, perquè observar a una mare i un bebè mamant és observar literalment amor. Que les ments “calenturientas” i pèrfides vegin més enllà és problema seu.

Plantejarem preguntes i situacions que es produeixen amb nens majors per a oferir informació a les mares que estiguin en aquest període o que es plantegin no interrompre la seva lactància.

Continua demanant molt pit és normal?

Doncs clar! La idea que a mesura que creixen els bebès van demanant menys pit és totalment errònia. Quan un nen creix i és capaç de “servir-se” ell mateix el fa, t’aixeca la samarreta o et fica la mà pel coll de la samarreta per a arribar al pit. A més de poder accedir lliurement al pit, té veu (i molta) i poden demanar-te el pit, per si no captes la indirecta de ficar-te mà, a crits si és necessari. Després de la crisi dels dos anys, la majoria continua mamant moltes vegades al dia. I no és fins a l’arribada a l’escola que comencen a mamar menys i si demanen menys no és més que per la separació que es produeix en l’horari escolar.

A vegades s’enfada i em demana pit de males maneres

Sí, és cert. Ningú neix ensenyat i ningú neix demanant les coses “si us plau”. A més el pit és alguna cosa que els bebès consideren propi. A veure, ningú demana permís per a posar-se la seva roba, per a utilitzar el seu telèfon o per a servir-se de la seva nevera. Doncs els bebès igual. Amb temps i amb el nostre exemple demanaran el pit amb més tranquil·litat i amb millors maneres.

 

Si té una rebequeria li puc donar

el pit o li vaig a malcriar?

Qui ha dit que el pit és només per a menjar? El pit té múltiples funcions i val la pena que les aprofitem. Quan un bebè de dos o tres anys té una “rabieta” oferir-li el pit pot aconseguir de manera gairebé màgica que el bebè es calmi. Alletar-ho quan està en plena crisi d’ego no implica malcriar o tolerar-li tot al bebè, al contrari, li diu que estarem sempre al seu costat, que l’ajudarem a superar els mals moments i que pot confiar en nosaltres sempre, amb o sense teta.

 

No em ve de gust donar pit al carrer

A mesura que creixen solem “pactar” amb ells els moments i els llocs en els quals poden mamar. I ho solem fer per nosaltres, per evitar-nos mirades, comentaris o simplement perquè no ens ve de gust fer-ho a cada moment. Aquesta decisió es va consensuant entre mare i bebè, i forma part de l’evolució de la lactància.

 

El meu pediatre no està d’acord que continuï donant el pit

Un pediatre és un expert en patologia infantil. Ha de vetllar per la salut del bebè i pels hàbits potencialment perillosos per a la seva salut: que no es fumi a casa, que els medicaments estiguin en un lloc segur, que la cadira del cotxe sigui l’adequada….

La seva opinió sobre la lactància en nens majors pot ser diferent a la nostra, i es tracta només d’una opinió. No existeix cap evidència (aquí sí que parlo d’evidència per a parlar el seu mateix llenguatge) que mantenir la lactància en nens majors constitueixi un risc del qual hagi de preocupar-se.

 

A la meva família li sembla malament, diuen que té vici

La família sol ser un gran escull i suportar els comentaris es mereix un premi a la paciència. Discutir per la lactància no és la millor idea, i dissertar amb ells si és o no és per vici no val la pena. Somriure àmpliament, donar-los la raó en tot moment i fer el que ens doni la gana sol ser la millor opció.

 

Deixarà el pit per si mateix?

Clar que ho deixarà! Ho sé, igual ara et sembla impossible però ho deixarà. Tots ho deixen. A més la naturalesa ho té tot pensat i el mateix creixement del bebè impedeix a la llarga que continuïn mamant. A mesura que creixen van perdent la capacitat de succió perquè es produeixen modificacions anatòmiques que dificulten la succió… Això marca el deslletament. I cal recordar que el deslletament en els humans s’ha determinat entre els dos anys i mig i els set.

 

Li aporta nutrients o ja gairebé no té valor nutricional?

Un altre mite molt estès és que el pit no alimenta a certa edat. No és cert, la llet materna, tingui l’edat que tingui el bebè, aporta nutrients de qualitat i immunoglobulines que els protegeixen. M’agradaria aclarir que sí, que els nens que prenen el pit es posen malalts. Clar que es posen malalts i encara sort que ho fan, perquè això reforça el seu sistema immune. Una cosa no treu l’altra però sabem que estadísticament els bebès alletats emmalalteixen menys i durant menys temps dels que no ho són.

Fins a quina edat li puc continuar donant el pit?

No hi ha límits, pots (podeu) seguir amb la lactància fins que us vingui de gust o un dels dos ho deixi. No hi ha raó per a determinar un moment ideal, aquest moment el decideix cada parella mare-bebè conforme a les seves necessitats i desitjos.

Esperem haver resolt alguns dubtes, si teniu més preguntes estarem encantades d’oferir-vos resposta a totes elles.

Alba Padró  I   LactApp.es

FOTO: Tammy Nicole
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook

últims articles

Otitis infantil

Temps de lectura: 2 minuts L’otitis infantil: aquest estiu, més perillosa que mai Els nens, que han passat diverses setmanes tancats a les seves cases sense tot just contacte amb l’exterior, tindran aquest estiu més propensió a contreure malalties com

Llegeix més »
salut en acció

Setmana solidària “Salut en acció”

Temps de lectura: < 1 minut Professionals Sanitaris Solidaris del Camp de Tarragona s’uneixen per recaptar fons pel Banc d’Aliments Des d’avui dilluns 13 i fins al diumenge 19, els professionals sanitaris de les comarques de Tarragona s’uneixen en “SALUT EN

Llegeix més »

No t'ho perdis!

SORTIR
EN FAMÍLIA

Gaudeix en família de rutes, activitats i propostes a prop de casa.

DESCOMPTES
i PROMOCIONS

Els millors descomptes i campanyes dels nostres anunciants.

DIRECTORI
D'EMPRESES

Estàs buscant un servei? Utilitza el nostre directori.

Vols estar al dia?

Inscriu-te a la newsletter i descobreix les novetats

CatalanSpanish