BasqueCatalanEnglishSpanish

fisioterapia-online-terapia-tecnica-mujer-tumbada-pelvis-suelo-fisioterapeutaEl nadó ja és entre els braços de la seva mare i comença una nova etapa per als dos. És la etapa que els osteòpates definim com el quart trimestre de l’embaràs. Els dos han d’aprendre a viure físicament una mica més separats però íntimament units en tota la resta.

 

Després d’un extraordinari desplegament de més de 40 setmanes de gestació, el cos de la dona es veu obligat a fer canvis ràpids per cobrir les noves demandes del nadó. Aquest període està marcat pel inici de la lactància,  pels canvis físics que ha patit la dona durant l’embaràs i per les empremtes que ha deixat el part en el cos de la nova mare.

 

En aquesta època cal destacar, a més, que les mares disposen de molt poc temps per fer esport, dormen poc i molts cops la dieta també es modifica per les presses.

Si la mare ha de conciliar la feina amb la criança podem trobar-nos en el que el període de recuperació sigui molt més llarg perquè no pot dedicar temps a millorar la seva salut.

 

És molt important, que la dona busqui temps per intentar “retrobar-se a ella mateixa”, per intentar ser la que físicament era abans; amb força, energia, sexualment activa i sense cap dolor o molèstia que la incomodi en el seu dia a dia.

Això és primordial especialment si la parella te intenció de tenir un segon fill en un període de temps relativament curt.

Construir un segon embaràs sobre un cos físicament debilitat i desajustat pot ser especialment dolorós i pot comportar complicacions tant per la mare com per al fill.

 

A partir de la quarantena el tractament d’osteopatia ja està indicat i serà especialment útil si el postpart s’inicia amb alguna molèstia o dolor.

 

En què consistirà el tractament osteopàtic?

 

– Valorem l’estat de la musculatura del sòl pèlvic.

Observarem el seu estat, l’ajudarem a reforçar en casos de debilitat, tractarem les cicatrius i els punts de més tensió per aconseguir una bona funció d’aquesta musculatura. (Especialment indicat en casos de grans episiotomies, utilització de fòrceps, ventoses o espàtules.)

 

– Revisem les vísceres i òrgans abdominals.

Un cop la matriu ha reduït la seva mida dins de la pelvis i recupera la seva mida normal, les vísceres han de tornar a la seva posició original. Els terapeutes acompanyem a que ho facin de forma ràpida evitant bloquejos i adherències.

 

– Tractem la cesària.

Si aquest és el cas, serà important un treball de la cicatriu, per evitar futures molèsties i retornar la màxima funcionalitat de la zona abdominal baixa. És important tenir en compte que la cesària consta de vàries cicatrius en els diferents plans musculars i serà important que no es creïn adherències.

 

– Reequilibrem i facilitem la funció hormonal.

Revisarem la bona funció de cadascuna de les glàndules que intervenen en el postpart i la lactància.

 

– Acompanyarem la columna i la pelvis per aconseguir un bon restabliment de la postura.

Tractem les molèsties que sorgeixen en l’esquena degudes al canvi del volum abdominal i a les males postures derivades de la criança; com per exemple carregar asimètricament el nadó i donar el pit.

 

La mare pot necessitar, per complementar el tractament osteopàtic, fer un treball complementari de fisioteràpia per reeducar i enfortir el sòl pèlvic o la musculatura abdominal profunda a través dels gimnàstica hipopressiva. En aquest cas l’osteòpata l’assessorarà i derivarà al professional indicat.

# Júlia Aguilà . Osteòpata Col. 6771

# Judit Montserrat.  
Osteòpata Col. 3194

Artículos Relacionados

Hacer Comentario