mums48-LACTAPP2

Mites de la lactància

Temps de lectura: 6 minuts

La lactància materna, igual que moltes altres situacions, està plena de mites. I és que encara que ens pugui semblar increïble, en ple segle XXI els mites formen part del nostre dia a dia i són més comuns del que penseu. I és que hi ha mites que no afecten la nostra vida diària: si no et prens el suc just després d’esprémer-lo perd les vitamines, cal no caminar descalça a l’hivern per no agafar un refredat, cal veure molta aigua per estar sa, la mel és més sana que el sucre… i així fins a l’infinit.

Aquests mites poden afectar una mica la vostra vida, però seguireu dormint.

Però… i els mites de lactància? Els mites de la lactància sí que poden afectar el transcurs d’aquesta, i és que podem creure que allò que ens diuen és veritat i per tant podem prendre decisions poc informades que potser amb informació correcta podré haurien estat altres. I molts altres mites que fan mal i augmenten els sentiments de culpa.

Per vèncer els mites en cal parlar i veure que no tenen cap sentit. Anem a veure els més habituals:

Totes les dones poden alletar

Aquest és un tema de matisos. De la mateixa manera que hi ha dones que tenen una patologia cardíaca o renal, hi ha un tant per cent de mares que no podrà fer una lactància exclusiva. 

Així que hauríem de dir que pràcticament totes les dones que volen, poder alletar. I hi haurà un petit percentatge que no podrà mantenir una lactància en exclusiva.

I això també és important, perquè encara que una dona tingui poca llet sempre en tindrà una mica. I si vol, si en té ganes, una lactància mixta pot ser una opció a valorar. I és que el pit és molt més que aliment i només el fet de succionar el pit, encara que no surti massa llet, els relaxa i els tranquil·litza, i permet a mare i nadó gaudir d’aquesta experiència a la seva manera, que és tan vàlida com qualsevol altra.

Alletar fa mal

No. Alletar no fa mal. Alletar no hauria de fer gens de mal i això és una cosa que hem de tenir molt clara. Pensem que el part i la lactància com un procés dolorós, que ens cal patir i que no ens queda un altre.

La lactància no pot ser un procés dolorós, ha de ser plaent per la mare i eficaç per la criatura. Si la lactància no es gaudeix, no té sentit en aquesta vida, no fem res que ens produeixi dolor de manera voluntària, així que quan fa mal hem de buscar ajuda i a vegades no serà gens simple trobar-la i ens caldrà moure cel i terra per aconseguir-ho. No dubteu mai a buscar una llevadora o un grup de suport a la lactància.

Hi ha mares que tenen llet de mala qualitat

La llet de mala qualitat és un mite. Com dèiem abans, és possible que una mare tingui poca llet però la llet que té serà de la millor qualitat. La llet materna es modifica molt poc per la dieta de la mare, i és que la glàndula s’espavila per crear la millor recepta pel nadó.

És cert que quan una criatura no guanya pes el primer que pensem és que potser la nostra llet no és bona, que potser li falta alguna cosa… però fins i tot la llet de les mares desnodrides segueix alimentat als seus fills. Cal estar en un estat de desnutrició molt sever per tenir llet amb mancances de certs nutrients.

Així doncs quan una criatura no guanya pes o li costa guanyar-ne, hem de buscar les causes: mama poc, dorm molt, es pot millorar la tècnica de lactància, la criatura està malalta o la mare forma part del petit percentatge, que dèiem abans, de dones que no poden aconseguir mantenir una lactància exclusiva.

Alletar és tant bonic

Ens han venut l’estereotip que alletar és molt bonic, i no dic pas que no ho sigui. Però ens cal entendre que tenir fills i criar-los és la feina més esgotadora del món. I és que quan ets mare ho ets per sempre 24 hores al dia, 365 dies…

Alletar us proporcionarà moments màgics, únics, que segurament recordareu tota la vostra vida, però no podem negar que serà com les pel·lícules o com les fotografies de les revistes.

Al principi sovint costa trobar temps per dutxar-se o fer un pipí; costa trobar temps per poder sortir de casa o fer el que feies abans. I sí, ens cal ajuda, molta ajuda. Demanar a la família un cop de mà acostuma a ser el més encertat. Això sí, dirigeix tu i deixa molt clar què és la que et cal: que et posin rentadores, que treguin el gos a passejar, que aguantin la criatura perquè et puguis ficar a la dutxa, un dinar calent… Digues què et cal i segur que tindràs un munt de voluntaris.

Has de vigilar molt què menges

Com dèiem abans la dieta és important però tampoc cal trencar-se el cap. Una dieta sana i equilibrada és essencial per a la teva salut.

Per la lactància té relativament poca importància. Està clar que com més saludable mengis millor et trobaràs i tot serà més fàcil, però no cal que pateixis si un dia (o dos) no menges de manera saludable, la teva llet seguirà sent excel·lent per a la teva criatura. També cal desmitificar certs aliments, i és que es diu que les mares lactants no poden prendre certes verdures, llegums o alguns cítrics… res d’això és cert, en la dieta de la mare lactant tots els aliments donen gust a la llet i això és una experiència sensorial única per a la criatura.

Has de veure molta aigua

Per veure més aigua, no tindràs més llet. En tot cas faràs més pipí. Veu per la set que tinguis ni més ni menys, aquest és el millor regulador per saber quina quantitat d’aigua li cal al teu cos. Veuràs que quan alletes tens molta set, aprofita per seguir el que et demana el cos i veu l’aigua que et calgui.

No et pots prendre cap medicament

Les mares també ens posem malaltes. Estaria genial que no fos així i tenir súper poders per no enxampar ni un simple encostipat però no, no ens han concedit el desig. Per tant, durant el període de lactància ens podem posar malaltes i ens podem caldre medicaments.

Hi ha molta por a prendre qualsevol cosa que pugui arribar a la criatura a través de la llet, i és cert que cal anar amb cura, però d’aquí a no poder prendre res de res hi ha un pas molt gran. La majoria de medicaments són compatibles amb la lactància. Si mai teniu dubtes, podeu consultar la web de www.e-lactancia.org, creada per pediatres experts, on podreu revisar la compatibilitat dels medicaments amb la lactància.

Després d’uns mesos la llet ja no li aporta res

La llet no caduca, la llet no es fa malbé, la llet segueix alimentat sempre, tingui la criatura l’edat que tingui. I sí, encara que tingui dos anys o més la llet segueix aportant nutrients de qualitat.

De fet és l’únic aliment que s’adapta al creixement de les criatures, no hi ha cap altre aliment igual. I és que una pera tindrà els mateixos nutrients quan una criatura tingui tres anys que quan en tingui cinc. Però la llet materna s’adapta al llarg de tota la lactància a les necessitats de la criatura.

I encara que no aportés res, imaginem que només fos aigua, la lactància és molt més que aliment, aporta moltes altres coses positives que s’han de tenir presents i valorar.

És gairebé impossible tenir llet per a dos

Tenim dos pits perquè normalment parim una sola criatura, però això no vol dir que no puguem alletar a dues o fins i tot a tres de manera exclusiva. I és que els pits poden fer tota la llet que calgui. A més estimulació, més producció. Per tant, si volem alletar a bessons, podem. Ens caldrà molta ajuda de la família, i és que les primeres setmanes no faràs altra cosa que alletar, però pel pit no és cap problema fabricar tota la llet que calgui per als petits.

Els nens de teta estan “emmarats”

Els nens han de tenir un lligam adequat amb la seva figura primària. En aquest cas, els nens de pit solen establir una relació amb la seva mare, i això és així fins a aproximadament els dos anys on comencen a establir lligams amb altres membres de la família. Això no vol dir que no calgui fer res fins als dos anys, si la relació amb el pare/mare de la criatura ha estat bona aquests dos anys, si hi ha hagut implicació i dedicació la relació amb els altres fluirà sola. Els nens alletats amb un aferrament segur són a la llarga molt més independents i segurs d’ells mateixos.

 

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook

últims articles

Otitis infantil

Temps de lectura: 2 minuts L’otitis infantil: aquest estiu, més perillosa que mai Els nens, que han passat diverses setmanes tancats a les seves cases sense tot just contacte amb l’exterior, tindran aquest estiu més propensió a contreure malalties com

Llegeix més »
salut en acció

Setmana solidària “Salut en acció”

Temps de lectura: < 1 minut Professionals Sanitaris Solidaris del Camp de Tarragona s’uneixen per recaptar fons pel Banc d’Aliments Des d’avui dilluns 13 i fins al diumenge 19, els professionals sanitaris de les comarques de Tarragona s’uneixen en “SALUT EN

Llegeix més »

No t'ho perdis!

SORTIR
EN FAMÍLIA

Gaudeix en família de rutes, activitats i propostes a prop de casa.

DESCOMPTES
i PROMOCIONS

Els millors descomptes i campanyes dels nostres anunciants.

DIRECTORI
D'EMPRESES

Estàs buscant un servei? Utilitza el nostre directori.

Vols estar al dia?

Inscriu-te a la newsletter i descobreix les novetats

CatalanSpanish