Darrerament es parla molt de parts naturals, respectats i parts intervinguts. Pot ser respectat un part intervingut? I una cesària? Sí, i tant. Perquè no és el mateix un part natural, també conegut com normal, no intervingut o fisiològic, que un part respectat. En un part natural no es fa cap intervenció. Però només per això és respectat? Doncs no. Moltes dones diuen que volen tenir un part natural i el que realment volen és que sigui respectat, i per tant cal tenir clars els dos conceptes. Hi ha parts naturals no respectats, en què la dona no és tractada com es mereix, o per exemple no la deixen adoptar la postura que vol.

Davant les demandes formulades per les dones i les seves parelles de disposar d’un part normal de forma natural, en el qual puguin prendre decisions i expressar les seves necessitats i preferències, i amb l’objectiu que el part sigui tan fisiològic com es pugui, s’evitin intervencions innecessàries i es permeti a les gestants i les seves parelles triar els procediments que creguin més adients, s’ha considerat necessari que els hospitals maternoinfantils ofereixin l’assistència natural i respectuosa al part normal.

Una de les pràctiques que s’ha incrementat darrerament és realitzar la preparació del part i el part dins l’agua, tant per la dilatació com per l’expulsiu del nadó. Aquesta és una alternativa al part tradicional que cada cop més gestants demanen de poder realitzar. Recentment a la revista Anales de Pediatria s’ha publicat un article que recull les evidències existents i les conclusions que en resulten per part de les dues societats científiques espanyoles implicades en l’atenció al part, la Sociedad Española de Neonatología (SEN) i la Sociedad Española de Obstetrícia y Ginecología (SEGO).

En aquest document de consens d’aquestes dues societats s’afirma que, amb les dades actuals, en gestacions no complicades amb part a terme, desenvolupar la primera etapa del part a l’aigua disminueix les necesitats d’aplicar analgèsia i la durada del treball del part.

Dilatar  a l’aigua

En alguns llocs, com a Països Baixos i el Regne Unit, aquests parts són alguna cosa generalitzat des que en els anys setanta el metge francès Michel Odent descobrís que la immersió en aigua calenta alleujava el dolor de les contraccions i afavoria la dilatació del cèrvix, especialment en les dones amb contraccions ineficaces.

Quan la dona es troba relaxada, sense presses i amb control de la situació, el cervell mitjà treballa de manera molt precisa per produir les hormones necessàries al moment adequat, seguint així un procés natural que culminarà en el naixement:

Adrenalina: És l’hormona de l’estrès i aconsegueix el seu punt màxim amb l’expulsió del bebè, però si es manté a nivells alts durant la dilatació, endureix el coll de l’úter i són necessàries més contraccions per arribar a la dilatació completa.

Està comprovat que quan la dona està en aigua temperada els nivells d’adrenalina disminueixen.

Endorfines: Són analgèsics naturals i la seva producció augmenta quan l’embarassada no es troba sotmesa a molts estímuls sensorials; en l’aigua s’aconsegueix un aïllament perfecte.

Oxitocina: Imprescindible perquè les contraccions siguin efectives. La redistribució del volum sanguini que es produeix amb la immersió en la banyera activa la hipòfisi, encarregada de segregar aquesta hormona.

Desenvolupament del part en l’aigua

  • L’admissió pel part

Comprovaran la teva edat gestacional (no es recomana abans de la setmana 36-37 d’embaràs), que la dilatació s’hagi iniciat, que tant tu com el bebè us trobeu bé i que no es preveu usar instrumental per resoldre el part.

  • La dilatació en l’aigua

L’aigua ha d’estar a 37 ºC, ja que més calenta podria provocar-te una hipotensió o una taquicàrdia i si està més freda no t’ajuda a relaxar-te. Quant a la profunditat, varia segons la banyera, però l’ideal és que la dona estigui submergida fins al pit. A més, mentre estiguis en la banyera et demanaran que beguis aigua o suc per estimular la producció d’oxitocina, que en cas contrari baixaria després de la primera mitja hora d’immersió. Per assegurar-se que el bebè es troba bé, la llevadora durà a terme un monitoratge en finestra o intermitent.

  • L’expulsió en aquest tipus de part

Amb 10 centímetres de dilatació, i si els facultatius opinen que l’evolució del part està sent bona, et deixaran triar entre donar a llum en la banyera o fora.

Pots demanar que et posin una cadira de part en l’aigua; algunes dones troben més efectiva aquesta posició per empènyer.

Si el teu bebè neix en la banyera, no et preocupis, no s’empassarà l’aigua. En sortir, encara respira pel cordó umbilical, no pels pulmons. I quan aquests ja funcionen, existeix en el nounat un reflex d’apnea, que bloqueja la glotis quan el bebè nota l’aigua en la seva boca.

Requisits per al part en l’aigua

Hauràs d’estar a terme i que no t’hagin diagnosticat alguna complicació que pugui comprometre el part natural (placenta prèvia, bebè de baix pes, posició fetal inadequada…).

No obstant això, el seu ús sí està indicat en dones que hagin tingut abans parts perllongats i en primerenques madures, en les quals es preveu una dilatació llarga.

Part en l’aigua a casa

Per dilatar o donar a llum en una banyera no és sempre necessari acudir a un centre sanitari, també ho pots fer a la teva pròpia casa si el part es preveu sense complicacions.

Per a això es pot utilitzar la banyera normal (prèviament esterilitzada) o una de plàstic rodona, de més profunditat, que pots adquirir en qualsevol gran supermercat.

Amb l’assistència d’una llevadora o llevador professional i la possibilitat de traslladar-se a un hospital en cas d’emergència, aquests parts a casa són avui bastant segurs i normalment es resolen sense complicacions.

Si t’interessa rebre més informació sobre els parts respectats, què és?, com tindre un part respectat i dolç o com assistir un part no et perdis el Taller que farà Barbara Harper a Cambrils aquest pròxim 30 de juny.

 

Més informació a

http://www.donallum.org

laurarodellar.blogspot.com.es

matrona.cat

www.crecerfeliz.es

CatalanSpanish