PASTILLES PER TALLAR LA LLET

Temps de lectura: 4 minuts

 

Quan una dona no vol donar el pit o no vol seguir amb la lactància se li sol receptar una medicació anomenada Dostinex®.

Què és i què fa?

Dostinex® (cabergolina) és un medicament que causa una baixada de la prolactina en sang, la qual cosa es pot traduir en una baixada de producció de llet. És especialment eficaç si la mare ho pren immediatament després del part.

 

Però si es pren quan ja s’ha produït la pujada de llet, o quan ja es porten dies o mesos alletant no sol ser eficaç. Cal tenir molt present que el medicament no fa desaparèixer la llet, “no la tala” pel que moltes dones que deixen la lactància amb aquest sistema sofreixen una congestió mamària i molt dolor; ja que a més se’ls sol dir que no han d’extreure’s llet.

L’he pres i em dol molt el pit. Què faig?

Per a deixar la lactància d’una manera el menys traumàtica i indolora possible és necessari que la llet de l’interior pit sigui eliminada mitjançant extracció manual o amb un aparell.

 

Si l’has pres i tens el pit congestionat o dur, no dubtis a treure’t petites quantitats de llet mentre sigui necessari. Això et permetrà desinflamar el pit i reduir la tensió. Normalment d’aquesta manera en poc més d’una setmana s’acaben les molèsties.

 

En quins casos són efectives les pastilles per a tallar la llet?

La cabergolina sembla que només fa una mica d’efecte si la mare ho pren just després del part. En aquest cas, evita l’augment de prolactina en sang de la mare, la qual cosa pot determinar que no existeixi una pujada de llet tan evident o que aquesta sigui menor.

Malgrat haver pres la medicació és molt habitual que, una vegada a casa, la mare tingui una pujada de llet espectacular. I és que els estímuls de tenir al bebè a prop, tocar-lo, fer-lo olor… poden activar de nou la producció de prolactina i oxitocina. Quan la mare ja ha tingut la pujada de llet, la medicació no té cap efecte. Per aquesta raó, no s’hauria de recomanar prendre-les quan la mare ja ha començat a lactar.

En el cas de voler deixar la lactància el camí a seguir és anar extraient cada vegada que sigui necessari, cada vegada una mica menys de quantitat de llet.

Com es pren la pastilla de cabergolina?

Les dosis de cabergolina ha d’estar indicada pel ginecòleg, després del part, sent habitual per a evitar l’inici de la producció de llet, prendre una dosi d’1 mg (2 comprimits de 0,5 mg) administrats com a dosi única.

 

He pres les pastilles però m’ha pujat de llet, que faig?

Aquesta sol ser una situació habitual i que, com comentàvem abans, la producció de llet no és tan simple d’eliminar. I a pesar que prenguem la medicació, la pujada de llet es pot produir dies després de sortir de l’hospital.

Si sents els pits congestionats, duros, calents i et molesten no dubtis a extreure’t llet, i és que la ingurgitació en si mateixa és una manera de baixar la producció de llet, però resulta tan traumàtica i dolorosa que cap mare hauria de passar per ella.

És molt millor treure’s llet quan sigui necessari, en petites quantitats, per a anar disminuint la producció de llet.

Si has pres la pastilla per a tallar la llet i ara has canviat d’opinió i vols relactar, pots fer-ho. A pesar que la medicació per a disminuir la producció de llet pot tenir un mínim efecte sobre la teva producció de llet, l’estímul de succió del bebè i l’extracció amb sacaleches, et permetran recuperar completament la vostra lactància.

 

Com fer perquè s’assequi la llet materna?

El primer que cal entendre és que la llet no s’asseca. La producció pot disminuir però la llet triga anys a desaparèixer completament. El que hem d’aconseguir és que en deixar la lactància, la llet no s’acumuli en el pit i això ens creï dolor o mastitis.

Quan vulguis deixar la lactància, tot passa per reduir la quantitat de llet que fabriques, no hi ha un altre camí, tingui l’edat que tingui el bebè cal anar pas a pas.

 

Què fer per a retirar la llet materna?

La lactància materna funciona mitjançant l’oferta i la demanda. A més llet saques, més llet tens. Si es queda llet dins del pit, el nostre cos es regula només gràcies a un enzim el FIL (Factor Inhibidor de la Lactància), que s’encarrega de gestionar la producció. Quanta més quantitat d’aquesta hormona surt amb la llet quan el bebè mama o quan extraiem llet, més llet es produeix. I al contrari, quant més FIL es queda dins, menys llet produirà la glàndula.

Es tracta que cada vegada fabriquis menys llet del pit, de forma progressiva. Quan et molesti el pit, extreu una mica de llet però deixa una mica dins. Has d’anar traient la quantitat mínima que et serveixi per a no tenir dolor però que alhora permeti a la glàndula entendre que ha de reduir la producció. És un procés bastant intuïtiu i cada mare troba per si mateixa quanta llet necessita treure’s per a trobar-se bé mentre continua disminuint la producció. Hi haurà un moment en què serà evident que el pit ja no necessita aquest buidatge continu i serà el moment de parar. En uns dies és probable que ja no ens molesti el pit i ja no necessitem treure’ns llet.

La resta d’opcions per a disminuir o eliminar la llet materna no tenen tanta efectivitat, poden ser perilloses o fins i tot traumàtiques. Només en determinats casos les pastilles poden tenir una mica d’efectivitat.

 

I hi ha mètodes més naturals?

Hi ha mares que en voler deixar la lactància no volen recórrer a medicaments i opten per mètodes més naturals. Malgrat que no es disposa d’evidència sobre l’eficàcia d’aquests mètodes és cert que moltes mares els usen, trobem a tot el món una gran varietat de mètodes, de tots destaquem:

Infusió de sàlvia: Es recomana prendre 1 tassa de te tres vegades per dia. Tindràs el mateix efecte del te si prens 2 degotadors sencers de la tintura. Es diu que la disminució en la producció de llet es nota entre les 24 a 48 hores següents a la ingesta del te o de la tintura.

Vitamina B6: Les altes dosis de suplements de vitamina B-6 han reportat reduir la producció de llet materna. La IBCLC Anne Smith, suggereix prendre 200 mg de vitamina B-6 al dia durant cinc dies.

Oli de Gessamí: L’aplicació d’oli de gessamí tòpica es creu efectiva per a reduir la producció de llet i, de la mateixa manera manera, moltes mares es col·loquen un collaret de flors de gessamí en el coll per a reduir la producció de llet.

 

LactApp I l’experta de lactància a la teva butxaca

 

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook

últims articles

Otitis infantil

Temps de lectura: 2 minuts L’otitis infantil: aquest estiu, més perillosa que mai Els nens, que han passat diverses setmanes tancats a les seves cases sense tot just contacte amb l’exterior, tindran aquest estiu més propensió a contreure malalties com

Llegeix més »
salut en acció

Setmana solidària “Salut en acció”

Temps de lectura: < 1 minut Professionals Sanitaris Solidaris del Camp de Tarragona s’uneixen per recaptar fons pel Banc d’Aliments Des d’avui dilluns 13 i fins al diumenge 19, els professionals sanitaris de les comarques de Tarragona s’uneixen en “SALUT EN

Llegeix més »

No t'ho perdis!

SORTIR
EN FAMÍLIA

Gaudeix en família de rutes, activitats i propostes a prop de casa.

DESCOMPTES
i PROMOCIONS

Els millors descomptes i campanyes dels nostres anunciants.

DIRECTORI
D'EMPRESES

Estàs buscant un servei? Utilitza el nostre directori.

Vols estar al dia?

Inscriu-te a la newsletter i descobreix les novetats

CatalanSpanish