Com impulsar el pensament divergent

Temps de lectura: 5 minuts

 

Hi ha diferents formes de pensament per a la creativitat i la resolució de problemes, en aquesta edició us parlem del pensament divergent.

El pensament divergent en nens consisteix en un procés que fomenta la concepció d’idees creatives. Per a això, proposa l’exploració i experimentació de diversos contextos i problemes per a generar diferents solucions.

El pensament divergent tracta de fomentar no sols el pensament lògic i estructural, sinó també la capacitat creativa de cadascun. És mou en varies direccions a la recerca de la millor solució per resoldre problemes als que sempre enfronta com a nous, sense mantenir patrons de resolució establerts podent donar així una generosa quantitat de solucions adequades en comptes de trobar una única i correcte.

 

“Tothom és un geni. Però si jutges a un peix per la seva habilitat de grimpar a un arbre, llavors viurà tota la seva vida creient que és un estúpid” Albert Einstein

 

En què consisteix el mètode?

El mètode defensa que el pensament, quan és estimulat degudament, ocorre naturalment, de manera espontània.

Tal com succeeix quan una idea ens ve en ment i genera connexions amb altres coneixements i experiències prèvies.

Quan es parla de pensament divergent, es fa una clara contraposició al tradicional pensament lineal. Mentre l’últim prioritza l’encadenament lògic i seqüencial, el primer defensa la fluïdesa i espontaneïtat de la creativitat.

 

Però això no significa excloure o substituir el pensament lògic i estructural. Tot el contrari: les propostes es complementen per a potenciar la capacitat creativa.

Les idees que sorgeixen espontàniament pel pensament divergent són posteriorment organitzades per les estructures de la lògica.

 

En primer lloc, deixem fluir la imaginació i l’experiència lliure per a estimular la creativitat.

A partir dels seus sentits i enfront de diferents propostes, els nens pensaran en solucions possibles. Posteriorment, utilitzaran el pensament convergent per a comparar aquestes solucions i triar la més adequada a cada situació.

 

Intel·ligència, personalitat i pensament divergent en nens

El concepte de pensament divergent també ens proposa repensar les nostres definicions i perjudicis sobre la intel·ligència.

Antigament, es creia que un nen intel·ligent era solament aquell que treia bones notes en el col·legi. O s’adaptava estrictament als estàndards de comportament i raciocini lògic.

No obstant això, els especialistes sobre pensament divergent en nens van aconseguir observar que la intel·ligència es manifesta de diferents maneres. Cada persona expressa i desenvolupa el seu potencial d’una forma única.

El problema és que no sempre les estructures familiars i institucionals tradicionals donen espai a les altres formes d’intel·ligència. Això fa que els nens no siguin degudament estimulats i retenint la seva sensibilitat per no sentir-se pertanyents.

 

D’on sorgeix la creativitat?

Aquests investigadors també van demostrar que la creativitat no necessàriament depèn del coeficient intel·lectual. Més aviat s’associa a certs trets de la personalitat, com:

* Curiositat.

* Persistència.

* Voluntat d’experimentar i assumir riscos.

* Inconformisme i ganes de superar-se.

 

També l’alegria i un estat d’esperit positiu són essencials per a fomentar el pensament divergent en nens. I el mateix es diu respecte de les persones que componen el seu entorn i a l’ambient al fet que és exposat. O sigui: un nen criat en relacions sanes i amb una autoestima elevada, sol ser més curiós i creatiu.

 

consells per ensenyar a pensar de forma divergent

Fomentar en els fills l’amor pel coneixement.

La informació és fonamental en el pensament. Com més dades es tenen, millor es pot jutjar i reaccionar. Així doncs, també en època de vacances, quan es disposa de més temps, s’ha de fomentar l’amor pel coneixement en l’àmbit familiar, respondre sempre de forma senzilla i clara les preguntes dels fills, i incitar i premiar la seva curiositat. Hi ha multitud de recursos, revistes, vídeos i documentals per a tots els gustos i interessos.

Ajudar a comprendre.

Per pensar cal ser capaç d’entendre el món que ens envolta, conèixer les causes de les coses i els efectes de les nostres accions. Es pot treballar amb els fills l’organització i selecció de fets i idees, la interpretació d’un succés o una notícia o la capacitat per distingir què és important en una informació i què és secundari.

Fomentar l’argumentació.

El pensament es nodreix del debat, la lògica, la capacitat de relacionar fets, l’anàlisi de les diferents opcions o opinions o la posada en comú de punts de vista, la creativitat. És bo animar els fills a argumentar allò que diuen i fan, i a analitzar les actuacions o discursos d’altres persones per tractar d’entendre l’argumentació i el procés de presa de decisions que hi ha al darrere.

Transmetre valors fonamentals.

El pensament creatiu és important en el pensament, però també s’ha de basar en valors. Quan els fills prenguin una decisió o es formin una opinió sobre alguna cosa o algú hauran d’aplicar l’objectivitat però també apel·lar a les seves conviccions i a l’ètica. Així doncs, és aconsellable fomentar valors com l’empatia, la justícia, la igualtat, el respecte i la tolerància, la llibertat, l’honestedat, la responsabilitat o la humilitat.

Deixar decidir amb autonomia.

Aprenem fent, posant en pràctica; per això és important deixar que els fills prenguin decisions i animar-los a expressar la pròpia opinió en situacions del dia a dia. Així aprendran a establir prioritats, acceptar i solucionar els errors, seran més autònoms i es responsabilitzaran de les pròpies decisions.

 

6 exercicis per a incentivar el pensament divergent en nens

Els especialistes indiquen que cadascun d’aquests sis exercicis de pensament divergent per a nens té infinites solucions possibles. Entrenar-los amb el teu fill és un excel·lent mètode per a incentivar la seva creativitat i millorar la seva autoestima.

1 – La moneda en el cafè

La qüestió és la següent: “em va caure una moneda en el meu cafè; la tassa estava plena però la moneda no es va mullar. Per què?”.

2- Una illa en flames

Estem en una illa amb molta vegetació i envoltada per taurons famolencs. Un costat de l’illa està en flames i el vent està a favor del foc. Què fem per a no cremar-nos?

3- Dos trens en el mateix túnel

Certa línia de ferrocarril funciona en doble sentit. En ella, hi ha un túnel que el seu llarg no aconsegueix per a tenir doble línia. Però un dia, un tren va entrar al túnel en un sentit i un altre tren també va ingressar en sentit contrari. Un no va xocar amb l’altre, com pot ser possible?

4 – Un lloro

Hi havia una senyora que va comprar un lloro en una botiga d’ocells, perquè el venedor li va dir que el lloro repetiria tot que sentís. I a la senyora li va agradar moltíssim la idea. Poquet temps després, la senyora va tornar a reclamar perquè la seva lloro no havia dit una paraula. Però el venedor tampoc li havia mentit. Per què?

5 – Una ampolla tancada

Tenim una ampolla de vi per la meitat i tapada amb un suro. Com podem prendre el vi sense trencar el suro ni trencar l’ampolla?

6- Hora del bany!

Estic en un bany que no em pertany i tinc ganes de donar-me una dutxa. Però no aconsegueixo saber quin és el comandament d’aigua freda i el d’aigua calenta. Què puc fer si vull estar segura d’obrir l’aigua calenta abans de la freda?

 

El pensament divergent en nens ajuda a preparar-los per als imprevistos i adversitats de la vida adulta. A més, enforteix la seva autoestima i estimula que vulguin descobrir i explorar nous horitzons.

 

Llegiu aquest article si  voleu descobrir consells per com impulsar el pensament científic, 

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook

últims articles

Otitis infantil

Temps de lectura: 2 minuts L’otitis infantil: aquest estiu, més perillosa que mai Els nens, que han passat diverses setmanes tancats a les seves cases sense tot just contacte amb l’exterior, tindran aquest estiu més propensió a contreure malalties com

Llegeix més »
salut en acció

Setmana solidària “Salut en acció”

Temps de lectura: < 1 minut Professionals Sanitaris Solidaris del Camp de Tarragona s’uneixen per recaptar fons pel Banc d’Aliments Des d’avui dilluns 13 i fins al diumenge 19, els professionals sanitaris de les comarques de Tarragona s’uneixen en “SALUT EN

Llegeix més »

No t'ho perdis!

SORTIR
EN FAMÍLIA

Gaudeix en família de rutes, activitats i propostes a prop de casa.

DESCOMPTES
i PROMOCIONS

Els millors descomptes i campanyes dels nostres anunciants.

DIRECTORI
D'EMPRESES

Estàs buscant un servei? Utilitza el nostre directori.

Vols estar al dia?

Inscriu-te a la newsletter i descobreix les novetats

CatalanSpanish