Temps de lectura: 5 minuts

Sabies que a Catalunya, com a tot el món, es venen productes fets per nens?

 

Els nens no haurien de treballar en el camp, sinó en els seus somnis. No obstant això, avui dia, 152 milions de nens encara es troben en situació de treball infantil. Tot i que a catalunya el treball infantil és oficialment “anecdòtic”, aprofitem el 12 de juny, Dia Mundial contra el Treball Infantil, per conscienciar, reflexionar i promoure petites accions que podem fer a casa.

Recordes quan, de nen, et preguntaven què volies ser de gran? Bomber, ballarina, futbolista, policia… Cadascú era feliç imaginant com seria la seva professió en el futur, i els jocs estaven replets d’aquestes il·lusions.
És aquesta il·lusió per créixer la que li roben als infants quan els posen a treballar, impregnant la seva ment de responsabilitats de les quals no haurien d’ocupar-se.

La primera infància és una etapa crucial per al desenvolupament de les persones i per a garantir que els nens no es trobin exposats a riscos que danyin la seva integritat física o emocional, s’han establert diferents mecanismes de defensa i protecció dels drets contra l’explotació econòmica i l’acompliment de qualsevol treball que pugui ser nociu per al seu desenvolupament integral. Per això, des de l’any 2002, impulsat per l’Organització Internacional del Treball (OIT), se celebra cada 12 de juny el Dia Mundial contra el Treball Infantil.

Què saps dels productes  que consumeixes?

El xampú, la crema, el detergent, els cereals, les galetes… Molts dels productes que formen part del teu dia a dia tenen el seu origen en el treball infantil.

Més de 152 milions de nens i nenes es veuen obligats a treballar. I més de la meitat d’ells, és a dir, 73 milions, efectuen treballs que posen en risc la seva vida, integritat i desenvolupament.

Que els nostres telèfons i els nostres ordinadors contenen coltan, i que rere de la producció d’aquest mineral es troben en moltes ocasions nens i nenes, ja el sabem. No és res nou. Però sabies que molts altres dels productes que uses cada dia han pogut ser fabricats amb mà d’obra infantil? I no, no ens enganyem, els nens i les nenes, independentment del lloc del món en el qual hagin nascut, tenen dret a la vida, la supervivència i desenvolupament. Aquests tres drets constitueixen un dels quatre principis fonamentals de la Convenció sobre els Drets del Nen –tractat internacional de Nacions Unides ratificat per tots els països del món, excepte els Estats Units–.

Quins productes contenen mà d’obra infantil

T’aixeques al matí i esmorzes els teus cereals favorits de Kellogs, una torradeta de Nutella, i un Ferrero Rocher.
Et rentes el pèl amb el xampú de Pantene i després de la dutxa utilitzes la crema de Dove.
Et vesteixes amb Tommy Hilfiger, Timberland, H&M, Marks&Spencer, Diesel, Gap, C&A, El Corte Inglés, Inditex -propietaria de Zara- y Cortefiel.
Arribes tard al treball i, en comptes d’agafar el metro, decideixes utilitzar els cotxes elèctrics Zity Madrid de Renault.
Després de treballar unes hores, fas un descans i et prens un kit kat o uns Smarties.
En arribar a casa poses la rentadora amb el detergent d’Ariel.
Per a sopar, sopa de Knorr, i per a postres, gelat de Magnum, que entra tan bé ara que fa caloreta.
I, per descomptat, després et rentes les dents amb pasta Colgate.
I durant tot el dia utilitzes el mòbil i l’ordinador.

 

Les empreses que fabriquen aquests productes usen oli de palma provinent de Wilmar International Limited. En les plantacions de Wilmar i dels seus proveïdors tenen lloc greus abusos contra els drets humans, entre ells treball infantil.

300.000 nens de entre 6 y 14 anys, que recullen avellanes a Turquia, treballen en unes condicions laborals pèssimes. Els principals clients d’aquest producte són multinacionals com Nutella, Nestlé o Godiva

Si ets dels que agafen els cotxes elèctrics Zity Madrid per a anar al treball o sortir els caps de setmana, has de saber que les seves bateries podrien estar vinculades al treball infantil a la República Democràtica del Congo. Nens de tot just set anys treballen en condicions perilloses en el sector de la mineria artesanal en aquest país, del qual procedeix la meitat del cobalt del món. De la mateixa manera que el coltán, mineral que s’empra en la fabricació de milions de dispositius…

L’informe, titulat Captured by cotton (Atrapades en el cotó), on alguns dels gegants mundials fomenten explotació vinculada al comerç tèxtil i el treball infantil.

 

Avui és el moment de canviar les coses. Pregunta’t sobre l’origen dels productes que consumeixes. I demana a les empreses que els produeixen que juguin net.

 

Aquí trobaràs productes que es produeixen, en la seva majoria, en països que en els quals s’han identificat pràctiques d’explotació infantil dins de l’àmbit laboral:

1. Canya de sucre

Belize, Bolívia, el Brasil, Colòmbia, República Dominicana, El Salvador, Guatemala, Kenya, Mèxic, Pakistan, Panamà, Filipines, Tailàndia i Uganda

2. Tabac

Mèxic, l’Argentina, Kenya, el Brasil, Indonèsia, Uganda, Kazakhstan, Kenya, Líban, Malawi, Moçambic, Nicaragua, Filipines, Tanzània, i Zàmbia

3. Maons

Afganistan, l’Argentina, Bangladesh, el Brasil, Burma, Cambodia, la Xina, l’Equador, l’Índia, Nepal, North Corea, Pakistan, el Perú, Uganda i Colòmbia.

4. Cafè

Colòmbia, Costa d’Ivori, Guatemala, Guinea, Hondures, El Salvador, Kenya, Mèxic, Nicaragua, Panamà, Tanzània i Uganda.

5. Cacau

Costa d’Ivori, Camerun, Ghana, Nigèria, Guinea

6. Arròs

Brasil, Burma, República Dominicana, l’Índia, Kenya, Mali, Filipines i Uganda

7. Accessoris

Argentina, la Xina, l’Índia, Jordan, Malàisia i Tailàndia.

8. Diamants

Angola, República Democràtica del Congo, Guinea, Libèria, Sierra Leone i Zimbàbue.

9. Carbó

Xina, Colòmbia, Mongòlia, North Corea, Pakistan i Ucraïna.

10. Cotó

Argentina, Azerbaijan, Benín, el Brasil, Burkina Faso, la Xina, Egipte, Kazakhstan, Pakistan, Paraguai, Tajikistan, Turquia, Turkmenistan, Uzbekistan i Zàmbia.

 

5 Tips per a erradicar el Treball Infantil

 

La qüestió és saber què podem fer nosaltres. Cadascun de nosaltres tenim moltes maneres d’influir en l’eradicació del treball infantil. Per a això, et convidem a considerar aquests 6 tips:

1. Els països en vies de desenvolupament estan moltes vegades influïts pel consum massiu d’Occident, la qual cosa implica que intentin multiplicar el treball a través de tota la mà d’obra possible. El seu únic objectiu és aconseguir la màxima producció. Què pots fer? Evita consumir més productes dels que necessites. Procura, també, donar-los una segona vida i, sobretot, informa’t sobre les característiques i condicions de fabricació del país de procedència.

2. Moltes ONGs dediquen els seus esforços a assegurar els drets fonamentals dels nens. Tria una d’elles que t’inspiri confiança i col·labora econòmicament amb elles. Detalls tan importants com cuidar la seva alimentació i la seva educació són els fonaments clau perquè portin una vida plena. Tens moltes opcions, et deixem alguns noms: Save The Children, Marxa Global contra el Treball Infantil, Child Rights and You…

3. Avui dia les xarxes socials són una de les eines més potents de comunicació. I això et dóna un poder que, ben usat, pot tenir impacte en el teu voltant. Comparteix informació sobre el tema, informa’t de les campanyes i col·labora. És un esforç gratuït amb una gran recompensa: si aconsegueixes que una sola persona més s’involucri, ja és important!

4. Conscienciar als més petits de la casa és sembrar per a un futur millor. Proposa a les escoles dels teus fills activitats relacionades amb fomentar aquests valors. Impulsa activitats familiars que conscienciïn d’aquesta realitat. Així, aconseguiràs que el missatge es difongui per totes les branques de la societat.

5. Utilitza a la teva empresa com a punt de suport per a dispersar iniciatives socials: a través d’activitats de conscienciació, de xerrades, gent amb experiència en ONGs, recaptant fons per a donacions… et sorprendrà la bona recepció que tindrà per part de la teva al voltant i jugaran un paper molt important.

 

Totes aquestes mesures només requereixen d’un petit esforç.

Una simple pregunta o proposició pot canviar moltes coses.

 

Aquí tens un llistat de productes i marques que utilitzen oli de palma

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook

últims articles

Otitis infantil

Temps de lectura: 2 minuts L’otitis infantil: aquest estiu, més perillosa que mai Els nens, que han passat diverses setmanes tancats a les seves cases sense tot just contacte amb l’exterior, tindran aquest estiu més propensió a contreure malalties com

Llegeix més »
salut en acció

Setmana solidària “Salut en acció”

Temps de lectura: < 1 minut Professionals Sanitaris Solidaris del Camp de Tarragona s’uneixen per recaptar fons pel Banc d’Aliments Des d’avui dilluns 13 i fins al diumenge 19, els professionals sanitaris de les comarques de Tarragona s’uneixen en “SALUT EN

Llegeix més »

No t'ho perdis!

SORTIR
EN FAMÍLIA

Gaudeix en família de rutes, activitats i propostes a prop de casa.

DESCOMPTES
i PROMOCIONS

Els millors descomptes i campanyes dels nostres anunciants.

DIRECTORI
D'EMPRESES

Estàs buscant un servei? Utilitza el nostre directori.

Vols estar al dia?

Inscriu-te a la newsletter i descobreix les novetats

CatalanSpanish