MUMS_RMV

Què és el IMV o Ingrés mínim Vital?

Temps de lectura: 5 minuts

Què és l'IMV?

Vols saber si compleixes els requisits per sol·licitar el Ingrés Mínim Vital?

Amb data 1/6 s’ha publicat al BOE el Reial Decret-llei 20/2020, de 29 de maig, pel que s’estableix l’ingrés mínim vital, aquí t’exlpiquem els punts més importants.

 

Què és l’IMV?

L’ingrés Mínim Vital és una prestació no contributiva de la Seguretat Social que garanteix uns ingressos mínims per a qui manca d’ells.

Es rebrà sempre que la persona compleixi els requisits d’accés.

 

Quina quantia es rebrà?

S’estableix un mínim de 462 € al mes per a una persona adulta que visqui sola.

Aquesta quantia s’incrementarà en 139 € al mes per persona addicional (adulta o menor) en cas de tractar-se d’unitats de convivència, fins a un màxim de 1.015 € al mes.

En cas de famílies monoparentals, a més, s’afegeix un complement de 100 €.

L’ingrés mínim vital es cobrarà mensualment en 12 pagues i serà compatible amb altres ingressos sempre que no superi el llindar establert. La prestació es compatible amb altres ingressos inclosos els laborals i els obtinguts pels treballadors/es autònoms/es.

Accedeix a totes les gràfiques aquí.

Quins son els requisits per sol·licitar l’Ingrés mínim Vital?

L’IMV estableix “una renda garantida” a tot el territori nacional per a totes les persones que compleixin els següents requisits:

  • Complir les condicions de vulnerabilitat econòmica que s’estableixen
  • Tenir entre 23 i 65 anys o 18 si hi ha menors a càrrec.
  • residencia continuada i ininterrompuda a Espanya durant al menys l’any anterior a la presentació de la sol·licitud en el cas de ciutadans espanyols.
  • Haver viscut independentment al menys 1 any en el cas de les famílies i 3 anys en el cas de persones soles.
  • En el cas d’unitats de convivència, haver-se format al menys 1 any abans de la sol·licitud.
  • Haver sol·licitat prèviament les prestacions a les que es pogués tenir dret.
  • Estar inscrits com a demandants de treball.

A banda d’aquests requisits bàsics, l’accés a l’IMV dependrà exclusivament del nivell d’ingressos i del patrimoni de la persona que ho sol·liciti.

Qualsevol persona amb ingressos inferiors a la renda garantida per l’IMV i un patrimoni menor al màxim establert podrà ser beneficiaria de l’IMV.

 

Què es considera vulnerabilitat econòmica?

Que la renda del sol·licitant no arribi al llindar d’ingressos fitxat per aquest tipus de llar.

Es farà un test de patrimoni que exclourà a les persones que superin els límits fitxats per a cada tipus de llar, partint dels 16.614€ per a les llars unipersonals, descomptant l’habitatge habitual.

 

Què es considera unitat de convivència?

La unitat de convivència està formada per totes les persones que visquin en el mateix domicili, unides per vincle matrimonial o que s’hagin constituït com a parella de fet, i els seus familiars fins al segon grau per consanguinitat o afinitat, adopció, guarda amb fins d’adopció o acolliment familiar.

També es considera unitat de convivència una persona víctima de violència de gènere o domèstica que hagi abandonat el seu domicili familiar acompanyada dels seus fills o menors i familiars en les mateixes condicions que l’apartat anterior. També per a persones que hagin iniciat els tràmits de separació o divorci.

Finalment, les formades per dues o més persones majors de 23 anys o menors de 65 que habitin el mateix domicili sense relació entre si, que hagin viscut de manera independent almenys els 3 anys anteriors a la sol·licitud. Aquestes unitats poden compartir habitatge amb una altra unitat de convivència constituïda per membres d’una família o relació anàloga.

 

Quants tipus de llars es van a recollir a la normativa?

Hi ha 14 tipus de llars definits en funció del nombre de menors a càrrec, de si són monoparentals, si són persones que viuen soles, etc.

 

¿S’exigirà estar apuntat a l’atur per cobrar-ho?

Sí, un dels requisits és estar apuntat com a demandant d’ocupació si en el moment de la sol·licitud s’està aturat.

 

¿Es pot cobrar si es percep algun salari?

Sí, de fet, es contemplen incentius a l’ocupació: quan el titular de la prestació no tingui feina i ho trobi, part del seu salari estarà exempt transitòriament en el càlcul de la prestació. En el cas que estigui ocupat, quan el seu salari s’incrementi, la quantia de la prestació es reduirà en una quantitat inferior.

Si la unitat de convivència disposa d’ingressos preexistents, la seva IMV serà la diferència entre aquests ingressos i el llindar establert per a aquesta llar.

 

Per què no és només una prestació econòmica?

L’IMV s’ha dissenyat basat en un model de governança compartida, com un conjunt de polítiques lligades a una prestació. La filosofia subjacent a la norma és la de facilitar la transició dels individus des de l’exclusió cap a la participació plena en la societat i en l’economia.

En aquest sentit, es desenvoluparan estratègies d’inclusió en coordinació amb les comunitats autònomes i els ajuntaments, que permetin a les persones en vulnerabilitat transitar a una situació millor. Els beneficiaris comptaran amb incentius a la contractació i també es crearà un Segell Social per a les empreses que els ofereixin formació i ocupació.

 

Tindrà caràcter permanent o transitori?

Tindrà caràcter permanent per respondre a la situació de pobresa que ja patia Espanya abans de la crisi del COVID-19 i era un compromís de l’Executiu.

Tanmateix, la seva posada en marxa s’ha accelerat a causa dels efectes econòmics de la crisi de la COVID-19, especialment dura en els sectors més vulnerables.

 

¿Protegirà als més afectats/des per les conseqüències econòmiques de la COVID-19?

Per al reconeixement de la prestació es tindran en compte els ingressos de l’any immediatament anterior, encara que per atendre les situacions de vulnerabilitat generades per la pandèmia de COVID-19, també es podrà reconèixer per a sol·licituds cursades durant 2020 tenint en compte la situació d’ingressos d’aquest any.

Existeixen iniciatives similars en altres països?

Tots els països del nostre entorn compten amb programes similars (aquí t’expliquem alguns d’ells).

 

Què passa ara amb els programes de rendes mínimes de les comunitats autònomes?

Serà compatible amb les rendes mínimes de les CCAA, de manera que l’IMV fixarà un sòl comú per a les llars que compleixin els requisits i les CCAA podran complementar aquests ingressos, en la forma en què elles ho considerin oportú. Aquí t’expliquem els programes vigents en les diferents comunitats autònomes.

 

Com puc sol·licitar l’IMV?

L’accés a la prestació es podrà fer, a partir del 15 de juny, mitjançant una sol·licitud de la persona interessada pels canals telemàtics (la Seu electrònica de la Seguretat Social, a la que hi haurà un assistent virtual i un simulador, així com un numero 900) que la Seguretat Social posarà a disposició de tots els ciutadans/es.

A mes a mes, també es podrà enviar la documentació per correu ordinari.

Es signaran convenis amb les Comunitats Autònomes i les Entitats Locals per a que puguin ajudar a les persones interessades a realitzar la sol·licitud.

 

Simulador

La Seguretat Social ha posat en marxa un siulador perquè els ciutadans puguin comprovar si compleixen els requisits per a percebre l’Ingrés Mínim Vital (IMV).

Si vols comprovar si et correspon o no la renda pots accedir a través d’aquest enllaç.

 

Més informació:

https://www.boe.es/boe/dias/2020/06/01/pdfs/BOE-A-2020-5493.pdf

https://www.mscbs.gob.es/ssi/covid19/ingresoMinVital/home.htm

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
0 0 vota
Qualificació de l'article
Subscriu-te
Notificar-ho
0 Comentaris
Respostes en línia
Veure tots els comentaris

últims articles

Otitis infantil

Temps de lectura: 2 minuts L’otitis infantil: aquest estiu, més perillosa que mai Els nens, que han passat diverses setmanes tancats a les seves cases sense tot just contacte amb l’exterior, tindran aquest estiu més propensió a contreure malalties com

Llegeix més »
salut en acció

Setmana solidària “Salut en acció”

Temps de lectura: < 1 minut Professionals Sanitaris Solidaris del Camp de Tarragona s’uneixen per recaptar fons pel Banc d’Aliments Des d’avui dilluns 13 i fins al diumenge 19, els professionals sanitaris de les comarques de Tarragona s’uneixen en “SALUT EN

Llegeix més »

No t'ho perdis!

SORTIR
EN FAMÍLIA

Gaudeix en família de rutes, activitats i propostes a prop de casa.

DESCOMPTES
i PROMOCIONS

Els millors descomptes i campanyes dels nostres anunciants.

DIRECTORI
D'EMPRESES

Estàs buscant un servei? Utilitza el nostre directori.

Vols estar al dia?

Inscriu-te a la newsletter i descobreix les novetats

CatalanSpanish
0
M'encanten els vostres pensaments, comenteu-ho.x
()
x