somprematurs
Temps de lectura: 6 minuts

Ser prematur significa haver nascut abans d’hora, es a dir abans de les 37 setmanes de gestació.

 

Tipus de prematuritat

No hi ha una classificació universal, però la següent és una de les més acceptades actualment:

Prematur extrem. Nascut abans de les 28 setmanes de gestació. Afortunadament, en aquest subgrup només es troben l’1-2% de tots els nascuts vius.

Nounat molt prematur. Nascut entre les 29 i 31 setmanes de gestació.

Els dos grups anteriors constitueixen, aproximadament el 20% del total de prematurs. Són els que tenen afectacions més greus a curt i a llarg termini, més mortalitat i els que absorbeixen la major part de recursos econòmics, temps d’assistència i de recerca en neonatologia.

• Prematur moderat. Nascut entre les 32 i 34 setmanes de gestació.      

• Prematur tardà. Nascut entre les 35 i 36 setmanes de gestació.

Causes i factors de risc de la prematuritat

A Catalunya nèixen prop de 4.000 nadons permaturs a l´any (segons dades idescat 2017) això representa una prevalença del 6-7%.

Els motius pels que es produeixen els parts prematurs acostuma a ser l’edat de les gestants, l’utillització de tècniques de reproducció assistida  i un major nombre d’induccions del part abans de les 37 setmanes per complicacions maternes o fetals.

Segons estudis realitzats els principals factors de risc de part prematur son:

• Dones amb històries de parts prematurs abans de les 34 setmanes de gestació.

Factors uterins (malformacions, miomes, cirugies)

• Complicacions en la gestació:

Preclampsia, trencament membranes, infeccions, alteracions líquid amniòtic, desprendiment de placenta…

• Factors com ara el sobrepes, baix pes, ser fumadora i consum d´altres tòxics.

Factors psicosocials.

Quines complicacions poden presentar els nadons prematurs dins les UCIN’s?

Néixer abans de terme suposa més immaduresa de tots els òrgans i sistemes, així com major incidència de patologies que poden provocar que els òrgans no es desenvolupin de manera correcta.

• Mal control dels nivells de glucosa en sang.

• Nivells baixos de glòbuls vermells (anèmia).

• Coloració groga de la pell (icterícia).

• Infeccions.

• Insuficiència respiratòria.

• Hemorragia cerebral o danys en la substància blanca cerebral (leucomalàcia).

• Persistència del conducte arteriós.

• Apnees.

• Inflamació intestinal greu (enterocolitis necrosant).

I desprès què?

La setmana de gestació al nèxer és molt important, contra menys setmanes de gestació tingui el prematur en néixer, més problemes poden tenir i aquests solen ser més greus, a més, els nounats prematurs tenen un major risc de desenvolupar problemes de salut que aquells que neixen a terme.

El grau de prematuritat repercuteix en un major risc de complicacions greus, aquestes poden deixar més seqüeles a llarg termini; seqüeles com la paràlisi cerebral, dèficits sensorials, malalties cròniques o de patir infeccions respiratòries agudes.

D’acord amb Françesc Botet, Pediatra-Neonatòleg, Ex Cap de la Unitat de Neonats de l´Hospital Clínic i membre de l’equip de direcció de Som Prematurs, “la prematuritat és un dels problemes no resolts de la medicina materno-fetal i de la neonatologia, i malgrat tots els coneixements adquirits, molts prematurs no sabem per què ho són”. I continua, “en els últims 30 anys hem viscut un gran canvi en la supervivència dels prematurs, i nens que ara sobreviuen ens semblava impossible que ho fessin fa uns anys. Però aquests prematurs seran nens, joves i adults demà, i també avui sabem que molta patologia de l’adult comença en els nens”.

El doctor Botet constata que “aquesta població consumirà una gran quantitat de recursos sanitaris i socials, però malgrat això passa desapercebuda i és ignorada socialment”. En aquest sentit, Som Prematurs vol incidir a que la prematuritat es conegui i es faci present a la societat.

La prematuritat acostuma a ser una causa important de mort infantil tot i que la millora del coneixement i de les tècniques mèdiques han augmenta la supervivència dels nadons prematurs. Els pacients prematurs poden tenir problemes mèdics, de desenvolupament o de comportament, que continuen fins a la infantesa o són permanents. Com més prematur i menor sigui el seu pes en néixer, més gran serà el risc de complicacions, però, no és possible predir el desenllaç clínic a llarg termini en funció de l’edat gestacional o del pes en néixer.

Les complicacions més freqüents a llarg termini són:

• Problema en el desenvolupament i maduració pulmonar, denominat displàsia broncopulmonar (DBP) que pot desembocar en malalties pulmonars obstructives cròniques (EPOC)

• La hipertensió amb les seves conseqüències cardiopulmonars o la diabetis, són més freqüents en els adults que van néixer prematurs o amb restricció del creixement.

  Retard en el creixement.

Retard o discapacitat neurosensorial, mental o trastorns de conducta.

Per les famílies aquestes notíces representen un gran xoc; en aquest nou paradigma que han d’afrontar poder comptar amb una associació de prematurs avui en dia és una necessitat.

Som Prematurs

L´acompanyament a pacients per part d´altres families que hagin passat per la mateixa experiència està comprovat que ajuda de manera exponencial a superar els diferents dols que provoca la situació.

Som Prematurs a través dels seus voluntaris preten transmetre coneixements, compartir experiències i ajudar als pares que estan ingressats a adquirir eines per gestionar l’impacte físic, emocional i social de la prematuritat. Creiem que aquest intercanvi i transferència de coneixements ajuda a poder afrontar el procés de prematuritat d’una manera mes empoderada, conscient i positiva.

Som Prematurs neix amb el doble objectiu per una banda el de millorar l’abordatge de la cura de les famílies amb infants prematurs i per l’altra, el d’aconseguir ajudes per fomentar la recerca a l’àrea de la prematuritat.

L’associació ha engegat una Escola de Pares i realitzem diversos tallers d’ajuda per afrontar la situació.

Elisabet Farga, presidenta de Som Prematurs, constata que: “avui més que mai la prematuritat precisa d’un plantejament multidimensional i d’un enfocament multidisciplinari, comptant amb l’eix vertebrador que la sustenta, que són les famílies i les seves associacions”. I subratlla, “des de Som Prematurs creiem necessari que els diferents agents que en participen i en formen part procurin sinergies positives per a la fi que ens ocupa, que els nens prematurs puguin disposar d’una vida plena i feliç”.

 

Som Prematurs a Tarragona

Marta Artiga delegada de Som Prematurs a la província de Tarragona ens exposa la seva experiència i  ens comenta quines accions es faran a la demarcació.

La Marta, és mare del Biel un nen prematur de 34 setmanes que va nèixer per cesàrea d’urgència a causa d’una hemorràgia per desprendiment de placenta; a causa de la necessitat de la mare de conèixer més sobre la prematuritat i poder rebre suport d’altres famílies que estiguèssin passant pel mateix va fer que recorres a l’associació, que fins aleshores només actuava a Barcelona, i que a partir d’aquell moment comencés a treballar per les famílies de tots els hospitals d’arreu del territori català i així tots els prematurs independentment del lloc on hagin nascut puguin poder disposar del suport de Som Prematurs.

Les accions que l’associació realitzarà a Tarragona aniran dirigides als prematurs i a les seves famiíes per dona’ls-hi suport. Per això Marta Artiga, juntament amb un equip de voluntaris, ha ideat un seguit d’accions com ara:

  Visites setmanals a pares i mares que tenen els seus fills a les unitats de neonatologia de l’Hospital Joan XXIII.

• Treballar per aconseguir un tirallets al peu de cada incubadora.

Adherir-se i poder finançar la campanya del calendari solidari impulsada per les infermeres de l’hospital per a poder aconseguir butaques per a fer mètode cangur.

• Treballar per poder oferir un psicòleg perinatal a cada UCIN.

• Poder entregar un regal de benvinguda  als nounats, dins el projecte Mylittlehero (gorret i peücs per tots els prematurs)

Celebracions de dies importants com ara la visita dels Reis Mags,  Sant Jordi i dia internacional de la prematuritat, entre moltes altres accions.

Trobada de prematurs a Mas Pintat, amb la realització d’activitats i tallers mensuals.

Agenda d’activitats

17 de novembre de 10 a 17 h al Cosmocaixa de Barcelona

Celebració dia Internacional del prematur

Festa amb animació infantil, màgia, presentació de la col·lecció de llibres: “Històries de la prematuritat”, xerrades i molt més!

11 de desembre 17.30 a 18.30 h a Mas Pintat

Jo també soc prematur

L’experiència d’una mare que ha tingut un nadó

de 24 setmanes.

15 de gener de 17.30 a 18.30 h a Mas Pintat

Taller

Fem cosetes pels nostres prematurs. Fem bufandes cool! Amb la Davinia i la Gemma de My little hero.

12 de febrer de 17.30 a 18.30 h a Mas Pintat

Trobada de pares de prematurs

Un moment per compartir experiències

12 de març de 17.30 a 18.30 h a Mas Pintat

Trobada de pares de prematurs

Un moment per compartir experiències

16 d’abril de 17.30 a 18.30 h a Mas Pintat

Taller

Fem coses pels nostres prematurs. Fem flors de Sant Jordi

14 de maig de 17.30 a 18.30 h a Mas Pintat

Trobada de pares de prematurs

Un moment per compartir experiències

11 de juny de 17.30 a 18.30 h a Mas Pintat

Trobada de pares de prematurs

i berenar final de curs.

La Marta de Som Prematurs Taragona us anima a participar i a formar part d’aquesta gran iniciativa. Si voleu més contactar ho podeu fer a info@somprematurs.cat i o al seu mòbil 656 820 821.

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook

últims articles

Otitis infantil

Temps de lectura: 2 minuts L’otitis infantil: aquest estiu, més perillosa que mai Els nens, que han passat diverses setmanes tancats a les seves cases sense tot just contacte amb l’exterior, tindran aquest estiu més propensió a contreure malalties com

Llegeix més »
salut en acció

Setmana solidària “Salut en acció”

Temps de lectura: < 1 minut Professionals Sanitaris Solidaris del Camp de Tarragona s’uneixen per recaptar fons pel Banc d’Aliments Des d’avui dilluns 13 i fins al diumenge 19, els professionals sanitaris de les comarques de Tarragona s’uneixen en “SALUT EN

Llegeix més »

No t'ho perdis!

SORTIR
EN FAMÍLIA

Gaudeix en família de rutes, activitats i propostes a prop de casa.

DESCOMPTES
i PROMOCIONS

Els millors descomptes i campanyes dels nostres anunciants.

DIRECTORI
D'EMPRESES

Estàs buscant un servei? Utilitza el nostre directori.

Vols estar al dia?

Inscriu-te a la newsletter i descobreix les novetats

CatalanSpanish