somprematurs
Temps de lectura: 6 minuts

Ser prematur significa haver nascut abans d’hora, es a dir abans de les 37 setmanes de gestació.

 

Tipus de prematuritat

No hi ha una classificació universal, però la següent és una de les més acceptades actualment:

Prematur extrem. Nascut abans de les 28 setmanes de gestació. Afortunadament, en aquest subgrup només es troben l’1-2% de tots els nascuts vius.

Nounat molt prematur. Nascut entre les 29 i 31 setmanes de gestació.

Els dos grups anteriors constitueixen, aproximadament el 20% del total de prematurs. Són els que tenen afectacions més greus a curt i a llarg termini, més mortalitat i els que absorbeixen la major part de recursos econòmics, temps d’assistència i de recerca en neonatologia.

• Prematur moderat. Nascut entre les 32 i 34 setmanes de gestació.      

• Prematur tardà. Nascut entre les 35 i 36 setmanes de gestació.

Causes i factors de risc de la prematuritat

A Catalunya nèixen prop de 4.000 nadons permaturs a l´any (segons dades idescat 2017) això representa una prevalença del 6-7%.

Els motius pels que es produeixen els parts prematurs acostuma a ser l’edat de les gestants, l’utillització de tècniques de reproducció assistida  i un major nombre d’induccions del part abans de les 37 setmanes per complicacions maternes o fetals.

Segons estudis realitzats els principals factors de risc de part prematur son:

• Dones amb històries de parts prematurs abans de les 34 setmanes de gestació.

Factors uterins (malformacions, miomes, cirugies)

• Complicacions en la gestació:

Preclampsia, trencament membranes, infeccions, alteracions líquid amniòtic, desprendiment de placenta…

• Factors com ara el sobrepes, baix pes, ser fumadora i consum d´altres tòxics.

Factors psicosocials.

Quines complicacions poden presentar els nadons prematurs dins les UCIN’s?

Néixer abans de terme suposa més immaduresa de tots els òrgans i sistemes, així com major incidència de patologies que poden provocar que els òrgans no es desenvolupin de manera correcta.

• Mal control dels nivells de glucosa en sang.

• Nivells baixos de glòbuls vermells (anèmia).

• Coloració groga de la pell (icterícia).

• Infeccions.

• Insuficiència respiratòria.

• Hemorragia cerebral o danys en la substància blanca cerebral (leucomalàcia).

• Persistència del conducte arteriós.

• Apnees.

• Inflamació intestinal greu (enterocolitis necrosant).

I desprès què?

La setmana de gestació al nèxer és molt important, contra menys setmanes de gestació tingui el prematur en néixer, més problemes poden tenir i aquests solen ser més greus, a més, els nounats prematurs tenen un major risc de desenvolupar problemes de salut que aquells que neixen a terme.

El grau de prematuritat repercuteix en un major risc de complicacions greus, aquestes poden deixar més seqüeles a llarg termini; seqüeles com la paràlisi cerebral, dèficits sensorials, malalties cròniques o de patir infeccions respiratòries agudes.

D’acord amb Françesc Botet, Pediatra-Neonatòleg, Ex Cap de la Unitat de Neonats de l´Hospital Clínic i membre de l’equip de direcció de Som Prematurs, “la prematuritat és un dels problemes no resolts de la medicina materno-fetal i de la neonatologia, i malgrat tots els coneixements adquirits, molts prematurs no sabem per què ho són”. I continua, “en els últims 30 anys hem viscut un gran canvi en la supervivència dels prematurs, i nens que ara sobreviuen ens semblava impossible que ho fessin fa uns anys. Però aquests prematurs seran nens, joves i adults demà, i també avui sabem que molta patologia de l’adult comença en els nens”.

El doctor Botet constata que “aquesta població consumirà una gran quantitat de recursos sanitaris i socials, però malgrat això passa desapercebuda i és ignorada socialment”. En aquest sentit, Som Prematurs vol incidir a que la prematuritat es conegui i es faci present a la societat.

La prematuritat acostuma a ser una causa important de mort infantil tot i que la millora del coneixement i de les tècniques mèdiques han augmenta la supervivència dels nadons prematurs. Els pacients prematurs poden tenir problemes mèdics, de desenvolupament o de comportament, que continuen fins a la infantesa o són permanents. Com més prematur i menor sigui el seu pes en néixer, més gran serà el risc de complicacions, però, no és possible predir el desenllaç clínic a llarg termini en funció de l’edat gestacional o del pes en néixer.

Les complicacions més freqüents a llarg termini són:

• Problema en el desenvolupament i maduració pulmonar, denominat displàsia broncopulmonar (DBP) que pot desembocar en malalties pulmonars obstructives cròniques (EPOC)

• La hipertensió amb les seves conseqüències cardiopulmonars o la diabetis, són més freqüents en els adults que van néixer prematurs o amb restricció del creixement.

  Retard en el creixement.

Retard o discapacitat neurosensorial, mental o trastorns de conducta.

Per les famílies aquestes notíces representen un gran xoc; en aquest nou paradigma que han d’afrontar poder comptar amb una associació de prematurs avui en dia és una necessitat.

Som Prematurs

L´acompanyament a pacients per part d´altres families que hagin passat per la mateixa experiència està comprovat que ajuda de manera exponencial a superar els diferents dols que provoca la situació.

Som Prematurs a través dels seus voluntaris preten transmetre coneixements, compartir experiències i ajudar als pares que estan ingressats a adquirir eines per gestionar l’impacte físic, emocional i social de la prematuritat. Creiem que aquest intercanvi i transferència de coneixements ajuda a poder afrontar el procés de prematuritat d’una manera mes empoderada, conscient i positiva.

Som Prematurs neix amb el doble objectiu per una banda el de millorar l’abordatge de la cura de les famílies amb infants prematurs i per l’altra, el d’aconseguir ajudes per fomentar la recerca a l’àrea de la prematuritat.

L’associació ha engegat una Escola de Pares i realitzem diversos tallers d’ajuda per afrontar la situació.

Elisabet Farga, presidenta de Som Prematurs, constata que: “avui més que mai la prematuritat precisa d’un plantejament multidimensional i d’un enfocament multidisciplinari, comptant amb l’eix vertebrador que la sustenta, que són les famílies i les seves associacions”. I subratlla, “des de Som Prematurs creiem necessari que els diferents agents que en participen i en formen part procurin sinergies positives per a la fi que ens ocupa, que els nens prematurs puguin disposar d’una vida plena i feliç”.

 

Som Prematurs a Tarragona

Marta Artiga delegada de Som Prematurs a la província de Tarragona ens exposa la seva experiència i  ens comenta quines accions es faran a la demarcació.

La Marta, és mare del Biel un nen prematur de 34 setmanes que va nèixer per cesàrea d’urgència a causa d’una hemorràgia per desprendiment de placenta; a causa de la necessitat de la mare de conèixer més sobre la prematuritat i poder rebre suport d’altres famílies que estiguèssin passant pel mateix va fer que recorres a l’associació, que fins aleshores només actuava a Barcelona, i que a partir d’aquell moment comencés a treballar per les famílies de tots els hospitals d’arreu del territori català i així tots els prematurs independentment del lloc on hagin nascut puguin poder disposar del suport de Som Prematurs.

Les accions que l’associació realitzarà a Tarragona aniran dirigides als prematurs i a les seves famiíes per dona’ls-hi suport. Per això Marta Artiga, juntament amb un equip de voluntaris, ha ideat un seguit d’accions com ara:

  Visites setmanals a pares i mares que tenen els seus fills a les unitats de neonatologia de l’Hospital Joan XXIII.

• Treballar per aconseguir un tirallets al peu de cada incubadora.

Adherir-se i poder finançar la campanya del calendari solidari impulsada per les infermeres de l’hospital per a poder aconseguir butaques per a fer mètode cangur.

• Treballar per poder oferir un psicòleg perinatal a cada UCIN.

• Poder entregar un regal de benvinguda  als nounats, dins el projecte Mylittlehero (gorret i peücs per tots els prematurs)

Celebracions de dies importants com ara la visita dels Reis Mags,  Sant Jordi i dia internacional de la prematuritat, entre moltes altres accions.

Trobada de prematurs a Mas Pintat, amb la realització d’activitats i tallers mensuals.

Agenda d’activitats

17 de novembre de 10 a 17 h al Cosmocaixa de Barcelona

Celebració dia Internacional del prematur

Festa amb animació infantil, màgia, presentació de la col·lecció de llibres: “Històries de la prematuritat”, xerrades i molt més!

11 de desembre 17.30 a 18.30 h a Mas Pintat

Jo també soc prematur

L’experiència d’una mare que ha tingut un nadó

de 24 setmanes.

15 de gener de 17.30 a 18.30 h a Mas Pintat

Taller

Fem cosetes pels nostres prematurs. Fem bufandes cool! Amb la Davinia i la Gemma de My little hero.

12 de febrer de 17.30 a 18.30 h a Mas Pintat

Trobada de pares de prematurs

Un moment per compartir experiències

12 de març de 17.30 a 18.30 h a Mas Pintat

Trobada de pares de prematurs

Un moment per compartir experiències

16 d’abril de 17.30 a 18.30 h a Mas Pintat

Taller

Fem coses pels nostres prematurs. Fem flors de Sant Jordi

14 de maig de 17.30 a 18.30 h a Mas Pintat

Trobada de pares de prematurs

Un moment per compartir experiències

11 de juny de 17.30 a 18.30 h a Mas Pintat

Trobada de pares de prematurs

i berenar final de curs.

La Marta de Som Prematurs Taragona us anima a participar i a formar part d’aquesta gran iniciativa. Si voleu més contactar ho podeu fer a info@somprematurs.cat i o al seu mòbil 656 820 821.

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook

últims articles

salut en acció

Setmana solidària “Salut en acció”

Temps de lectura: < 1 minut Professionals Sanitaris Solidaris del Camp de Tarragona s’uneixen per recaptar fons pel Banc d’Aliments Des d’avui dilluns 13 i fins al diumenge 19, els professionals sanitaris de les comarques de Tarragona s’uneixen en “SALUT EN

Llegeix més »

No t'ho perdis!

SORTIR
EN FAMÍLIA

Gaudeix en família de rutes, activitats i propostes a prop de casa.

DESCOMPTES
i PROMOCIONS

Els millors descomptes i campanyes dels nostres anunciants.

DIRECTORI
D'EMPRESES

Estàs buscant un servei? Utilitza el nostre directori.

Vols estar al dia?

Inscriu-te a la newsletter i descobreix les novetats

CatalanSpanish