Fa temps vaig llegir un viral per FB on una mare explicava com havia aconseguit donar-li el pit a la seva filla adoptada. Em vaig emocionar tant al llegir la seva experiència i al descobrir que això era possible que aquest era un tema que tenia pendent des de llavors. 

Mesos mes tard, la vida, casualment em va fer que conegués a una mare de Reus que ho havia aconseguit. Avui us faig un resum de què i com relactar i us adjunto l’experiència de la Núria a la que li estic molt agraïda per explicar-nos la seva vivència.

L’alimentació al pit pot ser restablida!. Una dona que ha interromput l’alletamentdel seu fill, recentment o en el passat, pot tornar a produir llet per al seu propifill o per a un adoptat, fins i tot sense un embaràs addicional. Actualment hi ha suficients informes que mostren que la majoria de les dones poden relactar si estan motivades i tenen informació i suport adequats.

Per relactar la dona ha d’estar segura del què vol fer. Informar-se de tot el procés, farà que tingui una idea d’en quin moment està i com pot aconseguir-ho.

Factors que afecten a l’èxit de la relactació:

Relacionats amb el nen: El principal requeriment per la relactació o per a la lactància induïda és que el nen succioni el pit.

Relacionats amb la mare:

-La motivació de la dona -El temps transcorregut des que va deixar d’alletar a un nen -L’estat dels seus pits -La seva capacitat per interactuar i respondre al seu fill -El suport de la seva família, de la comunitat i dels sanitaris

Factors relacionats amb el nen:

La disposició del nen per mamar. L’èxit de la relactación és més probable si el nen comença a mamar aviat després que se li ha posat al pit. Amb els nens que estan disposats a mamar la primera vegada que se’ls posa al pit, el procés és relativament fàcil.

L’edat del nen. En general, els nens estan més disposats a agafar el pit com més petits són. Els nens majors tendeixen a estar menys disposats, especialment si han utilitzat per a la seva alimentació biberons. No obstant això, la relactació és possible amb nens majors, particularment si el nen vol mamar i pren la iniciativa.

Temps perquè es produeixi la llet materna: El temps que es requereix perquè comenci la producció de llet materna varia entre uns pocs dies i unes poques setmanes, i és difícil de predir. Algunes dones mai produeixen suficient quantitat de llet per establir o restablir l’alimentació exclusiva al pit, però unes altres aconsegueixen un subministrament complet en pocs dies.

De vegades el més difícil és començar. Un bebè que està prenent biberó i xumet pot tenir problemes per aferrar-se bé al pit. Per això si encara està mamant encara que sigui només una vegada al dia és més fàcil.

Com relactar

El primer que es necessita és confiar i tenir paciència i perseverança. Fins i tot les mares adoptives poden aconseguir alletar, i el mètode és senzill: El més important és deixar que el teu bebè mami com més millor, almenys unes 10-12 vegades en 24 hores o més, si està disposat.

Com anar a poc a poc reduint la llet artificial i augmentant la lactància materna?

• És més fàcil donar de mamar quan està mig adormit.

• Proporciona abundant contacto pell amb pell amb el teu bebè. Les àvies i altres membres de la família poden ajudar si s’encarreguen d’altres responsabilitats, però no haurien d’atendre al bebè en aquest moment. Més tard podran fer-ho de nou.

• Pots oferir el pit cada dues hores. Deixa-li mamar sempre que sembli interessat.

• Deixa-li mamar tot el temps que necessiti en cada pit fins que es retiri per si mateix.

• A la nit podeu estar junts i alimentar-ho al pit totes les vegades que vulgui.

• No usar xumet, del xumet no treuen gens i els cansa i lleva força per mamar després.

• Durant els primers dies que s’està intentant augmentar la producció de llet, i si el bebè està prenent llet artificial, segueix administrant la quantitat completa d’aliment artificial recomanada.

• Controla al guany de pes del nen-a i l’excreció d’orina, per assegurar-te que està obtenint suficient llet.

• Si no està obtenint suficient llet, no reduir l’aliment artificial durant uns pocs dies i si fos necessari, augmentar la quantitat de llet artificial durant un dia o dos.

Tècniques que ens poden ajudar: Suplementador de lactància. Recipient, com un pot del que surten dos tubs molt fins que van fins a cada mugró. En el pot es posa la llet artificial, així el bebè és alimentat amb llet artificial mentre succiona del pit i augmenta la producció.

Mètode “goteix” : Es degota la llet amb un comptagotes o un got directament sobre el pit mentre el nen està mamant. Aquesta tècnica pot usar-se per incitar a un nen poc inclinat a començar a succionar del pit. Quan el nen està ben agafat al pit és menys satisfactòria, perquè la llet no entra fàcilment en la boca del nen.

Pots veure l’article original  a la revista aquí

Related Posts

Leave a Reply

CatalanSpanish