Santa Jordina i Sant Jordi 2020

Temps de lectura: 2 minuts

 

La Caputxeta vermella i la Blancaneu són amigues. És possible que fins i tot siguin parella. A la Caputxeta no li fan por els llops. Ella els dispara i amb la pell de l’animal es fa un abric. Amb el temps es converteix en mare soltera i segueix sortint a la nit amb la seva amiga Blancaneu. La Ventafocs, mentrestant, no vol ni prínceps ni riquesa, només un home decent.

T’imagines com seria la llegenda de Sant Jordi o el conte de “La Ventafocs” avui en dia? Els valors que apareixen als contes infantils, sovint construïts a partir de la desigualtat de gènere, acaben repercutint en l’aprenentatge dels nens i les nenes.

Si analitzem els contes infantils clàssics, de seguida ens adonem que contribueixen a perpetuar els rols de gènere: els homes -generalment prínceps- són astuts i valents; són els que salven la princesa, els que governen i tenen el poder. En canvi, les dones són innocents, dependents, passives, i tenen cura de la casa mentre esperen ser salvades. Però aquest no es el camí que necessita la societat actual, amb plena igualtat entre homes i dones.

Et convidem a mirar els contes tradicionals amb una altra perspectiva, que ens pot ajudar a descobrir el sexisme que molt sovint passa desapercebut perquè l´hem interioritzat i normalitzat des d´una etapa molt primerenca de la nostra vida. Intentem explicar els contes d’una altra manera perquè els nens i les nenes aprenguin a tenir mirada crítica

Et proposem una activitat molt divertida en família

Penseu en algun conte clàssic com els tres porquets, caputxeta vermella, Rapunzel, La Sireneta, Peter Pan etc. i entre tots proposeu una versió actualitzada.

És important que a l’hora d’actualitzar-los a la realitat actual eliminem els estereotips de rols de gènere que la majoria transmeteixen. Per reforçar l’activitat, podeu:

1.- Fent debats o activitats per veure què defensa un conte sobre un tema i a partir de quins detalls ho sabem, distingir quin conte descriu, parodia o denúncia un fet, què passa si canviem el gènere o la raça del personatge, etc.

2- Reconèixer les desigualtats i els estereotips de gènere que apareixen als contes.

3- Qüestionar els rols de gènere i proposar alternatives més igualitàries, oferint un espectre més ampli dels models masculins i femenins.

Material i recursos per treballar la coeducació

Explica’m un conte: Una guia neix amb la voluntat d’oferir un recurs formatiu i pràctic per a educadores, educadors i mestres de l’escola bressol, interessades a incorporar una mirada coeducativa als contes infantils.

Guia de contes i literatura infantil no sexista: guia amb l’objectiu de poder facilitar la tasca a mares i pares, educadors i educadores en la localització de materials que formin nens i nenes en igualtat.

40 contes per la igualtat de gènere i la violència zero -1- Educació Infantil

40 contes per la igualtat de gènere i la violència zero -2- Educació primària

40 contes per la igualtat de gènere i la violència zero -3- Educació secundària

 

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook

últims articles

Otitis infantil

Temps de lectura: 2 minuts L’otitis infantil: aquest estiu, més perillosa que mai Els nens, que han passat diverses setmanes tancats a les seves cases sense tot just contacte amb l’exterior, tindran aquest estiu més propensió a contreure malalties com

Llegeix més »
salut en acció

Setmana solidària “Salut en acció”

Temps de lectura: < 1 minut Professionals Sanitaris Solidaris del Camp de Tarragona s’uneixen per recaptar fons pel Banc d’Aliments Des d’avui dilluns 13 i fins al diumenge 19, els professionals sanitaris de les comarques de Tarragona s’uneixen en “SALUT EN

Llegeix més »

No t'ho perdis!

SORTIR
EN FAMÍLIA

Gaudeix en família de rutes, activitats i propostes a prop de casa.

DESCOMPTES
i PROMOCIONS

Els millors descomptes i campanyes dels nostres anunciants.

DIRECTORI
D'EMPRESES

Estàs buscant un servei? Utilitza el nostre directori.

Vols estar al dia?

Inscriu-te a la newsletter i descobreix les novetats

CatalanSpanish