post-1_image0-2

Setmana mundial de la lactància materna

Temps de lectura: 7 minuts

La setmana mundial de la lactància materna, instaurada oficialment per l’Organització Mundial de la Salud i UNICEF en 1992, és actualment el moviment social més estès en defensa de la lactància materna.

Com cada any, de l’1 al 7 d’agost la Waba (Aliança Mundial pro Lactància Materna), entitat que treballa conjuntament amb OMS i UNICEF, coordina la celebració de la Setmana Mundial de la Lactància Materna (SMLM) en més de 120 països i que en 2019 celebra el seu 27è aniversari.

A Europa, per motius vacacionals, se solen programar una sèrie d’actes i activitats per aquest mateix motiu però en la primera setmana d’Octubre.

El lema proposat per WABA per aquesta edició és “Empoderem-nos. Fem possible la lactància materna!” i vol servir com una plataforma per a exigir normes socials equitatives quant al gènere, com el treball en equip entre les mares i les seves parelles per a una lactància amb èxit, així com l’equilibri del treball remunerat i no remunerat.

Amb aquest lema vol fer una crida als governs, sindicats, ocupadors i organitzacions de la societat civil per a advocar i implementar solucions innovadores i intel·ligents que condueixin a la igualtat de gènere i a millors taxes de lactància materna.


Els objectius


Els objectius de la SMLM 2019 se centren en el foment de les polítiques de protecció social parental (PSP) i en difusió del que es pot arribar a aconseguir instaurar-les:

  • Informar les persones sobre els vincles entre la protecció social parental equitativa relacionada amb el gènere i la lactància materna.
  • Establir valors positius per a mares i pares/parelles, i normes socials equitatives relacionades amb el gènere.
  • Informar les persones i organitzacions per a aconseguir un major impacte.
  • Incitar a l’acció sobre la protecció social parental amb igualtat de gènere per a donar un avanç a la lactància materna

La protecció social parental (PSP) inclou polítiques de llicència remunerada amb fons públics, legislació i llocs de treball favorables per a mares, pares i famílies. Per a apoderar a les mares i pares/parelles i garantir els seus drets, s’advoca per:

  • Polítiques i legislació de protecció social parental.
  • Llocs de treball amigables amb les mares i pares/parelles en sectors tant formals com informals
  • Valors que donin suport a mares i pares/parelles, així com normes socials que contemplin la igualtat de gènere.

Aquestes mesures promouen la lactància materna, la salut i el benestar òptims, així com la protecció contra la discriminació en el treball. La protecció social parental equitativa relacionada al gènere també fomentarà els Objectius de Desenvolupament sostenible (ODS).

Encara que tradicionalment es considera que la lactància materna està en el domini de la mare, quan els pares, les parelles, les famílies i la societat la donen suport, les taxes de lactància materna augmenten. La lactància materna és treball en equip. Capacitar a dones i homes com a pares en igualtat també permet facilitar la lactància materna.

Aquest any, l’OMS està treballant amb l’UNICEF i els associats per a promoure les polítiques favorables a la família que permeten la lactància materna i ajuden els pares a criar als seus fills i establir vincles amb ells en la fase més important: la primera infància. En aquest sentit, destaca l’aprovació de la llicència de maternitat i de la llicència de paternitat remunerada per a fomentar la responsabilitat compartida de cuidar als fills en peus d’igualtat. Les mares també necessiten tenir un entorn laboral propici que les protegeixi i doni suport per a seguir amb la lactància materna quan tornen al treball, donant-los accés a descansos per a alletar; a un espai segur, privat i higiènic per a extreure i guardar la llet materna.

La lactància materna promou una millor salut tant per a les mares com per als nens. L’augment de la lactància materna a nivells gairebé universals podria salvar més de 800 000 vides a l’any, la majoria d’elles de menors de 6 mesos. La lactància materna disminueix el risc que les mares pateixin càncer de mama i ovari, diabetis de tipus 2 i malalties cardíaques. S’estima que l’augment de la lactància materna podria evitar 20 000 morts maternes a l’any per càncer de mama.

L’OMS recomana la lactància materna exclusiva des de la primera hora del naixement fins als 6 mesos d’edat. Després s’han d’agregar aliments complementaris mentre es continua alletant fins als 2 anys o més.

La fulla informativa SDG d’ONU Dones informa que les dones realitzen 2.6 vegades més la cura no remunerada i el treball domèstic que fan els homes. L’equilibri de la cura no remunerada i el treball domèstic és part integral per a aconseguir la igualtat de gènere i l’apoderament de les dones.

Per a aconseguir una lactància materna òptima, hem d’atendre les necessitats de la dona i el nen i els seus sistemes de suport a través de l’atenció contínua durant els primers 1000 dies, des de l’embaràs fins al segon aniversari del nen.

La recerca ha demostrat que quan la preparació prenatal es dirigeix a les parelles en comparació amb les dones solament, les taxes de lactància augmenten. Dóna com a resultat molts altres beneficis, com a millors actituds i coneixements sobre la lactància materna, menys ús de fórmules infantils, més suport domèstic i assistencial del pare del nen i major satisfacció en general.

La falta de suport per als pares en el treball és una de les principals barreres per a la lactància materna òptima.

La protecció social dels pares amb igualtat de gènere en totes les seves formes (permís parental, de maternitat, de paternitat o familiar) pot ajudar a crear l’entorn propici per a la lactància materna en el context del treball.

Treballem conjuntament per a fer d’això una realitat i garantir el dret a la lactància materna ara i en el futur.

 

Guies de lactància

Lactancia,

Noelia Terrer y Jose bravo

LITERA LIBROS

Aquest llibre ens compta com és donar teta avui (no com ha de ser, ni com voldríem que fora, ni com ens diuen que és).

Somos la leche

Alba Padró

GRIJALBO ILUSTRADOS

Com compatibilitzo la lactància materna amb la volta al treball? Quins atuells necessito realment per a donar mamar?

Un regalo para toda la vida

Carlos González

BOOKET

L’important d’aquest acte és el llaç d’unió que s’estableix entre tots dos i que és una sort de continuació del cordó umbilical.

el arte femenino de amamantar

liga de la leche

MEDICI

Recerques que avalen els beneficis d’alletar al bebè, així com tot tipus de consells perquè la lactància sigui plaent, fructífera i reeixida.

Lactància i feminisme

La lactancia materna: política e identidad

Beatriz Gimeno

CATEDRA

L’ecologisme, el neoliberalisme, el feminisme, la religió, l’ètica, el racisme i les classes socials són qüestions que incideixen en la lactància materna construint una pràctica personal i política molt complexa.

Maternidades subversivas

María Llopis

TXALAPARTA

La maternitat s’inscriu en un context capitalista i patriarcal en el qual es desenvolupa asexuada, medicalizada i desempoderada. Per això, cada vegada són més les persones que opten per embarassos, parts i criances fora de norma.

Mamà desobedient

Esther Vivas

ARA LLIBRES

L’experiència personal sobre la maternitat, des d’una òptica feminista: infertilitat, l’embaràs, la pèrdua gestacional, el part, la violència obstètrica, el puerperi, la lactància i el negoci del biberó.

Maternidad, Igualdad Y Fraternidad

Patricia Merino Murga

CLAVE INTELECTUAL

Recerques que avalen els beneficis d’alletar al bebè, així com tot tipus de consells perquè la lactància sigui plaent, fructífera i reeixida.

Lactància i criança

Lactivista

Ibone Olza

OBSTARE

Revisions actualitzades dels estudis científics sobre lactància materna: l’oxitocina sintètica intraparto afecta a la lactància, tant en la mare com en el bebè; els beneficis de la lactància són majors com més dura la lactància.

Pequeños pasos

Paloma Estorch Ruiz

CREATESPACE

La història verídica d’una família; el naixement natural, la lactància materna, la criança amb respecte, les necessitats dels bebès, nens i adolescents, l’escola, la influència de la tecnologia, l’educació en família.

Lo que nadie te contó sobre la maternidad, el parto y la lactancia

Jose Maria Lloreda Garcia

ARCOPRESS

Amb un inconfusible i genuí to d’humor, curiositats i anècdotes de llegenda sobre l’embaràs, el part, la lactància i els nounats.

Piel con piel

Adolfo Gómez Papí

ED. MARTINEZ ROCA

El reconegut pediatre i especialista en nounats: l’embaràs de la mare fins als primers mesos de vida del bebè. Criança respectuosa, i lactància materna per gaudir-la al màxim.

SMLM 2019 a Tarragona

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook

últims articles

Otitis infantil

Temps de lectura: 2 minuts L’otitis infantil: aquest estiu, més perillosa que mai Els nens, que han passat diverses setmanes tancats a les seves cases sense tot just contacte amb l’exterior, tindran aquest estiu més propensió a contreure malalties com

Llegeix més »
salut en acció

Setmana solidària “Salut en acció”

Temps de lectura: < 1 minut Professionals Sanitaris Solidaris del Camp de Tarragona s’uneixen per recaptar fons pel Banc d’Aliments Des d’avui dilluns 13 i fins al diumenge 19, els professionals sanitaris de les comarques de Tarragona s’uneixen en “SALUT EN

Llegeix més »

No t'ho perdis!

SORTIR
EN FAMÍLIA

Gaudeix en família de rutes, activitats i propostes a prop de casa.

DESCOMPTES
i PROMOCIONS

Els millors descomptes i campanyes dels nostres anunciants.

DIRECTORI
D'EMPRESES

Estàs buscant un servei? Utilitza el nostre directori.

Vols estar al dia?

Inscriu-te a la newsletter i descobreix les novetats

CatalanSpanish