kaizen01
Temps de lectura: 4 minuts

La ‘regla del minut’ o sistema Kaizen, el mètode japonès per combatre la mandra dels nens.

Expliquem en què consisteix i com posar-ho en pràctica perquè els nens aprenguin a assumir les seves tasques a casa sense protestar.

Diariament… a l’hora d’anar-se a la banyera, de posar-se el pijama, esmorzar o de recollir les joguines i posar en ordre l’habitació. En moltes llars aquestes tasques quotidianes es converteixen en un autèntic suplici perquè els nens no solen estar per feina. Senzillament no els ve de gust perquè prefereixen jugar i els dóna mandra fer-ho.

En moltes ocasions els pares ens enfadem -i els petits- i es decantem per castigar-los o premiar-los perquè facin les seves tasques però, no obstant això, ni encara així, són capaços d’enfrontar-se a elles sense protestar.

Com podem combatre la mandra dels nens?, com fer perquè aprenguin a assumir les seves responsabilitats a casa?

Existeixen molts mètodes per fer que un nen assimili responsabilitats en la llar, un d’ells està molt relacionat a la filosofia ‘Kaizen’. Es tracta d’un sistema japonès senzill que, d’aplicar-se bé, garanteix que els petits s’habituïn o assimilin certes tasques en el seu dia a dia sense més inconvenients. La idea és aplicar el citat mètode japonès a l’educació del nen. El secret del seu èxit? La seva aposta per avançar mitjançant petits passos o petites responsabilitats (objectius assumibles pel menor) fins a aconseguir finalment tasques de major responsabilitat o complexitat. T’expliquem en què consisteix el ‘mètode Kaizen’ i què has de fer per engegar-ho. Pren nota!

Què és el ‘mètode Kaizen’?

El ‘mètode Kaizen’ -’Kai’ significa ‘canvi’ mentre que ‘Zen’ fa referència a la saviesa; pel que la seva traducció podria ser “millora contínua”- té el seu origen en la cultura japonesa on està molt arrelat el concepte que cada dia ha de contenir en si la possibilitat d’una millora personal. Partint d’aquesta premissa mental, la base del mètode Kaizen es sustenta precisament en què una sèrie de millores contínues i petites és millor i més efectiva que un sol canvi gran. Tots tenim por als canvis i ens veiem intimidats per qualsevol repte que ens sembli gran (per a un nen per exemple, pot ser en un determinat moment l’obligació d’haver de recollir una habitació desordenada amb joguines escampades per tot arreu). El mètode japonès ens diu que, si canviem una enorme meta per una petita, en superar-la, iniciem llavors aquest impuls que necessitem i que ens ajudarà a aconseguir el nostre objectiu final amb el temps. Es tracta de millorar cada dia una mica fins a aconseguir els nostres reptes.

Com posar-ho en pràctica en nens

Arribats a aquest punt, com posem en pràctica el mètode amb el nostre fill? Doncs bàsicament hauria d’executar una determinada activitat cada dia a la mateixa hora, però solament durant un minut. Encara que 60 segons pot semblar poc temps, la veritat és que és el temps mínim que es necessita per començar a instaurar un hàbit sense que l’aparegui la mandra. D’aquesta forma, en repetir diàriament la mateixa activitat durant un minut, els petits s’aniran acostumant. Poques setmanes després aquesta activitat en qüestió ja formarà part de la seva rutina quotidiana sense que el nen s’hagi adonat i es podrà ampliar el termini de temps: dos minuts, tres o cinc fins a completar l’activitat.

Perquè el mètode funcioni és aconsellable elogiar al nen una vegada acabi la tasca proposat. Ells se sentiran satisfets i motivats en veure que superen les seves tasques i que els seus pares mostren orgull per les seves accions.

Quan aplicar el mètode?

El mètode japonès Kaizen pot aplicar-se en totes les etapes de l’evolució del nen i no únicament serveix per assentar rutines. Es pot aplicar també el mètode en l’àmbit acadèmic, per motivar als nens a esforçar-se en els seus estudis i aconseguir millorar el seu rendiment escolar. També per promoure hàbits saludables com poden ser l’esport o l’hàbit de la lectura. La premissa és senzillament transmetre al nen que l’important és avançar un pas petit cada dia, que comprenguin que amb aquests petits avanços aconseguiran, amb perseverança, grans resultats.

T’atreveixes a provar-ho?

Tips perquè els més petits recullin les seves joguines

El mètode Kaizen és aplicable a tots els àmbits de la vida i per a totes les edats, però recordem que al parlar de infants, els hi hem de facilitar una miqueta la feina.  A continuació et donem  alternatives perquè els petits recullin les seves joguines.

1) El lloc on es guarden les joguines ha d’estar situat a la mateixa alçada del nen. Si està molt alt, serà impossible que realitzi la tasca d’ordenar.

2) Si el nen és molt petit és bona idea ajudar-ho a guardar demanant la seva col·laboració segons les seves possibilitats, però així anirà prenent el costum de l’ordre i cura.

3) Repeteix les accions amb ell, ets la seva guia… Mostra-li la forma i a poc a poc el nen aconseguirà cada dia fer-ho millor.

4) Una bona forma d’aconseguir un ordre de manera ràpida i senzilla és ordenant cada classe de joguina, per exemple, primer els peluixos dins del bagul, els blocs en la canastra, etc. Serà més fàcil si desglosses la tasca al fet que si intenten guardar tot d’una vegada.

5) Una idea positiva si el joc és amb peces petites és col·locar un cobertor o catifa sobre el sòl i bolca les joguines allí, així quan arribi l’hora de guardar-los solament hauran d’unir les quatre puntes del cobertor i totes les peces s’ajuntaran al centre.

6) Inventa jocs o cançons per guardar, així el moment és més divertit. Aquest moment també és d’aprenentatge si li vas dient: “la canastra dels ninos és verda”, “la caixa dels blocs és la més gran”, “els robots van en el calaix de dalt”, etc.

Elogia i recompensa al teu fill quan acabi de guardar. Per exemple, llegeix-li un conte, ofereix-li una galeta, fes-li pessigolles, xoca-li la mà, a poc a poc arribarà el moment que no hauràs de dir-li res.

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook

últims articles

Otitis infantil

Temps de lectura: 2 minuts L’otitis infantil: aquest estiu, més perillosa que mai Els nens, que han passat diverses setmanes tancats a les seves cases sense tot just contacte amb l’exterior, tindran aquest estiu més propensió a contreure malalties com

Llegeix més »
salut en acció

Setmana solidària “Salut en acció”

Temps de lectura: < 1 minut Professionals Sanitaris Solidaris del Camp de Tarragona s’uneixen per recaptar fons pel Banc d’Aliments Des d’avui dilluns 13 i fins al diumenge 19, els professionals sanitaris de les comarques de Tarragona s’uneixen en “SALUT EN

Llegeix més »

No t'ho perdis!

SORTIR
EN FAMÍLIA

Gaudeix en família de rutes, activitats i propostes a prop de casa.

DESCOMPTES
i PROMOCIONS

Els millors descomptes i campanyes dels nostres anunciants.

DIRECTORI
D'EMPRESES

Estàs buscant un servei? Utilitza el nostre directori.

Vols estar al dia?

Inscriu-te a la newsletter i descobreix les novetats

CatalanSpanish