papiloma_web

Tinc el Virus del Papil·loma Humà

Temps de lectura: 3 minuts

Ahir 4 de febrer va ser el dia internacional contra el Càncer.

Durant tot el dia, a les xarxes socials milers de persones van compartir un llaç en suport a algun tipus de càncer. Jo no, llámame rara, però he preferit compartir una experiència, la meva, i espero que ajudi a moltes persones a detectar precoçment el que podria desenvolupar, amb el pas del temps, un càncer de coll d’úter, el segon tipus de càncer més freqüent en dones, i que si és diagnosticat a temps gràcies a la meva experiència, ja em dono per satisfeta.

1- Fora tabús

Ja sabeu que sóc una persona molt clara i directa. Hi ha gent que pot pensar que hi ha coses que no cal explicar-les. Mai m’han agradat els tabús socials ni morals. Sempre he cregut que la informació és poder i en aquest cas pot salvar vides, així que no faré com si res. La qüestió és que és un virus molt més freqüent i estès, més del que ens podem imaginar, però ens fa vergonya parlar-ne. A mi no, i crec que se li ha de fer front i entre totes, guanyar-li la batalla…

El Càncer de coll uterí és causat pel Virus del Papil·loma Humà. Un virus de transmissió sexual i asistomàtic, és a dir, que no té cap símptoma… pot ser que et surtin uns papil·lomes (berruguetes) o no.  A mi em va sortir amb 22 anys una petiteta, ara en tinc 39… i mai, en cap exploració ginecològica m’havien comentat res ni m’havien fet cap prova específica… (eh! i tinc una peque de 5 anys…)

Es tracta d’un virus que tot i ser un ETS (Malaltia de Transmissió Sexual) ni els preservatius et poden garantir que no et contagiïs, poden reduir l’infecció (70%), però no són totalment efectius, ja que els testicles, per exemple, el poden transmetre al no estar protegits pel profilàctic…

També és important saber que és un virus que pot estar adormit, latent i ocult durant molts anys… i que pot reaparèixer i activar-se en qualsevol moment, inclús quan tens una relació monògama de fa molts anys.

2. Detecció

Fa just un any, en una revisió periòdica, la meva nova llevadora (“t’ho agrairé tota la vida”) em va preguntar si mai m’havien fet la prova del virus del papil·loma. “Doncs no, i aquesta berrugueta porta amb mi més de mitja vida…”.
Digueu-li intuïció, professionalitat, o vocació, però tot i no complir amb tots els criteris protocol·laris, la va demanar. La citologia va sortir NETA, repeteixo neta… però va sortir un positiu en VPH. I tot i que els paràmetres donaven un resultat de baix risc, ella, seguint el seu criteri va demanar una segona prova per confirmar si era un positiu o un fals positiu, ja que la cito, sortia neta.

Al cap de sis mesos m’havien de fer l’esperada prova. Però en lloc de fer-me la prova em van tornar a fer una nova citologia… El perquè? Encara no ho sabem…. però de nou la cito va sortir NETA. Quan vaig anar amb els resultats a la meva llevadora, va tornar a demanar insistentment la prova definitiva. Sis mesos més i a veure què passa…

“ufff.. Aquí hi ha molt moviment…” amb aquestes paraules i sabent el que ara sé, era d’imaginar el què sortiria, però llavors no tenia ni idea. Al desembre la Gine que em va agafar mostres a les 7h i a les 11h em va dir: “deixa de fumar“. (El tabac i els anticonceptius son molt amics del VPH… i el fan més fort. Què llest el papil·loma…)

3- El resultat

Just el dia d’abans del meu cumple, el 23 de gener, la unitat de la dona em deriva a l’Hospital. DISPLÀSIA EPITELIAL SEVERA CIN III

Joder! Però si les citos surten netes!!!

Doncs sí les citologies netes, i un CIN III que segons doctor que em va explorar a l’hospital, està format per una súper lesió que hem d’extirpar al quiròfan.

Ara sé que tinc un coll d’uter molt gran… Cadascú és com és uns tenen les orelles petites o grans… jo tinc un súper-coll d’úter amb una súper-lesió a la part exterior. No sé quan em trucaran, no sabrem si es podrà extirpar amb la conificació tota la lesió, no sé res… el que sí que sé és que estic infinitament agraïda a la meva llevadora.

Fins fa uns mesos quan escoltava Virus del Papil·loma, no anava amb mi. Ara li he plantat cara, he iniciat una guerra i lluitaré per donar a conèixer aquest malparit que s’emporta tantes dones per desconeixement tot i ser un dels virus més prevalents que hi ha.

A la revis d’aquest mes teniu més informació sobre el virus (que podeu llegir aquí) I al març prometo publicar un article amb tota la informació sobre la vacuna.

Gràcies per llegir-me i si tens algun dubte o creus que pots ser portadora o et vols quedar tranquil·la, parla amb la teva llevadora.

Informació, prevenció, detecció i tractament.
Et sumes??

Laura Aresté

Pots saber molt més sobre el VPH aquí

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook

últims articles

Otitis infantil

Temps de lectura: 2 minuts L’otitis infantil: aquest estiu, més perillosa que mai Els nens, que han passat diverses setmanes tancats a les seves cases sense tot just contacte amb l’exterior, tindran aquest estiu més propensió a contreure malalties com

Llegeix més »
salut en acció

Setmana solidària “Salut en acció”

Temps de lectura: < 1 minut Professionals Sanitaris Solidaris del Camp de Tarragona s’uneixen per recaptar fons pel Banc d’Aliments Des d’avui dilluns 13 i fins al diumenge 19, els professionals sanitaris de les comarques de Tarragona s’uneixen en “SALUT EN

Llegeix més »

No t'ho perdis!

SORTIR
EN FAMÍLIA

Gaudeix en família de rutes, activitats i propostes a prop de casa.

DESCOMPTES
i PROMOCIONS

Els millors descomptes i campanyes dels nostres anunciants.

DIRECTORI
D'EMPRESES

Estàs buscant un servei? Utilitza el nostre directori.

Vols estar al dia?

Inscriu-te a la newsletter i descobreix les novetats

CatalanSpanish