BasqueCatalanEnglishSpanish

Aquest és un mes especial pels amants de la lectura, ja que el dia 2 d’abril és el Dia Internacional del Llibre Infantil i Juvenil i el 23 és el Dia Internacional del Llibre i el día de Sant Jordi, una diada molt especial a Catalunya.

Així que, en el mes del llibre, volem donar-vos algunes IDEES per FOMENTAR LA LECTURA entre els més petits de casa.

Descobrim-los la passió pels llibres des de ben petits!

Els adults podem despertar la curiositat dels infants per la lectura i el gust pel món dels llibres mostrant-los que de la lectura se’n gaudeix. Aquesta és la primera premissa per crear un fill lector: endinsar-lo en el plaer de la lectura. Mai és massa aviat per iniciar aquest viatge, en el qual els adults serem uns excel·lents companys. L’amor per la lectura es pot afavorir des dels primers mesos de vida. A continuació us oferim algunes propostes per aconseguir-ho.


 Compartim històries i aventures una estona cada dia

No cal esperar que els nens sàpiguen llegir perquè tinguin contacte amb els llibres. Des de ben petits els podem explicar o llegir contes, inventar-nos històries i compartir-les amb ells…, i això ho podem fer en qualsevol moment intentant, si és possible, dedicar-hi una estona cada dia. Qualsevol hora és bona per a la lectura i qualsevol membre de la família ho pot fer: llegir junts i explicar-los contes o històries, a més d’afavorir el desenvolupament del llenguatge dels infants i enriquir el seu vocabulari, és una mostra d’afecte.

Fem que la lectura formi part de les nostres vides

Els nostres fills ens han de veure llegir a casa habitualment ja que el nostre interès per la lectura despertarà la sevamotivació. Es intrigarà conèixer què és el que ens fascina i allò a què dediquem el nostre temps. Si nosaltres estem llegint i a l’infant no li ve de gust acompanyar-nos, convé que fem respectar les nostres estones de lectura: “No pateixis, en deu minuts jugarem, ara estic acabant de llegir. Si vols, mentrestant, asseu-te al meu costat”.

És molt possible que, amb aquestes temptacions, el nostre fill ens vulgui imitar –és una de les seves maneres d’aprendre–: som el seu model i hem de donar exemple. Si s’acostuma a veure’ns amb un llibre a les mans i percep que gaudim de la lectura, segurament ell farà el mateix.

 

Despleguem els nostres encants

De ben segur que nosaltres coneixem allò que li agrada al nostre fill i sabem com cridar la seva atenció. Siguem atrevits i, tenint en compte els seus gustos i preferències, ajudem-lo a descobrir la lectura com la porta d’entrada a un món fantàstic i divertit. Mentre llegim, gesticulem, improvisem veus, creuem mirades de sorpresa, i deixem que l’infant percebi totes les sensacions i emocions que ens desperta aquella història, animant-lo a què també la visqui per les orelles –escoltant-nos–, per la vista –que vegi lletres, paraules i imatges– i també amb tot el cos.

Posem llibres al seu abast

Tenim a l’abast de l’infant llibres que li resultin interessants? Si no és així, pot ser un bon moment per, de mica en mica, començar a crear la seva pròpia biblioteca, bé comprant alguns llibres bé anant a la biblioteca i guardant els llibres que agafem en préstec en algun lloc de casa accessible per l’infant.

A l’habitació, al passadís, en un lloc agradable per llegir, en un cistell o en un armari. Busquem un lloc on el nostre fill sàpiga que, sempre que vulgui, hi trobarà un llibre per descobrir. La lectura ha de ser per ell una alternativa més d’oci. De la mateixa manera que deixem les joguines per tal que les pugui agafar fàcilment, els llibres també han d’estar a l’abast. Serà important també ensenyar-li a estimar i a cuidar els llibres, a fer-los servir, a recollir-los i a endreçar-los al seu lloc. I, com sempre, prediquem amb l’exemple! Si noten que nosaltres tractem els llibres amb respecte, ells també ho faran.

Com podem escollir un llibre adequat?

Avui en dia tenim al nostre abast una gran varietat de contes i històries: de paper, interactius, amb objectes o textures, amb il·lustracions, sense il·lustracions, per escoltar quan anem en cotxe, per a situacions especials com ara per anar al dentista o a l’escola, populars, amb rimes, que presenten situacions de la vida quotidiana… Davant aquesta gran varietat de llibres, com podem escollir un bon llibre per al nostre fill?

Dos aspectes claus que ens ajudaran a l’hora de triar un llibre adequat són escollir el llibre en funció de l’edat de l’infant i respectar les seves preferències. Una altra opció és deixar que sigui l’infant mateix qui l’esculli –una lectura prèvia ens ajudarà a conèixer quins valors transmet el llibre i veure si aquests estan en harmonia amb el nostre estil educatiu-.

També podem explicar-li contes que ens agradin a nosaltres –si també li agraden a ell– i fer una tria de llibres que es puguin llegir en família, tot tenint en compte els gustos de les diferents persones del nostre entorn.

Intentem aprofitar la pluralitat de llibres que trobem al mercat, a les biblioteques, i a altres llocs. Agafem tant llibres sense lletra com llibres amb text: encara que l’infant no reconegui les lletres, els contes amb text li permetran acostumar-se a mirar llibres i veure que aquests van acompanyats de text. Els llibres amb il·lustracions variades –intentem no escollir únicament aquells que tenen un tipus d’il·lustració infantil– contribuiran, a banda d’educar en el plaer per la lectura, a fer-ho també en l’aspecte artístic. A més a més, les imatges ens ofereixen múltiples possibilitats, com ara establir converses sobre els sentiments, o sobre les sensacions que s’experimenten amb la història que s’explica…

Si tenim dubtes en l’elecció dels llibres, podem demanar consell als professionals de llibreries i biblioteques: són persones que acostumen a llegir força i amb criteri per ajudar-nos en la nostra tria.

Parlem d’allò que hem llegit

Ens interessem per les lectures de l’infant? Li demanem si li ha agradat el conte que ha llegit, o la història que li hem explicat? O què en pensa del que fa el protagonista de la història? De la mateixa manera que parlem del que hem fet durant el dia, dels esports, etc., la lectura i els comentaris o debats sobre allò que llegim han de formar part de la vida familiar.

La lectura no és una obligació o un càstig!

Per fomentar la lectura en els nens, llegir ha de ser una activitat divertida que els infants han de fer quan els vingui de gust. El nostre fill també té dret a no llegir i a no tenir ganes que li expliquem un conte. Per això, mai hem de fer-li viure la lectura com una obligació, sinó que ha de ser una activitat lúdica i de plaer.

Visites que no poden faltar

Si volem despertar en el nostre fill la passió per la lectura i pels llibres, podem portar-lo a conèixer una biblioteca o una llibreria. Podem visitar regularment alguna biblioteca i aprofitar per triar llibres –escollint-los junts o amb el suport de les persones que hi treballen–, o per participar en les activitats que s’hi organitzen. De la mateixa manera, si visitem llibreries també podrem participar en activitats i conèixer diferents llibres que s’adeqüin a l’edat i als gustos del nostre fill.

Subscriure’ls a una revista mensual

No sé els vostres, però a ells els encanta mirar a la bústia a veure si hi ha alguna carta per ells i com més gran el sobre, millor! Així que si arriba una revista o un llibre l’emoció és màxima i corren a obrir-ho i a llegir-ho!! Per exemple, teniu la revista el Tatano (a partir de 4 anys) o el Cavall fort (a partir de 9 anys). O la subscripció a la caixa de foment de la lectura de boolino: MyLittleBookBox (totes les edats).