Les embarassades han d’evitar viatjar a zones de risc

Què és el virus Zika?

El virus zika és un virus RNA monocatenari similar al virus del dengue o a la febre groga. Es transmet a través de la picada del mosquit xanquer, actiu sobretot l’horari diürn i que viu tant en ambients tancats com en l’exterior.

1 de cada 5 persones que hagin rebut la picada d’un mosquit infectat presentarà la “febre zika” amb els següents símptomes que apareixeran al cap d’uns cinc dies d’haver rebut la picada i es mantenen des de 48 hores a una setmana: febre, reacció cutània, cefalea, dolor articular, miàlgies i conjuntivitis. Els primers dies, pot manifestar-se de forma similar a la grip.

De moment no existeix tractament específic per al virus, ni vacuna per prevenir la infecció.

Virus zika i embaràs

El virus zika no solament afecta a l’embarassada, en el procés de contagi es produeix un pas transplacentari de la infecció que pot donar lloc a afectacions fetals greus entre les quals s’inclouen malformacions severes del sistema nerviós central, sobretot microcefàlia, calcificacions intracraneals, atròfia cerebral i hidrocefàlia.

Estat d’alerta

S’ha emès l’estat d’alerta per l’augment de la infecció ocorregut a Brasil, on s’han diagnosticat més de 4.000 bebès nascuts amb microcefàlia en els últims mesos.

L’Organització Panamericana de la Salut (OPS) ha advertit que probablement el virus s’estendrà per tota Amèrica Llatina, per la qual cosa ha demanat a totes les autoritats locals que extremin les mesures per intentar eradicar el mosquit transmissor.

Recomanacions

– Advertir dels riscos de la infecció pel virus zika a les pacients embarassades que tinguin pensat viatjar als següents països: Brasil, Colòmbia, El Salvador, Guayana francesa, Guatemala, Haití, Hondures, Martinique, Mèxic, Panamà, Paraguai, Puerto Rico, Suriname i Veneçuela.

– Les dones embarassades de qualsevol trimestre hauran de consultar amb el seu metge i potser considerar posposar el seu viatge a les àrees en les quals el virus zika s’està transmetent activament. Si han de viatjar a aquestes zones, hauran de prendre mesures per evitar picades de mosquit.

– Aquelles dones que estan buscant un embaràs han de considerar consultar amb el seu metge abans de viatjar a les àrees més exposades a la infecció pel virus.

– S’han de prendre mesures per evitar picades de mosquit: portar roba de màniga llarga i pantalons llargs, preferentment utilitzar roba de colors clars, dormir en habitacions amb aire condicionat, mosquiteres, finestra tancades i repel·lent de mosquits.

# Dra. Sofia Fournier Fisas

Membre de l’Equip d’Obstetrícia de Salut de la Dona Dexeus

Membre de l’equip d’Alt Risc Obstètric.

Membre de la Secció de Medicina Maternofetal.

Responsable de coordinació de la docència de la Secció de Medicina Maternofetal.

Responsable de coordinació i follow-up de les pacients derivades per a teràpia fetal.

És membre de l’Associació Espanyola de Diagnòstic Prenatal (AEDP), Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia (SEGO), Secció d’Ecografia de la SEGO, Secció de Medicina Perinatal de la SEGO i Societat Catalana de Ginecologia i Obstetrícia.

Autora del Blog: www.unamamiquesemima.com