Esther Vivas acaba de publicar Mama desobedient. Una mirada feminista a la maternitat (Ara Llibres), un llibre necessari que convida a viure la maternitat en sentit emancipador i feminista i que treu de l’armari temes invisibilitzats, com la infertilitat, la violència obstètrica o la lactància.

Ser mare no és una tasca fàcil. I ara que la maternitat ja no és un deure, toca que les dones puguin decidir com la volen viure. Fins ara, l’ideal matern s’ha mogut a cavall entre la mare sacrificada, al servei de la família i els infants, i la superwomen, que compagina feina i criança. Davant d’aquests dos models de mares ja establerts i que són útils al sistema, Esther Vivas ens convida a rebel·lar-nos i a col·locar al centre del debat sobre l’experiència materna les necessitats de la dona i de la criatura. Dit en altres paraules, el repte de les mares és que la societat s’adapti a la maternitat i no al revés.

Ni quedar-se embarassada sempre és fàcil ni alletar un infant més enllà dels quatre mesos hauria de ser un problema. Un cop Esther Vives és mare s’adona que hi ha temes com gestar, parir o alletar que estan silenciats, tot i que són pràctiques essencials per a la reproducció humana. Per això, seguint la tesi que allò personal és polític, es decideix a explicar en primera persona la seva vivència a través del llibre Mama desobedient, amb la voluntat de trencar mites i silencis per fer visibles temes que no ho són, com la infertilitat, l’embaràs, la pèrdua gestacional, el part, la violència obstètrica, el puerperi, la lactància, el negoci del biberó. En definitiva, posar llum sobre totes aquelles coses que a totes ens hauria agradat que ens haguessin explicat abans de ser mares.

Amb una mirada ferma i argumentada, però sobretot feminista i rebel, Mama desobedient convida a destapar les contradiccions i les ambivalències de la maternitat i a tenir tota la informació per poder prendre les decisions que més ens convinguin en cada moment. En aquest sentit, el llibre es divideix en tres blocs de contingut, cadascun dels quals està dedicat a un dels grans temes vinculats a l’experiència de ser mare: primer l’embaràs i els reptes que tenim per endavant quan ens convertim en mares, a través del capítol maternitats en disputa, seguit del bloc de continguts el part és meu i per acabar amb la teta és la llet.

En definitiva, Mama desobedient és una lectura necessària per viure la maternitat en llibertat, sense imposicions, sense prejudicis. I és també una crida perquè els temes vinculats a la maternitat deixin de pertànyer a l’àmbit privat i passin a considerar-se una qüestió col·lectiva i política.

Llegeix-lo!

CatalanSpanish